Wat is een zonneboiler?

Een standaard zonneboiler bestaat uit een installatie van zonnecollectoren die via zonne-energie het sanitair water verwarmt en eventueel de verwarming van je woning. Dat laatste gebeurt vaak in aanvulling op een cv-ketel of -installatie.

hoe werkt een zonneboiler

Het systeem is een goede zaak voor het milieu. Door het gebruik van bijvoorbeeld een compacte zonneboiler kan je jouw jaarlijkse CO2-uitstoot verminderen met 300-400 kg per jaar.

Een zonneboiler is niet alleen een ecologisch alternatief voor een klassieke boiler, maar zorgt ook voor een mooi energiebesparing. Vooral met de stijgende energieprijzen is dat een mooie bonus.

Naast deze voordelen heeft een zonneboiler ook nadelen. Het neemt veel ruimte in beslag. Ook horen de zonnecollectoren op het dak juist georiënteerd te zijn, bij voorkeur naar het Zuiden.

Werking zonneboiler

zonneboiler werking

Hoe werkt een zonneboiler nu precies? Er zijn verschillende soorten zonneboilers, maar in se werken ze steeds op dezelfde manier. Deze zonneboiler werking verloopt in 3 stappen.

Stap 1. Opvangen zonnewarmte door zonnecollectoren

Eerst en vooral vangen de zonnecollectoren van de zonneboiler de zonne-energie op. Er bestaan 2 types collectoren:

vaccuüm buis zonnecollector

Vacuümbuiscollector

De vacuümbuiscollector bevat een reeks naast elkaar liggende glazen buizen waarin een vacuüm heerst. De donkere absorberende laag van de buizen in de zonnecollectoren vangen de zonnestralen op en geven de warmte door aan een circuit van koperen buizen of “heatpipes”.

Een speciale vloeistof, de collectorvloeistof, stroomt door deze warmtebuizen en wordt in de collector gepompt.

vlakke plaat zonnecollector

Vlakkeplaat-collectoren

Vlakkeplaat-collectoren zijn vergelijkbaar met traditionele zonnepanelen, maar groter en dikker. In plaats van elektriciteit geeft de zonnecollector warmte. Ze bestaan uit een glazen plaat met daarachter een donkergekleurde plaat die warmte absorbeert. 

Wanneer de zonnestralen op de vlakke plaat schijnen, warmt ze op. De collectorvloeistof circuleert door de buizen, neemt de warmte op en transporteert ze naar de zonneboiler.

Vlakkeplaat-collectoren of vacuümbuiscollector?

De keuze voor een vacuümbuiscollector of vlakkeplaat-collector hangt af van de plaats en de oriëntatie van de zonnecollectoren en van de functie die ze moeten vervullen.

Een collector met vlakke plaat levert per vierkante meter meer warmte dan een vacuümbuiscollector, maar door het grote oppervlak van de plaat wordt het systeem ook sneller koel, wat leidt tot warmteverlies.

Een vacuümbuiscollector kan minder warmte per vierkante meter opnemen, maar door het vacuüm wordt de warmte goed vastgehouden. Dit type collector werkt ook goed op koudere dagen met een diffuse zonnestraling.

In onze regio geniet een systeem met vacuümbuiscollectoren de voorkeur. In de Zuid-Europese landen is het gebruik van een vlakkeplaat-collector eerder interessant.

Ideale plaats, optimaal rendement

Voor een hoog rendement moeten de zonnecollectoren veel zonlicht kunnen opvangen. De ideale oriëntatie is in zuidelijke richting.

Een noordelijke, westelijke en oostelijke richting van de collector kan leiden tot 20 % rendementsverlies.

werking van een zonneboiler

Stap 2. Opvangen en bewaren zonnewarmte in voorraadvat

De opgevangen warmte van de zon wordt overgedragen aan een vloeistof die in de leidingen van de zonnecollector stroomt. Die verwarmde vloeistof wordt via aan- en afvoerleiding naar een voorraadvat voor warm sanitair water geleid.

In het voorraadvat wordt het sanitair warm water opgewarmd. Nadat het zijn warmte heeft afgegeven, wordt de collectorvloeistof dankzij een pomp opnieuw naar de collector gestuwd.

Om de pomp zo efficiënt mogelijk te gebruiken moet de afstand tussen het voorraadvat en de collector(en) best zo klein mogelijk gehouden wrden.

Naverwarming

Het naverwarmingssysteem wordt geactiveerd wanneer de gewenste temperatuur van het water in het voorraadvat niet hoog genoeg is, bijvoorbeeld op dagen met weinig zonneschijn.

Dan moet de centrale verwarming bijspringen om voldoende warm water te voorzien. Dit kan via een elektrische weerstand, een cv-ketel of een doorstromer op gas zijn.

Stap 3. Zonne-energie voor verwarming of sanitair warm water

Voor sanitair warm water

Het verwarmen van warm water in de badkamer, douche of keuken is de populairste toepassing van een zonneboiler. Dat is begrijpelijk. Het hele jaar door is er warm water nodig. Daarom is een thermisch zonnesysteem hier het meest doeltreffend.

Voor verwarming

Voor de verwarming van woningen ligt het rendement van quasi alle soorten zonnecollectoren lager. Omdat de zon het felst schijnt in de zomer, wanneer onze verwarmingsbehoeften het laagst zijn. Een zonneboiler zal een cv-ketel nooit vervangen.

Een compacte zonneboiler levert je een aanzienlijke besparing op je verwarmingskosten op, tussen 15 en 25 %. In huizen met uitgebreide isolatie ligt dit percentage zelfs nog hoger.

Zonneboiler prijzen en premies

Soort zonneboilerGemiddelde prijs
100 liter, 1 collector2.000 à 2.700 euro
100 liter, 2 collectoren3.000 euro
200 liter, 2 collectoren3.400 à 3.900 euro
300 liter, 3 collectoren5.000 euro

Voor een zonneboiler kan je rekenen op een premie van de netbeheerder, gemeente en/of provincie. Het is dus zeker een goede investering.

zonneboiler

Vind erkende installateurs van zonneboilers

Wil je meer weten over de werking van een zonneboiler? Ben je op zoek naar erkende installateurs en gratis offertes voor een zonneboiler? Vul onderstaand formulier en wij brengen je in contact met erkende installateurs van zonneboilers in je regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler