Nadelen zonneboiler: wat maakt het oninteressant?

Wil jij graag een zonneboiler plaatsen? Er zijn een aantal nadelen van een zonneboiler die de investering minder interessant maken. Hieronder kom je te weten welke nadelen er zoal zijn:

zonneboiler nadelen

1. De ruimte die een zonneboiler in beslag neemt

Wanneer je een zonneboiler aankoopt moet je rekening houden dat er voldoende plaats nodig is. Een zonneboiler heeft namelijk een voorraadvat en dat laatste neemt veel ruimte in beslag. Je mag rekenen op 1 m² en soms tot wel 2 meter hoog.

Heb je niet veel vrije ruimte beschikbaar? Dan kan je ook kiezen voor een compacte zonneboiler met een voorraadvat op de zonnecollectoren. Dit wordt buiten op het dak gemonteerd.

2. De oriëntatie van de zonnecollectoren moet perfect zijn voor een goed rendement

Wil je een goed rendement van de zonnecollectoren? Dan is het belangrijk dat de oriëntatie goed zit. De plaats op het dak dat geschikt is voor de zonnepanelen is echter beperkt. Denk hierbij aan waar op het dak geplaatst wordt, de hellingsgraad, naar het zuiden gericht enzovoort.

Ook nemen de zonnepanelen en de zonnecollectoren plaats in. Het is belangrijk om op voorhand goed te berekenen hoeveel zonnecollectoren (zonneboiler) en zonnepanelen je graag wilt plaatsen zonder in de problemen te komen.

3. Andere warmtebronnen blijven nodig

Wanneer de zon minder schijnt (bijvoorbeeld in de winter), is een zonneboiler voldoende om warm water te produceren. Er is dan naverwarming nodig, vaak via fossiele brandstoffen. Denk aan gas of mazout of.

Daarnaast verbruikt een gezin vaak meer warm water dan een zonneboiler kan genereren. Je kan dan gewoon een grotere installatie plaatsen, maar dan moet je ermee rekening houden dat de terugverdientijd langer wordt.

Nadelen zonneboiler

Een zonneboiler biedt ook voordelen

Hierboven hebben we een aantal nadelen van een zonneboiler besproken. Maar heeft een zonneboiler dan geen voordelen? Uiteraard wel! De voornaamste voordelen van zonneboilers lees je hieronder.

1. Bespaar op je energiekosten en -rekening

Wanneer je de zonneboiler laat plaatsen, genereer je voor een groot deel zelf je sanitair warm water. Je hoeft geen energie meer af te nemen van je energieleverancier. Hierdoor heb je een enorme besparing op de energiekosten. Je geniet dus van een lagere energiefactuur.

Dankzij de zonneboiler kan je gemiddeld tot zo’n 65 % besparen op de kosten voor het warme water. Stel dat je een huishouden hebt van vier personen. Dan bespaar je € 100 tot wel € 750 euro op jaarbasis. Wanneer de prijzen voor energie stijgen, dan zal je meer kunnen besparen.

2. Een zonneboiler is een duurzame investering in groene zonne-energie

Een zonneboiler kan gebruikt worden voor je centrale verwarming aan te drijven en is daarbij een milieuvriendelijk alternatief voor een verwarmingsketel op gas of mazout.

De zonneboiler vermindert je jaarlijkse CO2 uitstoot snel met zo’n 300 tot 400 kg per jaar. De opwarming van de aarde wordt namelijk veroorzaakt door de verbranding van de fossiele brandstoffen. Door over te schakelen naar een zonneboiler voor je centrale verwarming wordt je ecologische voetafdruk een pak kleiner.

De gemiddelde levensduur van de zonneboiler is zo’n 25 jaar. Gedurende deze jaren bespaar je voor een gemiddeld gezin tussen de 15 tot 20 ton CO2 uit. Dit is een enorme hoeveelheid die een zeer positieve impact heeft op de leefomgeving.

3. Met een zonneboiler creëer je meerwaarde voor je woning

Het creëert een meerwaarde voor jouw woning omdat je energiebesparende maatregelen maakt. Dit wordt namelijk meegenomen in de energieprestatieberekening van je woning.

4. Aantrekkelijke premies

Laat je een zonneboiler installeren door een erkend installateur? Dan kom je in aanmerking voor een premie van maximaal 2.750 euro. Je krijgt ook maar liefst 50 % terug van de netbeheerder. De premie vraag je aan bij Fluvius.

Wat zijn de voorwaarden voor deze premie te kunnen ontvangen? De premie is geldig voor woningen, woongebouwen en wooneenheden in Vlaanderen. De woning dient uiterlijk op 31 december 2013 aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet of de bouwaanvraag werd ingediend ten laatste op 31 december 2013.

Wat nog belangrijk is, is dat de erkende vakmannen de zonneboiler moet plaatsen en factureren. De installateur moet in het bezit zijn van een certificaat van bekwaamheid. Je dient de aanvraag in bij de netbeheerder Fluvius uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. Ze mogen dus maximaal één jaar oud zijn.

5. Profiteer van een hoog rendement, snelle terugverdientijd en lange levensduur

De zonneboiler heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 jaar of zelfs meer. Zo profiteer je van een snelle terugverdientijd en een hoog rendement dankzij je zonneboiler. Met zo’n rendement wordt er de opbrengst in vergelijking met de kosten bedoeld.

Rendement zonneboiler berekenen

Om het rendement van je zonneboiler te berekenen, moet je onderstaande formule gebruiken. Gebruik je de formule voor vlakke plaat zonnecollectoren, pas dan de 500 kWh aan naar 600 kWh.

Rendement zonneboiler = (500xC) / (750 kWh x P/100)

P staat voor het aantal personen en C voor het aantal collectoren.

Voordelen zonneboilers

6. Een zonneboiler vraagt weinig onderhoud

Een zonneboiler is onderhoudsvriendelijk. Het onderhoud van een zonneboiler wordt voornamelijk toegepast om het rendement zo hoog mogelijk te houden. Hierbij wordt bedoeld: aanslag van vuil, het verwijderen van kalkaanslag en dergelijke. Een onderhoudsbeurt per jaar is ruim voldoende.

7. Het werkt onafhankelijk van het elektriciteitsnet

De zonneboiler werkt onafhankelijk. Hierdoor heb je geen elektriciteit nodig. Het kan dus zonder elektriciteit warm water genereren en er is geen sprake van extra belastingen of taksen.

Dit is anders bij zonnepanelen, die zijn namelijk aangesloten op het elektriciteitsnet. Hierdoor moeten eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding moeten betalen.

Is een zonneboiler interessant, ja of nee? Vraag professioneel advies

Vraag gerust via onderstaand formulier gratis extra professioneel advies en ook tegelijk naar een offerte. Zo kan je prijzen en dienstverlening snel en eenvoudig vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler