Leefveranda prijs: wat kost een veranda?

Het plaatsen van een leefveranda kost gemiddeld tussen 1.400 en 1.600 euro per vierkante meter.

Prijsbepalend voor de kostprijs van een veranda

De prijs van een nieuwe veranda durft sterk variëren. Meerbepaald is de totale kostprijs van een leefveranda afhankelijk van diverse zaken:

 • Het type glas (dubbelglas, enkel glas, gehard glas, enzovoort)
 • De kwaliteit van de afwerking (zonwering, verwarming, enzovoort)
 • De afmetingen van de veranda
 • De vloer
 • Het type zonwering
 • het soort dak

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Oppervlakte of grootte van de leefveranda

Als je op zoek bent naar een woonuitbreiding dan biedt een leefveranda de ideale oplossing. Een leefveranda voegt een extra grote oppervlakte toe aan jouw bestaande woning, waardoor je meer ruimte krijgt in huis.

leefveranda prijs

Soorten profielen en andere materialen

Leefveranda’s worden opgebouwd met uiteenlopende materialen. De meest gebruikte soorten profielen voor veranda’s zijn in aluminium, hout of pvc.

 • Aluminium wordt het meest gekozen omwille van zijn strakke uitstraling. Het is sterk, licht en kan grote glasoppervlaktes aan.
 • Hout heeft een eerder klassieke uitstraling en is een goede isolator. Een jaarlijks onderhoud is bij een houten veranda aangewezen.
 • Een pvc-veranda oogt natuurlijk en is iets goedkoper dan een veranda in hout of aluminium. Alle drie hebben ze een lange levensduur. Hout en pvc zijn wel iets minder isolerend dan aluminium.

Beglazing en/of zonwering

Er zijn verschillende soorten beglazingen, zoals enkel glas, dubbel glas, hoogrendementsglas (HR) en driedubbele beglazing. Elk glas heeft een Ug-waarde. Die duidt op de thermische isolatiewaarde van het glas. Daardoor kan je zien hoeveel warmte het glas doorlaat. Een lage Ug-waarde isoleert alvast beter dan een hoge Ug-waarde.

Enkel glas

Dit type glas bestaat uit één glasplaat. Enkel glas bevat een hoge U-waarde (5,8) waardoor dit type glas niet meer geplaatst wordt in nieuwe woningen.

Dubbel glas:

Bestaat uit minimaal twee glasplaten. Het heeft een U-waarde van ca. 2,8 W/m²K. Je herkent deze beglazing door de aluminium strip tussen de glasplaten.

Hoogrendementsglas (HR++)

Dit is het populairste type glas. Hoogrendementsglas isoleert 5 keer beter dan enkel glas en drie tot vier keer beter dan standaard dubbel glas. HR++ behaalt een U-waarde van 1,1.

Driedubbel glas (HR+++)

Driedubbel glas, ook wel triple glas genoemd, bestaat uit drie glasplaten. Dit type glas is dikker. Het is superisolerend glas: 12 maal beter dan enkel glas en 6 keer beter dan dubbel glas. HR+++ behaalt een U-waarde van 0,6. Triple beglazing kosten natuurlijk meer.

Daarnaast heb je nog een vijfde type: zonwerend glas. De grote troef van zonwerend glas is dat het de temperatuur in de leefruimte onder controle kan houden. Daardoor blijft je veranda koel op warme, zomerse dagen. De sterkte van de zonwerende beglazing wordt bepaald door een G-factor.

Zonwering

Al deze soorten beglazing kunnen gecombineerd worden met zonwering. Er bestaan twee types zonwering:

 • Interne zonwering bestaat in de vorm van een roller, lamellen of gordijnen die beschikbaar zijn in verschillende formaten. Het bevindt zich dus aan de binnenkant, waardoor zonlicht pas wordt tegengehouden nadat het voorbij de beglazing is.
 • Externe zonwering bevind zich aan de buitenkant. Het zonlicht wordt geblokkeerd voor dat het de beglazing passeert.

Dakstructuur

De dakstructuur van een leefveranda is cruciaal. Het bepaalt mee de uitstraling van je leefveranda. De constructie van het dak kan op diverse manieren: zadeldak, plat dak, viervlaksdak, een heling. Bouw je ze met een lichtstraat of een lichtkoepel? Er zijn dus verschillende opties.

Kwaliteit van de afwerking en opties

De prijs van een leefveranda hangt uiteraard ook af van de kwaliteit van de afwerking (verwarming, leidingen, zonwering, airco, vloer, type dak enzovoort).

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Waarom een leefveranda bouwen?

zonwering

Voordelen leefveranda

Een leefverande biedt heel wat voordelen:

 • De beglazing filtert een deel van de zonne-energie en zorgt ervoor dat de veranda niet overdreven opwarmt. In het koude seizoen komt er geen koude wind binnen en blijft de warmte lekker binnen.
 • Het zorgt voor extra lichtinval in de rest van je woning.
 • Een leefveranda zorgt voor meer ruimte die je extra kan benutten.
 • De waarde van je woning stijgt
 • Het geeft je woning extra uitstraling

Klassieke veranda versus leefveranda

Het grote verschil tussen een klassieke veranda en een leefveranda is het materiaal waaruit de veranda is opgebouwd. Een traditionele veranda bestaat voornamelijk uit glas, terwijl een leefveranda een frame of constructie van aluminium profielen, hout of pvc combineert met glaspartijen.

Een leefveranda kan ook een goed geïsoleerd dak combineren met een lichtstraat of lichtkoepel, die voor extra lichtinval zorgt. Doordat het ook een volwaardige uitbreiding is van de bestaande woning creëert het meer leefruimte. Een klassieke veranda daarentegen wordt door een buitenmuur gescheiden van de rest van het huis.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Leefveranda bouwen? Nuttige tips

Hier zijn enkele tips voor het zoeken naar een leefveranda:

 • Kies voor dezelfde binnen-en buitenkant kleur van je veranda. Dit is goedkoper dan twee verschillende kleuren.
 • Goedkoop is duurkoop. Een leefveranda van lagere kwaliteit is goedkoper maar zal een minder lange levensduur hebben. Bespaar dus zeker niet op de kwaliteit.
 • De grootte van je leefveranda is afhankelijk van de grootte van je woning en beschikbare ruimte.
 • Ga voor een leefveranda die bij de stijl van je huis past.
 • Kies bij voorkeur beglazing die een zo laag mogelijk U-waarde hebben.

leefveranda bouwen

Leefveranda prijs: vergelijk gratis offertes van verandabouwers

Ben je op zoek naar een leefveranda? Wil je graag een gedetailleerde prijs ontvangen? Ontvang en vergelijk via onderstaand formulier offertes van minstens 5 verschillende aannemers. Vind zo de ideale leefveranda en de meest voordelige uitvoering voor je woning.

Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
3*. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's