Voordelen en nadelen van een zonneboiler kopen

Waarom kiezen voor een zonneboiler? Is het kopen van een zonneboiler de moeite waard? Er zijn zowel voor-en nadelen aan een zonneboiler verbonden, hou rekening met de volgende eigenschappen:

Voordelen

+ Bespaar energiekosten: Je kan tot 60% besparen op jouw warm water- en elektriciteitsrekening.

  • Verwarming op gas = ± € 200 jaarlijkse besparing.
  • Stookolie verwarming = ± 170 euro, dit kan elk jaar worden bespaard.
  • Elektrische verwarming = ± 700 euro jaarlijkse besparing.

+ Milieuvriendelijk: Met een zonneboiler produceer je warm water op een milieuvriendelijke manier. De CO2-uitstoot van jouw huis kan tot 500 kilogram per jaar worden verminderd.

+ Stijging van de woningwaarde: Als je in de toekomst je huis wilt verkopen of verhuren, kan je een hogere prijs vragen.

+ Aantrekkelijke subsidiemogelijkheden: Een zonneboiler die door een erkende installateur is geïnstalleerd, levert je een premie tot 2.750 euro op.

Nadelen

– Veel ruimte nodig: Een zonneboiler neemt ruimte in beslag: vooral grotere apparaten, die ook als verwarmingsondersteuning worden gebruikt nemen veel ruimte in beslag.

De juiste richting: Om effectief gebruik te maken van zonneboilers, moeten de zonnecollectoren op het zuiden gericht zijn. De zuidwestelijke of zuidoostelijke richting is heel geschikt. Andere richtingen zijn ook mogelijk, maar hou dan rekening met mogelijk rendementsverlies.

– Andere warmtebronnen nodig: Tijdens periodes met geen of bijna geen zonlicht heb je altijd extra verwarming nodig om voldoende warm water te krijgen. Dit geldt natuurlijk voor het verwarmen van de woning. Om door de verschillende seizoenen heen de woning volledig te verwarmen is een cv-ketel of warmtepomp nodig.

Waarop letten als je een zonneboiler koopt?

Zonneboiler kopen

Welke zonneboiler kies je nu best? Bereid je alvast goed voor als je een zonneboiler wil kopen en plaatsen. Hou zeker rekening met een aantal zaken zoals:

1. Werking zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die op het dak van de woning wordt geplaatst. De zonnecollector is aangesloten op een leidingsysteem met vloeistof. De zonneboiler gebruikt de opgevangen zonne-energie om de vloeistof te verwarmen.

De vloeistof transporteert warmte via het leidingsysteem naar het voorraadvat (ketel). Daar geeft de leiding warmte af aan het leidingwater en voorziet je van warm water.

Toepassingen

Het warm water van een zonneboiler kan gebruikt worden voor zowel warm sanitair water als voor de centrale verwarming. De voorraadcontainer kan worden aangesloten op een cv-ketel (met het Gaskeur NZ label) en zal indien nodig ook het sanitaire water verwarmen tot warm water van minimaal 60 graden.

Je hoeft dus nooit meer bang te zijn voor een koude douche.

2. Hoeveel ruimte voorzien?

De grootte van zonnecollectoren is meestal slechts enkele vierkante meters, dus het neemt niet het hele dak in beslag zoals zonnepanelen. De grootte van de collector is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden.

De resterende ruimte op het dak kan worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Zorg ervoor dat de zonnecollector niet in de schaduw van een andere gaat staan.

Bij een hellend dak

Een zonnecollector kan ook op een schuin (pannen)dak geplaatst worden. Dit betekent dat elke vierkante meter collector ongeveer één vierkante meter ruimte nodig heeft.

Bij een plat dak

Op een plat dak moet er enige ruimte tussen de zonnecollectoren zijn om te vermijden dat de schaduw van de voorste collectoren op de achterste collectoren valt.

Ruimte voorzien binnenshuis?

In huis moet je nog plaats voorzien voor het voorraadvat dat idealiter zo dicht mogelijk bij de collectoren staat. Zo vermijd je dat er energie verloren gaat.

Er bestaan ook zonneboilersystemen zonder wateropslagtank in het huis.

3. Soorten zonneboilers

soorten zonneboiler

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Vooral voor ons klimaat zijn drukvulsystemen en terugloopsystemen voorbeelden van een standaard zonneboiler. Voor terugloopsystemen geldt dat als de zonneboiler niet draait de getransporteerde vloeistof terugstroomt naar het voorraadvat, waardoor je geen antivries hoeft te gebruiken.

Hierdoor zijn de onderhoudskosten lager dan bij drukgevulde systemen. Maar soms moet je het kiezen, afhankelijk van de positie van de collector ten opzichte van de tank.

Vlakke plaat of vacuümbuis?

Ook qua collectoren zijn er twee opties. Je kan kiezen voor vlakke plaatcollectoren of vacuümbuiscollectoren. De vacuümbuiscollector is duurder, maar is efficiënter bij bewolkt weer of een laagstaande zon. Met een vacuümbuiscollector verleng je dus de tijd van het jaar dat je de zonne-energie vooral gebruikt om te douchen.

Er is ook het PVT-systeem, dat tegelijkertijd elektriciteit kan opwekken en warm water of warmte kan produceren.

4. Plaatsing en oriëntatie zonnecollectoren

Een zonnecollector moet zo worden georiënteerd dat ze zo lang mogelijk zonlicht opvangen. Je moet niet alleen rekening houden met de beweging van de zon gedurende de dag, maar ook met de stand van de zon in de vier seizoenen. In de winter staat de zon veel lager dan in de zomer en maak je minder gebruik van zonne-energie.

Oriëntatie

De ideale posities/windrichtingen om optimaal te kunnen profiteren van je zonnecollector zijn richting het Zuiden, zuidwesten of zuidoosten.

Hellingshoek

Ga voor een hoek tussen 20 en 60 graden horizontaal. Hoewel zonneboilers ook op bewolkte dagen kunnen werken, moet je proberen de schaduw te vermijden.

5. Zonneboiler prijs

zonneboiler prijs

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van het volume van het voorraadvat. Hoe meer inwoners er zijn, hoe meer warm water je nodig hebt en dus hoe groter de installatie. Een groot voorraadvat heeft immers een groter aantal collectoren nodig om het water op te warmen.

Houd bij het maken van jouw keuze dus rekening met het aantal personen in het huishouden. Het is het beste om uit te gaan van ongeveer 50 liter per persoon. Als het een gezin van 4 personen is, kies je het beste voor een standaard zonneboiler met een inhoud van 200 liter.

Aantal personenBoilerinhoudRichtprijs (incl. btw en plaatsing)
1 – 2150 l€ 3.500 – 4.500
3 – 4250 l€ 5.000 – 6.000
5 – 6350 l€ 6.500 – 7.500

6. Premies voor zonneboiler

Via de netbeheerder kun je een premie voor een zonneboiler krijgen van 550 euro per vierkante meter. Deze premie bedraagt ​​maximaal 40 % van het factuurbedrag en kan niet hoger zijn dan 2.750 euro.

Ook is het mogelijk om in bepaalde gemeentes speciale subsidies aan te vragen voor het plaatsen van zonneboilers. Je kunt daarom het beste zelf nagaan of jouw gemeente dergelijke verzekeringspremies verstrekt.

Ook de Vlaamse overheid stimuleert energiebesparende maatregelen. Daarom kom je voor verschillende werkzaamheden, zoals zonneboilers, in aanmerking voor Vlaamse renovatievergoedingen.

7. Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd leggen we uit a.d.h.v. het volgende voorbeeld:

  • 4 vierkante meter zonneboiler met een prijs van 4.000 euro
  • Premie: tot 1.600 euro (40 % van 4.000 euro)
  • Zelf betalen: 2.400 euro (4.000 euro – 1.600 euro)

Als het gebruik van zonneboilers zo’n 150 euro per jaar kan besparen, mag worden aangenomen dat de terugverdientijd 16 jaar (2.400 / 150) is. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Kostprijs zonneboiler
  • Premie
  • Rendement
  • Energieprijs voor brandstofsoort

Zonneboiler kopen? Adviezen en offertes vergelijken loont

Een zonneboiler zelf installeren doe je beter niet. Het werk kunt je het beste uitbesteden aan professionele installateurs. Hij heeft de kennis en ervaring die nodig is om zonneboilers correct te installeren, zodat je verzekerd bent van de beste werking en garantie.

Laat je adviseren en vergelijk de beste offertes voor zonneboilers. Je kan dit gratis en vrijblijvend via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler