Wat is een waterverzachter?

Het werkingsprincipe van de meeste waterverzachters steunt op ionenuitwisseling. De waterverzachter werkt als volgt: het harde water stroomt door de harskern in het toestel, waarbij calcium en magnesium worden vervangen worden door natriumionen. Wat het water zachter maakt. Het onthard water bevat geen kalk en kan gebruikt worden door waterleidingen en boilers.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Soorten waterverzachters: overzicht

Onder de diverse soorten waterverzachters maken we een onderscheid tussen waterontharders met zout en waterontharders zonder zout.

Type 1: waterverzachters met zout

Met waterontharders, wordt meestal zouthoudende waterverzachters bedoeld. Deze toestellen hebben een harscilinder (= ionenwisselaar). In de waterverzachter gebeurt de uitwisseling van magnesium- en kalkionen in hard water met natriumionen. Deze wisseling gebeurt door harsdeeltjes. Ze maken van hard water zacht water.

Wanneer de harscilinder verzadigd is, wordt deze gewassen met zout water. Dit “regeneratie”-proces kan op twee manieren verlopen: elektronisch of mechanisch.

Elektronische waterontharder

Bij elektronische waterverzachters wordt de regeneratie geregeld op basis van jouw waterverbruik. Dit voorkomt onnodige verversingen. Ze regeneren dus op een vooraf vastegelegde tijd of vanaf er een bepaalde hoeveelheid water verbruikt is. Elektronische waterontharders zijn duurder dan mechanische toestellen.

Mechanische waterontharder

De regeneratie van een mechanische waterverzachter is tijdgestuurd. Bij mechanische waterverzachters wordt er dus geen rekening gehouden met je waterverbruik. Daardoor kan er soms met het zoute spoelwater gespoeld worden, terwijl er misschien helemaal geen water verbruikt is.

Soorten waterverzachters

Type 2: waterverzachters zonder zout

Waterontharders zonder zout zijn minder efficiënt dan ontharders met zout. Eigenlijk is een waterverzachter zonder zout geen échte waterverzachter, omdat er geen hard water wordt omgezet naar zacht water. De ontharder zal geen kalk uit het water verwijderen, maar zal ervoor zorgen dat de kalk rondzweeft en daardoor niet afzet op de leidingen.

Een voorbeeld van een waterontharder zonder zout is een co2 waterontharder.

Wat voor type waterverzachter kiezen?

De efficiëntie van zoutvrije waterontharders is niet volledig bewezen. Daarom worden ze niet zo veel geïnstalleerd. In feite wordt hard water niet echt omgezet in zacht water. 

Er wordt geen kalkaanslag uit het water verwijderd, maar ze blijven ronddrijven zodat het niet op de leiding blijft zitten. Hoe dit gebeurt, hangt af van het type apparatuur. Je hebt bijvoorbeeld een magnetische waterontharder (maakt gebruik van een magnetisch veld), een waterontharder op basis van kooldioxide…

Magnetische waterontharders zijn eenvoudiger te installeren, goedkoper en onderhoudsvrij. Aan de andere kant is hun efficiëntie niet volledig bewezen. Voor een optimale waterontharding kun je het beste een waterontharder met zout installeren.

Of je kiest voor een elektronische of mechanische waterontharder is afhankelijk van je waterverbruik. Het eerste wat je dus moet doen is jouw verbruik grondig analyseren.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Dan kun je het beste advies inwinnen bij een installateur. Deze kan via wateranalyse nauwkeurig bepalen welke soorten waterverzachters je best kan installeren op basis van je waterverbruik,. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes via onze offertepagina.

Waterontharder in huis

Huishoudelijke waterontharder

De waterontharder is een uitstekend hulpmiddel om je huis van zacht water te voorzien. Het volume van huishoudelijke ontharders is meestal 30 liter. Grotere gezinnen hebben grotere systemen nodig.

Professionele waterverzachters

Bedrijven zoals strijkateliers, wasserijen en voedingsbedrijven gebruiken dagelijks dure machines die gevoelig zijn voor hard water. De machines zullen een langere levensduur hebben bij gebruik van industriële ontharders.

Vergelijk waterverzachters

Duplex en Simplex waterverzachters

Een duplex waterontharder bestaat uit twee cilinders. Terwijl de ene cilinder gespoeld wordt, is de tweede cilinder in gebruik voor de ontharding. Hierdoor duurt het regeneratieproces slechts 10 à 20 minuten.

Voor thuis kan je een simplex systeem gebruiken. Bij dit systeem kan je zelf het tijdstip voor regenereren instellen, maar omdat deze waterverzachter maar één cilinder heeft en er telkens één cilinder gespoeld kan worden, duurt het onthardingsproces langer.

Waterverzachters met aparte modules

Dit zijn waterverzachters die geen ombouw hebben. Het voordeel van deze waterontharders is dat het zoutreservoir losstaat van de cilinder.

Compacte waterverzachters

Dit zijn kleine waterontharders, die meestal gebruikt worden in gemiddelde huishoudens. Dankzij hun grootte passen ze gemakkelijk in de keukenkast.

Compacte waterverzachter

Waterverzachter prijs

De prijs van een waterverzachter begint vanaf 700 euro. Een waterontharder in een gemiddeld huishouden van vier personen installeren kost gemiddeld tussen de 800 en 2.000 euro. Hou er wel rekening mee dat elke waterverzachter installateur andere tarieven hanteert. In onderstaande tabel vind je een overzicht met richtprijzen.

Soort waterverzachter Prijs waterverzachter
Elektronische waterontharder € 1.000 – € 1.500
Waterontharder met zoutblokken € 1.800 – € 2.000
Mechanische waterontharder € 750 – € 1.000
Duplex waterontharder € 1.400 – € 1.600

Wanneer een waterverzachter nodig?

Of je een waterverzachter nodig hebt wordt bepaald door de waterhardheid in de regio waar je woont. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse graden (fH). Het wordt aangeraden een waterverzachter aan te schaffen als je waterhardheid hoger is dan 30 fH.

Waterhardheid

WaterhardheidSoort water
0 – 7 fHZeer zacht
7 – 15 fHZacht
15 – 30 fHGemiddeld
30 – 45 fHHard
> 45 fHZeer hard

Wat is de waterhardheid in jouw gemeente?

De hardheid van het water in jouw buurt, vind je terug op de site van je drinkwaterbedrijf. Als je nood hebt aan advies van een expert kan je altijd hulp inschakelen via ons offerteformulier.

Voordelen van een ontharder/ontkalker

De voordelen van een waterontharder zijn talrijk. Zo zal je energieverbruik tot wel 20 % dalen, zal je minder zeep nodig hebben en zullen je huishoudtoestellen langer meegaan, omdat je onthard water gebruikt. Ook zal je door onthard water minder last hebben van een droge huid.

1. Tot 20 % minder energieverbruik

Hard water zorgt ervoor dat de verwarmingsketel en huishoudtoestellen meer energie nodig hebben om op te warmen. Met een waterverzachter daalt het energieverbruik met maar liefst 20 % in 5 à 10 jaar.

2. Minder zepen nodig

Dankzij een waterverzachter zal je minder zeep, waspoeder en glansmiddel nodig hebben. Je kan hier per jaar 30 à 40 euro mee besparen.

3. Langere levensduur voor huishoudtoestellen

Kalk zorgt voor een slechtere werking en minder lange levensduur van de huishoudtoestellen. Verstoppingen kalksteen ontstaat als hard water verwarmd wordt. Toestellen geraken sneller defect en moeten vervangen worden.

Met een waterontharder kan je de kalkaanslag op de apparaten verminderen, waardoor ze langer optimaal zullen werken.

Waterverzachter huishoudtoestellen

Hoe vaak is onderhoud van een waterverzachter nodig?

Het is aangeraden om één keer per jaar een onderhoud van de waterverzachter te laten doen. Het toestel zal helemaal nagekeken worden en onderdelen die aan vervanging toe zijn zullen vervangen worden. 

Een onderhoud van de waterverzachter kost gemiddeld 60 à 85 euro (inclusief btw). Het is ook aangeraden het zoutreservoir zelf 1 à 2 keer per jaar aan te vullen. Voor zout betaal je gemiddeld 30 à 50 euro per jaar.

Waterverzachter plaatsen: zelf of door vakman? Offertes vergelijken loont

Het is duidelijk dat hard water schadelijk is. Een waterverzachter installeren is dus absoluut een goed idee. Je kan een waterverzachter zelf plaatsen, maar het sowieso beter om beroep te doen op een professionele installateur.

Zo ben je zeker dat alles juist geplaatst is en optimaal werkt. Vraag via onderstaand formulier gratis offertes aan en vergelijk vakmannen, diensten en prijzen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter