Prijs zonnecollector voor zwembad

De prijs van een zonneboiler als zwembadverwarming schommelt rond de 40-50 euro per m² en hangt voornamelijk af van het gekozen type zonnecollector.

Er bestaan verschillende opties: een zonnekoepel, zonnematten, buisvormige of vlakkeplaat zonnecollectoren. In onderstaande tabel vind je de prijzen per soort zonnecollector.

Soort zonnecollectorPrijs
KoepelVanaf 100 euro, ca. 40 euro per vierkante meter
Mat50 euro per vierkante meter
Vlakkeplaat/buisvormige zonnecollector550/750 euro

Soorten zonnecollectoren voor zwembad

Zonet vernam je al welke soorten zonnecollectoren voor zwembadverwarming er allemaal op de markt circuleren. Hieronder geven we je een woordje uitleg bij elke soort.

zonnecollector zwembad

Vlakke plaat of buisvormige zonnecollector

Vlakke plaat of buisvormige zonnecollectoren zijn een van de verschillende uitvoeringen van zonnecollectoren die deel uitmaken van de installatie van een zonneboiler. Dankzij de zonneboiler kan je zowel het sanitair water van je woning als je zwembad verwarmen.

Zonnekoepels

Zonnekoepels nemen niet te veel plaats in en bovendien kan je met 1 enkele koepel tot zo’n 5.000 liter water opwarmen. Het behoort eveneens tot de mogelijkheden om koepels aan elkaar te bevestigen. Zo warm je grote zwembaden op.

Zonnematten

Bij zonnematten of solar matten wordt het zwembadwater opgewarmd via de leidingen die in de matten aanwezig zijn. De matten worden meestal gefabriceerd in EPDM.

De oppervlakte die met deze solar matten bedekt moet worden, varieert tussen 75 en 100 % van de zwembadoppervlakte.

De berekening van de benodigde oppervlakte zonnecollectoren hangt namelijk af van de diepte van het zwembad. Hoe dieper het zwembad, hoe meer zonnecollectoren er nodig zullen zijn.

Waarom je zwembadwater verwarmen met een zonneboiler?

Aan een zwembad verwarmen met een zonneboiler zijn verschillende voor- en nadelen verbonden.

Voordelen

  • Ecologische en milieuvriendelijke manier van verwarmen
  • Zonne-energie kost niets
  • Steun van de overheid in de vorm van premies voor de aankoop van het opslagvlak
  • Vereist weinig onderhoud

Nadelen

  • In minder zonnige periodes vergaar je minder zonne-energie en zal de zwembadverwarming afnemen
  • Neemt aanzienlijk wat plaats in beslag

Hoe verwarmt een zonneboiler zwembadwater?

Elk type zonnecollector verwarmt op een specifieke manier het zwembadwater. Hun werking wordt hieronder van naderbij toegelicht.

zwembadverwarming

Werking vlakke plaat en buisvormige zonnecollectoren

Vlakke plaat en buisvormige zonnecollectoren zijn rechtstreeks verbonden met het filtersysteem van het zwembad. Via volgende stappen komt het tot een effectieve opwarming van het zwembadwater:

  • de pomp van het zwembad zendt het water naar de collectoren
  • de collectoren geven op hun beurt warmte af aan het water
  • het verwarmde water stroomt terug naar het zwembad.

Werking zonnekoepels en zonnematten

In tegenstelling tot vlakke plaat en buisvormige zonnecollectoren zijn zonnekoepels en zonnematten verbonden met een opslagvat.

De warmte die opgevangen wordt door de zwembad zonnecollectoren wordt via het opslagvat, dat in verbinding staat met het zwembad, afgegeven aan het water.

Hoe potentieel warmteverlies beperken? Tips

Als je wil vermijden dat het opgewarmde water snel zijn aangename temperatuur verliest, kan je volgende tips eens proberen.

Tip 1: Plaats de zonnecollectoren dicht bij je zwembad

In de eerste plaats is het belangrijk om het aantal zonnecollectoren dicht bij je zwembad te plaatsen. Op die manier bereik je de constante temperatuur van het zwembadwater.

zwembad verwarmen met zonneboiler

Tip 2: Voorzie zwembadafdekking

Goede zwembadafdekking is cruciaal in het behouden van de gewenste temperatuur voor het zwembadwater. Een rolluik in pvc of polycarbonaat houdt de warme temperatuur langere tijd op peil dan pakweg een zeil of een noppenfolie.

Je bespaart niet alleen meer energie, maar biedt het water verder ook bescherming tegen zaken als vallende bladeren en algengroei.

Alternatieven voor zonnecollector aan zwembad

Een zonnecollector is lang niet de enige manier om je zwembad te verwarmen. Alternatieven zijn een warmtepomp, een warmtewisselaar en een zwembadkachel.

Optie 1: Warmtepomp

Een eerste alternatief is een warmtepomp. In het specifieke geval van zwembaden zijn lucht-water warmtepompen het meest in trek.

Ze onttrekken tot 80% van de gegenereerde warmte uit de lucht in de omgeving om het zwembadwater te verwarmen. Er worden temperaturen tot wel 28 graden bereikt.

Een warmtepomp is niet goedkoop, maar de terugverdientijd ervan is kort omwille van het hoge rendement en het lage energieverbruik. Voor prijskaartje mag je beginnen rekenen vanaf 1.000 euro.

Optie 2: Warmtewisselaar

Een volgend alternatief vind je in de vorm van een warmtewisselaar. Die levert warmte aan via een externe warmtebron. Dat wil zeggen dat je noch van de zon noch van de omgevingslucht afhankelijk bent, waardoor je ook in de koudere maanden lekker warm kan plonsen.

Met een warmtewisselaar kan je het water sneller opwarmen. Daartegenover staat dat het minder ecologisch is. Warmtewisselaars kunnen zowel op elektriciteit als op je cv-ketel of een warmtepomp werken. De laatste optie is de duurdere, energiezuinigere optie voor een warm zwembad.

Warmtewisselaars voor centrale verwarming tref je voornamelijk aan bij zwembaden. Elektrische warmtewisselaars tik je al op de kop vanaf 250 euro, cv-warmtewisselaars vallen iets duurder uit en zijn te verkrijgen vanaf 600 euro.

Optie 3: Zwembadkachel

Het is evenzeer een optie om je zwembad manueel te verwarmen met een kachel, op hout of op gas. Via een spiraal in de kachel stuurt de zwembadpomp het water aan. Het vuur in de spiraal zorgt voor de warmte.

Met een kachel is het water snel opgewarmd, maar de bediening zit complex in elkaar. Het water is evenmin makkelijk op dezelfde temperatuur te houden en het is niet bepaald veilig als er kinderen in de buurt zijn. Prijzen starten overigens op 300 euro.

Interesse in een zonnecollector voor je zwembad? Vergelijk gratis offertes

Zelf een zonnecollector plaatsen is een optie, maar meestal ben je toch beter af bij een erkende installateur voor zwembad verwarming. Zeker om een groter zwembad te verwarmen is een correcte plaatsing vereist. 

Vul vandaag onderstaand formulier in en ontvang al binnen enkele dagen gratis offertes van erkende vakmannen die je met elkaar kan vergelijken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler