Wat is een tuinkamer

Een tuinkamer staat in tegenstelling tot een veranda volledig los van je woning. Een tuinkamer is een vereenvoudigde versie van een veranda, het wordt ook wel eens een buitenkamer genoemd. Het is een vrijstaand bijgebouw.

Een veranda en tuinkamer worden vaak met elkaar verward, toch hebben ze een aantal belangrijke verschillen: 

 • Een veranda maakt deel uit van de woning. Het is vaak bereikbaar vanuit de woning zelf, een bestaande muur werd uitgebroken om de ruimte te vergroten. 
 • Een tuinkamer maakt geen deel uit van de woning. Het is een afgesloten, aparte ruimte, een vrijstaand bijgebouw. Een tuinkamer geeft dus geen directe toegang tot de woning. Het staat als een vrij gebouw in de tuin.

Waarom zou je een tuinkamer op maat kiezen? Door de vele glazen wanden van de tuinkamer krijg je een warmere omgeving. Door deze grote glaspartijen creëer je het hele jaar door een buitengevoel, ook op regenachtige dagen. De inrichting en stijl kan je helemaal zelf bepalen. Je creëert een extra leefruimte met een prachtig uitzicht.

Contacteer vakmannen voor de bouw van een tuinkamer

Hoeveel kost een tuinkamer?

Een tuinkamer op maat is vaak een stuk goedkoper dan een veranda. De reden hiervoor? De tuinkamer staat vaak los van de woning, waardoor er geen breekwerken moeten gebeuren. Moderne tuinkamers hoeven ook niet altijd geïsoleerd te worden. Omdat ze geen deel uitmaken van de bestaande woning. Wat het bijgevolg minder kostelijk maakt.

De tuinkamer prijzen variëren naargelang de grootte, het materiaal, al dan niet het gebruik van glas en andere afwerkingen.

Om je een idee te geven. Je rekent best op een budget van minimaal 3.500 euro voor een moderne tuinkamer met een oppervlakte van 10 m². De prijs zal omhoog gaan indien je extra’s toevoegt zoals bijvoorbeeld een tuinkamer met een glazen schuifwanden of een overdekt terras.

Welk materiaal kiezen voor de bouw van je tuinkamer?

Een tuinkamer op maat kan verschillende stijlen hebben: een moderne tuinkamer met strakke profielen en een plat dak of een klassieke orangerie met sierkammen en een puntdak. 

Alle vormen en stijlen zijn mogelijk. Ook wat de kleur van je tuinkamer betreft heb je een ruime keuze. Leuke extraatjes toevoegen kan ook altijd, bijvoorbeeld: glazen schuifwanden, airconditioning enzovoort. 

De stijl van je moderne tuinkamer wordt deels bepaald door het soort materiaal dat je kiest. Er zijn veel soorten materialen waaruit je de keuze hebt: een aluminium tuinkamer, een houten tuinkamer, een tuinkamer van pvc en zo veel meer. 

1. Aluminium

Het meest gekozen materiaal voor een moderne tuinkamer is aluminium. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat er weinig onderhoud nodig is en dat aluminium tuinkamers een lange levensduur hebben. Het zorgt voor een moderne uitstraling en kan wel tegen een stootje.

Er zijn dus heel veel voordelen aan aluminium profielen: 

 • Moderne stijl
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Stevig materiaal en bestand tegen temperatuurschommelingen
aluminium tuinkamer

2. Hout 

Een houten tuinkamer maakt dat je een warme en natuurlijke uitstraling krijgt. Het blend heel mooi in je tuin. Hout creëert een heel landelijk sfeertje. Een houten overkapping erbij is ook mogelijk bij het bouwen van je houten tuinkamer.

Een houten tuinkamer vergt meer werk in onderhoud dan aluminium. Om de kleur van de houten tuinkamer te behouden zou je het af en toe moeten schilderen. 

3. Pvc 

Voor pvc wordt er minder gekozen. Het is goedkoper dan een aluminium of houten tuinkamer. Maar pvc heeft een aantal belangrijke nadelen: 

 • minder sterk dan hout of aluminium 
 • minder isolatievermogen 
tuinkamer

Waarvoor tuinkamers gebruiken? Enkele toepassingen

Een moderne tuinkamer op maat kan je voor een heel aantal toepassingen gebruiken: een extra woonruimte, een relaxruimte, een feestruimte en ga zo maar verder. Het is met andere woorden een extra bewoonbare oppervlakte. Jouw tuinkamer heeft dus vaak meerdere functies. Je kan je tuinkamer inrichten naar eigen keuze.

Optie 1: Extra woonruimte

Je kan je tuinkamer gebruiken als extra leefruimte in je tuin. Je kan er in werken, leven of ontspannen. Je kan het als kantoor, speelruimte voor je kinderen, keuken of zelfs als een slaapkamer gebruiken. Meerdere functies zijn dus zeker mogelijk.

Optie 2: Relaxruimte

Omdat het van je woning gescheiden is, kan je van de rust en het prachtig uitzicht op je tuin genieten. Je kan deze ruimte bijvoorbeeld als sauna gebruiken. Wat een leuke extra faciliteit is naast onder meer een zwembad. 

Door de glazen wanden en open interieur kan je genieten van de natuurlijke omgeving om je heen. Het is de ideale plek om tot rust te komen.  

Optie 3: Ruimte voor feestgelegenheden

Je kan je tuinkamer zo inrichten en gebruiken om er feestjes te organiseren. Een moderne tuinkamer is ook de ideale ruimte om vrienden en familie uit te nodigen.

Omdat de tuinkamer los staat van je woning worden je jonge kinderen niet wakker als je het zelf wat later maakt met familie of vrienden. Of indien je pubers vrienden uitnodigen kan je zelf ongestoord in je woning van de rust genieten. Ook met alle glazen schuifwanden en grote glaspartijen creëer je genoeg geluidsisolatie.

Heb je een vergunning nodig?

Een meldingsplicht of vergunning is nodig als je moderne tuinkamer:

 • een oppervlakte groter dan 40 m² heeft.
 • meer dan 3,5 m hoog is.
 • je tuinkamer op meer dan 30 m afstand van je woning ligt.
 • de afstand met de buren minder dan 3 m bedraagt.
 • de tuinkamer in een kwetsbare gebied ligt. 

In andere gevallen hoef je niks te doen. Toch is het ook dan aangeraden om te informeren bij de gemeente voor de voorwaarden en zekerheid te hebben op een mooi eindresultaat.

Extra info, advies en prijzen nodig? Vergelijk gratis meerdere offertes

Via onderstaand formulier vraag je gratis en vrijblijvend naar offertes bij professionele vakmannen voor het bouwen van een tuinkamer. Zo kan je makkelijk meerdere voorstellen en prijzen vergelijken. En dus de beste tuinkamer voor jouw tuin kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda