Waterhardheid meten: uitgedrukt in Franse graden

Hard water wordt veroorzaakt door een teveel aan zouten, met name calcium- en magnesiumzouten. De mate waarin water kan verharden, kent echter verschillende trapjes. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse graden.

Het symbool daarvoor is °F. Soms wordt dit ook geschreven als °f, om verwarring met graden Fahrenheit te vermijden. Hoe harder het water, hoe meer Franse graden er aan het water worden toegekend.

Af en toe staat de hardheid uitgedrukt in Duitse graden. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met verschillende soorten water en de overeenkomstige hoeveelheid Franse en Duitse graden.

WaterhardheidFranse gradenDuitse graden
Zeer zacht water 0 – 7 °F0 – 4 °D
Zacht water7 – 15 °F4 – 8 °D
Middelhard water15- 30 °F8 – 17 °D
Hard water30 – 45 °F17 – 25 °D
Zeer hard water> 45 °F> 25 °D

De waterhardheid duidt op de kalk die in het water zit. Eén Franse graad komt overeen met 10 milligram kalk per liter water.

Contacteer gratis experten
Ontvang advies op maat van jouw woning

Wat is de normale hardheid van water?

Mineralen als calcium en magnesium zitten in het aardoppervlak. Als deze mineralen in het grondwater terechtkomen wordt het water harder. De gemiddelde waterhardheid in België is 30 °F.

Na ontharding door een drinkwaterbedrijf ligt de minimale hardheid in Vlaanderen op 15 °F. Kleine hoeveelheden magnesium en calcium zijn goed voor je gezondheid.

Water moet minstens 10 °F zijn om drinkbaar te blijven. Een lagere hardheid is slecht voor de leidingen en daardoor ongezond.

Waterhardheid Vlaanderen

Waterhardheid laten meten 

Als je wilt weten of er door jouw leidingen hard of zacht water stroomt, kan je dat eenvoudig testen. Ofwel kies je voor de druppeltest, ofwel ga je voor teststrips. Maar niets houdt je tegen om beide methodes om de hardheid te testen te proberen. Ze zijn allebei makkelijk te verkrijgen.

Testen met de druppeltest

Bij de druppeltest voeg je aan een bepaalde hoeveelheid water, afkomstig uit jouw leidingen, langzaam een bijzondere vloeistof toe. Het is belangrijk dat je deze vloeistof druppel voor druppel bij het water voegt. Ook moet je het aantal druppels dat je toevoegt goed bijhouden. Wanneer het water plots een andere kleur krijgt, stop je met druppelen. Je kan nu de waterhardheid bepalen volgens het aantal toegevoegde druppels.

Meten met strips

Wanneer je gebruikmaakt van teststrips, heb je wederom behalve een strip, niets anders nodig dan wat leidingwater. Hou de strip even onder water, totdat deze verkleurt. De verkleuring vertelt je vervolgens hoe hard jouw water is. Deze test levert echter een minder precies resultaat op.

Zeeptest om kalk op te sporen

De test is niet zo nauwkeurig als de druppeltest of de test met strips, maar met dit simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltje krijg je toch een indicatie over de waterhardheid.

Neem een klein flesje en voeg enkele druppels groene zeep toe aan 15 tot 20 ml water. Als het goed begint te schuimen wanneer je schudt, dan is je water zacht. Is er amper schuim, dan heb je hard water.

Met elektronische meter

Is het belangrijk om snel en heel erg nauwkeurig de waterhardheid te meten? Dan is een elektronische meter de beste optie.

Elektronisch waterhardheid meten

Installatie waterontharder: wanneer?

Zodra je getest hebt hoe hard jouw water is, kan je beslissen of de installatie van een waterverzachter wenselijk is of niet. Wanneer je beschikt over hard tot zeer hard water, investeer je best zo snel mogelijk in een waterontharder. Als je niets onderneemt, zal dit water snel schade opleveren.

Wanneer je eerder over middelhard water beschikt, opteer je ook best voor een waterverzachter. Na verloop van tijd zal ook dit water voor kalkafzetting zorgen, met alle gevolgen van dien. Voorkom dus problemen en installeer een waterverzachter!

Contacteer ervaren experten en ontdek hoe hard het water is in jouw gemeente

Vul het onderstaande offerteformulier in en kom gratis in contact met experten uit jouw buurt. Zij zullen jou informeren over de waterhardheid in jouw woning en de stappen die je ervoor kan ondernemen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter