Hoe rendement zonneboiler berekenen?

De formule om het rendement van een zonneboiler te berekenen is:

(500 kWh x C) / (750 kWh x P / 100)

De P staat voor het aantal personen en de C is het aantal collectoren. De berekening is gebaseerd op vacuümbuis zonnecollectoren. Je kan de formule om het rendement te berekenen uiteraard ook gebruiken voor vlakke plaat collectoren, maar pas dan de 500 kWh aan naar 600 kWh.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

We maken het wat duidelijker met een voorbeeld: als een gezin van 4 personen die 3.000 kWh elektriciteit verbruikt bij het opwarmen van water en 2 vacuümbuis zonnecollectoren nodig heeft, dan kunnen we deze gegevens in de formule gieten:

(600 x 2) / (750 kWh x 4 / 100) = 40 %

Het rendement van de zonneboiler is dus in dit geval 40%. Nemen we een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,25/kWh, dan zit dat gezin aan € 750 energiekosten per jaar voor warm water. Een zonneboiler met 40% rendement zorgt dan voor een jaarlijkse energiebesparing van € 300.

Rendement zonneboiler

Wat beïnvloedt rendement en opbrengst zonneboiler?

Het rendement van een standaard zonneboiler hangt af van verschillende factoren. We sommen ze hieronder even op.

1. Hellingsgraad zonnecollectoren

Als je zonnecollectoren correct geplaatst zijn, zullen ze een hoger rendement hebben, waardoor de jaarlijkse besparing ook hoger zal zijn. Daarom is het belangrijk om de panelen met een hellingsgraad tussen de 20 en 60 graden te plaatsen. Daardoor valt er niet zoveel schaduw op de panelen en bereiken ze een hoger rendement.

Is mijn woning geschikt voor zonnecollectoren?

Dit is een zeer belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Zowat ieder dak is tegenwoordig wel geschikt voor zonnecollectoren. De installatie neemt ook niet zoveel plaats in als die van zonnepanelen. Maar toch kan het zijn dat de installatie niet geschikt is voor je dak.

Daarom is het belangrijk om advies te vragen aan erkende vakmannen. Zij kunnen je helpen met het uitzoeken of je dak geschikt is voor een installatie. Je vindt de juiste en beste vakmannen gemakkelijk via ons offerteformulier.

2. Oriëntatie zonnecollectoren

Richt de zonnecollectoren naar het Zuiden. Deze correcte plaatsing zal voor een optimaal rendement zorgen, aangezien er niet veel schaduw op de panelen zal vallen.

Als je de oriëntatie van de collectoren naar een andere windrichting zet, kan dit een grote invloed hebben op het rendement van je zonneboiler. Het rendement van zo’n zonneboiler kan tot wel 20% dalen. Zorg ook dat bomen, andere panelen, gebouwen… niet voor schaduw op de collectoren zorgen.

Zonneboiler plaatsing

3. Is je woning voldoende geïsoleerd?

Als je huis niet goed geïsoleerd is, heeft het geen zin om een zonneboiler te kopen. Isolatie voorkomt namelijk dat de warmte uit je woning ontsnapt.

Als de zonneboiler aangesloten is op de verwarmingsketel en je geen goede isolatie hebt, zal de warmte dus verloren gaan en je energierekening de hoogte in gaan.

4. Type of soort zonnecollectoren

Een vacuümbuis collector heeft een hoger rendement dan een vlakke plaat collector. De vacuümbuis collectoren zijn daarom ook iets duurder, maar zijn de investering wel waard. De gemiddelde besparing op sanitair warm water zal daardoor ook hoger liggen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

5. Afstand van de zonnecollectoren ten opzichte van het voorraadvat

De afstand tussen de collectoren en het voorraadvat moet je zo klein mogelijk laten. Er is een algemene regel dat je best per m² zonnecollectoren een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter hebt.

Zoals eerder aangegeven hangt het aantal m² zonnecollectoren af van het aantal personen in huis en het verbruik. Reken op 1 à 1,5 m² aan zonnecollectoren.

6. Gebruik zonneboiler

Geloof het of niet, maar het rendement hangt ook wel degelijk af van de manier waarop je je zonneboiler gebruikt. Hoe meer zaken je met de elektrische boiler doet, hoe optimaler het rendement. Zo kan je de boiler bijvoorbeeld aan alle kranen aansluiten en de douche, of zelfs gebruiken als centrale verwarming.

7. De seizoenen

Tijdens de lente, zomer en herfst is je zonneboiler 100% rendabel. Tijdens de winter haalt je zonneboiler gemiddeld 50% van de benodigde energie uit zonlicht.

Op zeer bewolkte dagen zullen de collectoren te weinig zonne-energie opnemen en moet de verwarmingsinstallatie het sanitair water bijwarmen.

Zonnecollector winter

Is een zonneboiler een rendabele investering? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Sanitair water verwarmen met een zonneboiler levert een hoge besparing op de totale energiefactuur. Het investeren in een boiler op zonne-energie is dus zeker het overwegen waard. De levensduur van je zonneboiler is trouwens gemiddeld 25 à 30 jaar. Als dat geen goede investering is in een bijdrage aan het milieu.

Als je een zonneboiler wilt installeren, vraag je best advies aan installateurs. Via ons offerteformulier kan je vrijblijvend prijsvoorstellen ontvangen. Dit is trouwens volledig gratis.

Profiteer van een zonneboiler met een hoog rendement

De zonneboiler met het hoogste rendement is, zoals eerder al beschreven, een zonneboiler bestaande uit een vacuümbuis zonnecollector. Deze zonneboiler in combinatie met goede isolatie zorgt voor een optimaal rendement.

Een zonneboiler is een rendabele investering

Een zonneboiler is zeker een rendabele investering, want je verdient de investering terug dankzij de jaarlijkse energiebesparing.

Hou wel in het achterhoofd dat er verschillende factoren een rol spelen in de gemiddelde terugverdientijd van je zonneboiler:

  • Prijs van de installatie
  • Premies
  • Rendement van je zonneboiler
  • Jaarlijkse energiebesparing door de zonneboiler

Vraag professioneel advies en vergelijk gratis offertes

Het is slim om extra uitleg aan vakmannen te vragen. Ook hanteren niet alle installateurs dezelfde prijzen. We adviseren je daarom meerdere offertes te vergelijken voor je een keuze maakt. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvende offertes.

Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3*. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In accordance with the law of July 30, 2018 on the protection of individuals with regard to data processing, you have the right to access and rectify your data. To find out more, see our privacy charter
Zonneboiler bedrijven in andere regio's