Types zonneboilers: toepassing, werking en prijs

Een zonneboiler wordt gebruikt om water te verwarmen met energie van de zon. Daardoor bespaar je op je energieverbruik in tegenstelling tot aardgas of stookolie. Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Ook tussen de collectoren zijn er verschillen.

Welke zonneboilers zijn er?

Het soort zonneboiler dat je aanschaft hangt af van je budget en je dagelijkse noden. De 4 meest gebruikte types zonneboilers zijn:

  • Standaard zonneboiler
  • Compacte zonneboiler
  • CV-zonneboiler
  • Zonneboiler combi

Hieronder bespreken we ze meer uitgebreid.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Type 1: Klassieke of conventionele zonneboiler

Een klassieke zonneboiler bestaat uit een collector met een voorraadvat. De collector wordt op het dak gemonteerd en vangt zonlicht op.

De collector gebruikt de zon om het water op te warmen, waardoor je geen conventionele energie zoals gas, mazout of elektriciteit nodig hebt. Het water loopt naar de warmtewisselaar die door het voorraadvat loopt.

Het water in het vat wordt gebruikt voor het verwarmen van leidingwater en ook voor de centrale verwarming.

De collector van een conventionele zonneboiler is ongeveer 3 à 5 m² groot en in het voorraadvat vast past ongeveer 100 liter warm water. Indien er onvoldoende zonlicht is, dan wordt de cv-ketel gebruikt.

De kostprijs van een klassieke zonneboiler schommelt rond de 3.000 euro (incl. plaatsing en btw).

Zonneboiler

Type 2: Compacte zonneboilers

In een compacte zonneboiler is de watervoorraad op de collector gemonteerd. Doordat de zonnecollector met het voorraadvat geïntegreerd is, bespaar je veel ruimte en wordt het water rechtstreeks in de collectoren opgewarmd.

De watervoorraad van een compacte zonneboiler bedraagt tussen de 75 en 150 liter. De compacte zonneboiler is dus perfect geschikt voor niet al te grote huishoudens.

De kostprijs van een compacte zonneboiler is tussen de 2.000 en 3.000 euro (incl. plaatsing en btw).

Type 3: Cv-zonneboiler

Een CV zonneboiler bestaat zoals standaard zonneboilers uit één of meerdere zonnecollectoren en een voorraadvat (boiler).

Het grote verschil met een klassieke zonneboiler ligt in het feit dat de leidingen van de cv-installatie door het voorraadvat loopt. Zo werkt de zonneboiler als voorverwarming van de centrale verwarming. .

Het grote voordeel is dat het sanitair warm water zo op een gelijke temperatuur blijft van minimaal 60 graden Celcius. Er is dus altijd veel warm water beschikbaar, ideaal voor grote gezinnen.

De cv-zonneboiler kost ongeveer tussen de 4.500 en 5.500 euro (incl. plaatsing en btw).

Type 4: Zonneboilercombi

Bij de zonneboilercombi gebruik je de zonnewarmte niet alleen om het sanitair water te verwarmen – zoals een conventionele zonneboiler – maar ook als centrale verwarming.

Deze zonneboiler heeft naast de klassieke elementen (collectoren, voorraadvat, pomp) ook een geïntegreerde cv brander. Is er te weinig zon om warm water te produceren, dan helpt de cv brander automatisch het water op te warmen.

De kostprijs van een zonneboilercombi is ongeveer 5.000 – 7.000 euro (incl. plaatsing en btw).

Optimaal rendement met lage-temperatuurverwarming

Een zonneboilercombi combineer je best met vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren. Deze verwarmingssytemen hebben een lage aanvoertemperatuur (40 à 60 °C). Gebruik je een cv-installatie met hoge aanvoertemperaturen, dan zou de brander constant bijverwarmen en dus de efficiëntie dalen.

Soorten collectoren

De collectoren vormen de basis van een zonneboiler. Er zijn 2 soorten zonnecollectoren:

  • Vlakke-plaatcollector
  • Vacuümbuiscollector

Hieronder bespreken we ze meer uitgebreid.

Meer weten over zonneboilers?
Stel je vragen aan erkende installateurs

1. Vlakke-plaatcollector

Bij een vlakke-plaatcollector lopen buizen onder een platte metalen plaat die bedekt is met een speciale laag waarop zonlicht valt. De zonlicht zorgt ervoor dat de plaat heel warm wordt, waardoor de vloeistof die door de buizen loopt wordt verwarmd en je dus warm water hebt.

De vlakke-plaatcollector is de meest eenvoudige en het goedkoopste type collector. Het nadeel is wel dat de vlakke-plaat minder presteert bij een lage omgevingstemperatuur.

vlakke-plaatcollector

2. Vacuümbuiscollector

Een vacuümbuiscollector is opgebouwd uit een rij glazen vacuümbuizen die naast elkaar op het dak liggen. In de vacuümbuizen zitten metalen buizen waar het water doorheen loopt en warm water wordt.

De isolatie is beter dan traditionele isolatiematerialen waardoor er minder warmte verloren gaat en het water warm blijft. Wat het rendement verhoogt. Dit type collector presteert beter dan een vlakke-plaatcollector.

De vacuümbuiscollector benut het zonlicht beter. De nadelen zijn dat dit type collector duurder is en dat ze iets kwetsbaarder zijn dan vlakke-plaatcollectoren.

vacuümbuis zonnecollector

Zonneboiler plaatsen: vraag professioneel advies en vergelijk prijzen

Wil je graag zonneboilers plaatsen? Vraag dan professioneel advies van erkende installateurs actief in je buurt en vergelijk zonneboiler offertes.

Wil je graag prijzen vergelijken?
Verstuur je aanvraag en vergelijk 1 of meer offertes

Wat kost een zonneboiler? Zijn er premies?

Voordat je een zonneboiler gaat kopen wil je waarschijnlijk eerst weten wat de kostprijs is. De kostprijs is afhankelijk van het gewenste volume.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten van een zonneboiler.

Soort zonneboiler Gemiddelde prijs zonneboiler (incl. btw & plaatsing) Jaarlijkse besparing
100 liter, 1 collector € 2.000 – € 2.500 ± € 80
100 liter, 2 collectoren € 2.800 – € 3.300 ± € 100
200 liter, 2 collectoren € 3.500 – € 3.900 ± € 135
300 liter, 3 collectoren € 4.800 – € 5.300 ± € 200

Heb je een groot huishouden? Dan kies je best voor een boiler van 300 liter met 3 collectoren. De gemiddelde kosten hiervoor liggen tussen de 4.800 en 5.300 euro. Je bespaart gemiddeld 200 euro per jaar.

Wie een boiler plaatst kan via de overheid een aanvraag doen voor zonneboiler premies. Deze premies zijn te verkrijgen via de netbeheerder, de Vlaamse overheid en via de gemeente.

Offertes vergelijken loont

Ben je geïnteresseerd in zonneboilers? Vergelijk dan via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend tot 5 offertes. Zo vergelijk je gemakkelijk erkende installateurs in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler