Voorbereiding op een zonneboiler plaatsen

Voor je een zonneboiler in huis haalt, stel je jezelf op voorhand de nodige vragen. Op die manier maak je verstandige keuzes.

Waar zonnecollectoren plaatsen?

De plaatsing van zonnecollectoren is cruciaal en mag niet over het hoofd gezien worden. Een goede plaatsing van de zonnecollectoren is heel belangrijk. Doorgaans komen ze op het dak terecht.

Net als bij zonnepanelen is een stevige dakconstructie wel absoluut nodig. Een zonnecollector weegt makkelijk 200 tot 300 kg. Ga dus zeker na of je dak geschikt is. De zonnecollectoren kunnen ook geplaatst worden op platte daken.

Wat is de ideale oriëntatie en hellingshoek?

Belangrijke vraag binnen deze context is ook: wat is de ideale oriëntatie en hellingshoek voor de collectoren om te genieten van een optimaal rendement? Zeker in de situatie van een plat dak is dit geen onbelangrijke vraag.

In de beste omstandigheden is de zonneboiler naar het zuiden gericht met een helling van 20 tot 60 graden. De reden daarvoor is dat de zonneboilers – en meer bepaald zonnecollectoren – het beste werken bij direct zonlicht.

Nog beter voor een goede opbrengst en een optimaal rendement is het dak naar het zuidoosten of het zuidwesten georiënteerd.

Onderdelen van een zonneboiler

zonneboiler installatie

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers (standaard zonneboiler, cv zonneboiler, …). Ondanks de verschillen tussen de modellen blijven de onderdelen van alle soorten zonneboilers dezelfde.

1. Zonnecollectoren

De zonnecollector ligt aan de basis van hoe de zonneboiler werkt. De collectoren bestaan uit buizen waar een soort vloeistof doorloopt.

Doordat de collector het zonlicht opvangt, warmen de buizen met de collectorvloeistof op.

2. Collectorcircuit

Het collectorcircuit zijn de leidingen die van de collectoren naar het voorraadvat lopen. Die leidingen zijn gevuld met een vloeistof die de warmte van de collectoren transporteert naar het opslagvat.

3. Voorraadvat

De opgewarmde collectorvloeistof gaat via de leidingen naar het voorraadvat, waar het het sanitair water zal verwarmen.

Om warmteverlies te beperken wordt het voorraadvat het best zo dicht mogelijk bij de collectoren geplaatst. Bijvoorbeeld op zolder of in een technische ruimte.

4. Pomp en regelaar

De pomp zorgt ervoor dat de collectorvloeistof van de collectoren naar het voorraadvat gepompt wordt – waar het zijn warmte afgeeft aan het sanitair warm water – en nadien terug naar de zonnecollectoren vloeit.

5. Bijverwarming

Alle zonneboilers in België hebben nood aan bijverwarming. Dit is nodig als de warm water capaciteit van de zonneboiler overschreden wordt, of bij onvoldoende zonne-energie. Vaak fungeert de cv-ketel als bijverwarming.

Waarop letten bij plaatsing?

Waar je op moet letten voor de plaatsing van de zonneboiler, is er in de eerste plaats, het plaatsen van de collectoren. Zoals hierboven reeds vermeld, is de plaatsing van de collectoren cruciaal.

Maar ook wanneer je een boiler wil plaatsen, moet je voldoende ruimte voorzien. Een groot exemplaar is vaak 2 meter hoog.

zonneboiler installateur

Installatie zonneboiler: stappenplan

Ga je de zonneboiler zelf plaatsen? Of wil je gewoon weten hoe dit precies verloopt. Hieronder beschrijven we stapsgewijs hoe de installatie van een zonneboiler verloopt.

Stap 1: Installatie van zonnecollectoren

Voor zonnecollectoren installeren moet het dak voldoende groot en sterk zijn. Per inwoner reken je het beste op 1 vierkante meter aan zonnecollectoren.

De installateur plaatst de collectoren van de zonneboiler zoveel mogelijk in het zonlicht. Zo behaal je het hoogste rendement.

Stap 2: Doortrekken leidingen naar expansievat

Bij deze tweede stap gaat het om twee leidingen doortrekken: een die het warme water van de zonnecollectoren naar het voorraadvat zal brengen en een andere die het water zal terugvoeren naar de collectoren eens de warmte van de vloeistof afgegeven is in het voorraadvat.

Stap 3: Plaatsing stookketel en boiler

De cv-ketel zet je best zo dicht mogelijk bij de collectoren op het dak en bij het voorraadvat. Idealiter staat de zonneboiler dicht bij de stookketel.

Stap 4: Verbinden warm-watercircuit met stookketel

Tijdens de laatste stap brengt de installateur de verbinding tussen de cv-ketel en het warm-watercircuit tot stand. Dit gebeurt via twee spiralen in het buffervat.

Je kan het ook op een andere manier doen en dat is via een doorstromer. Meestal installeren ze bij zonneboilers ook een systeem van naverwarming. Dit zal ervoor zorgen dat het water op de gewenste temperatuur geraakt wanneer de zon onvoldoende warmte aflevert.

Zonneboiler-rendement.jpg

Zonneboiler zelf of laten plaatsen?

Een zonneboiler op eigen houtje installeren of toch laten plaatsen door een ervaren installateur? De beste keuze is de laatste. De installatie van een zonneboiler is een enorme klus.

Wanneer je de zonneboiler laat plaatsen door een erkend installateur, heb je ook recht op een premie van de overheid, hou hier zeker rekening mee. Vraag via het onderstaande formulier verschillende offertes voor een zonneboiler aan en vergelijk zo de beste installateurs in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler