Zonneboiler premies 2024: overzicht

Een nieuwe zonneboiler plaatsen is een investering die je gelukkig niet alleen hoeft te dragen. Je kan een deel van de kosten recupereren via de zonneboiler premie. Vandaag kom je in aanmerking voor 3 beschikbare premies. We lijsten ze hieronder voor je op.

1) Fluvius premie zonneboiler (netbeheerder)

Een eerste en belangrijkste optie is een premie aanvragen via netbeheerder Fluvius.

Deze premie kan je sinds 1 juli 2022 niet meer aanvragen bij Fluvius. Vanaf 1 oktober 2022 kan je de premie aanvragen via mijnverbouwpremie.be.

Bedrag: € 550 per m²

Met de premie voor een zonneboiler van Fluvius krijg je tot 550 euro per m², met een maximum van 2.750 euro per installatie. Het bedrag mag niet hoger liggen dan 40% van de totale factuur.

Beschermde afnemers (= mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit), een vereniging van mede-eigenaars of een syndicus die de premie voor verschillende wooneenheden aanvraagt, zien hun premie verhogen tot 660 euro per vierkante meter, met een maximaal bedrag van 3.300 euro en niet meer dan 48% van de eindfactuur.

De premie geldt voor elk type elektriciteitsmeter (zowel enkel dagtarief, dag- en nachttarief als uitsluitend nachttarief).

Voorwaarden

Daarnaast moet aan volgende voorwaarden voldaan worden:

 • De premie geldt enkel voor nieuwe zonneboilers die voor sanitair warm tapwater en eventueel de verwarming van je woning zorgen. Voor een bestaande zonneboiler – al dan niet met bijkomende panelen – is er geen subsidie.
 • Een aannemer moet de installatie uitvoeren en over een certificaat van bekwaamheid beschikken.
 • De factuur mag maximaal 1 jaar oud zijn en moet ten laatste 1 jaar na de factuurdatum de netbeheerder bereikt hebben.
 • De woning moet binnen het Vlaamse Gewest liggen en werd voor 31 december 2013 aangesloten op het elektriciteitsnet.

Je kan de premie aanvragen per post of via de website van Fluvius aan. Dit kan 1x per 15 jaar voor elke woning. Online aanvragen worden sneller afgehandeld. Bij de aanvraag voeg je verschillende documenten, zoals:

 • Kopie van de facturen
 • Attest met de technische info over de geplaatste zonneboiler
 • Foto van de zonnecollectoren op het dak (met vermelding van de datum)

Als de aanvraag goedgekeurd wordt, zal de premie uiteindelijk binnen een tijdsbestek van een half jaar uitbetaald worden.

Hulp nodig bij de aanvraag?

Een premie voor een zonneboiler aanvragen bij Fluvius vergt wat administratie. Laat je daarom bijstaan door een expert voor de installatie én de premie aanvraag. Een erkende installateur voorziet je van de gevraagde documenten en helpt ze zelfs in te vullen. Op zoek naar een betrouwbare zonneboiler installateur? Gebruik onze offertedienst.

2) Totaalrenovatiebonus

Je komt in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus als je minstens 3 energiebesparende maatregelen onderneemt in een periode van 5 jaar tijdens je renovatie, in de volgende domeinen:

 • Dak- of zolderisolatie
 • Muurisolatie
 • Nieuwe beglazing
 • Ventilatiesysteem
 • Vloerisolatie
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler

Bedrag: € 625 tot € 4.750

De bonus ligt tussen de 625 (3 werken in een appartement) en 4.750 euro (7 werken in een eengezinswoning), afhankelijk van welke en het aantal energiebesparende ingrepen dat je uitvoert binnen de 5 jaar. Beschermde afnemers zien het bonusbedrag tot 50% extra oplopen.

Voorwaarden

Als je de Totaalrenovatiebonus wil ontvangen, moet je 2 zaken doen: de werken eerst laten uitvoeren en daarna een premie aanvragen per energiebesparende maatregel.

Fluvius controleert de aanvragen en zodra het werkt dat er 3 of meer maatregelen getroffen zijn, nemen ze contact op en keren ze de bonus uit, bovenop de aparte premies. Je hoeft deze extra zonneboiler premie dus niet zelf aan te vragen.

Belangrijk om weten is dat de werken verplicht uitgevoerd moeten worden door een erkend installateur.

3) Gemeentelijke premie voor zonneboiler

De derde en laatste optie is een gemeentelijke premie krijgen voor je zonneboiler. Het is makkelijk na te gaan via energiesparen.be of jouw gemeente financiële ondersteuning (bijvoorbeeld in de vorm van goedkope leningen) aanbiedt voor de correcte plaatsing van een zonneboiler door een erkend installateur.

Wat kost een zonneboiler?

Het prijskaartje van een zonneboiler schommelt tussen de 2.000 en 5.000 euro. De factoren die van invloed zijn op de totaalprijs zijn de inhoud en het aantal collectoren. Zo kost een zonneboiler van 100 liter met 1 collector tussen de 2.000 en 2.700 euro. Voor een zonneboiler van 300 liter met 3 collectoren tel je dan weer zo goed als het dubbele neer met 5.000 euro.

zonneboiler premie

Wil je een zonneboiler kopen en van de premie profiteren? Vergelijk advies en offertes

Ben je overtuigd dat een zonneboiler interessant is in jouw geval? Dan is het tijd om een betrouwbare installateur te vinden. Vraag zeker naar het certificaat van bekwaamheid. Dit garandeert een kwalitatieve plaatsing. 

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes voor een zonneboiler. Vergelijk de prijzen en vind de beste zonneboiler installateur in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wilt u een zonneboiler installeren?
2*. Waar wenst u de panelen (collectoren) te plaatsen?
3. Wanneer wenst u de installatie van de zonneboiler?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Zonneboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zonneboiler