Hoeveel kost het om een veranda aan te bouwen?

Voor een standaard model mag je al gauw rekenen op een minimum kostprijs van 7.500 euro.  De keuzes die je maakt wat betreft de veranda beïnvloeden de prijs. De uiteindelijke kostprijs zal afhangen van een aantal factoren die verder in het artikel worden besproken. Voor het bouwen van een veranda is het dus belangrijk om het totale kostenplaatje van dit project goed in het oog te houden.

Voor een exacte prijs kan je op elk moment een vrijblijvende offerte aanvragen via ons offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?Vergelijk gratis prijzen op maat

Welke keuzes bepalen de prijs van je nieuwe veranda?

veranda prijs

1. Materiaal

Voor een veranda zijn er verschillende soorten materialen geschikt. Doorgaans is een veranda opgebouwd uit hout, pvc, staal of aluminium. Maar, wat is nu de beste keuze? Dat zal vooral afhangen van je eigen wensen. Plus van het beschikbare budget en van de stijl van je woning!

Elk soort materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo is bijvoorbeeld pvc de goedkoopste optie voor je veranda. Een aluminium veranda zal dan ook duurder zijn dan een veranda van pvc of hout. Terwijl hout ideaal is voor een landelijke stijl, zorgen aluminium en staal voor een moderne en elegante uitstraling. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen voor elk soort materiaal:

Soort materiaal Richtprijzen
Pvc veranda € 8.000 – 25.000
Houten veranda € 15.000 – 45.000
Aluminium veranda €15.000 – 50.000
Stalen veranda € 20.000 – 55.000

2. Afmetingen

Voor de afmetingen mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 250 tot 2.800 euro per m². De afmetingen van je veranda zijn bepalend voor de uiteindelijke prijs. Hoe groter de veranda moet worden, hoe meer die uiteindelijk zal kosten. Enkele richtprijzen voor standaard afmetingen zijn:

  • Kleine veranda van 6 m²: € 5.000 – 12.000
  • Standaard veranda van 12 m²: € 9.000 – 25.000
  • Grote veranda van 20 m²: € 18.000 – 60.000

3. Beglazing en nutsvoorzieningen

Bovendien zijn er nog heel wat andere keuzes die de prijs van je nieuwe veranda kunnen bepalen. Een voorbeeld is het type beglazing dat je kiest. Kies je voor dubbel glas, hoogrendementsglas of ga je voor triple glas? Daarnaast denk je best aan de installatie van elektriciteit, water, en gas op je veranda.

Afwerking van je droomveranda: bekijk de opties

Het dak van je veranda

Het dak is misschien wel het meest cruciale onderdeel van een leefveranda. De dakconstructie en -structuur speelt een belangrijke rol bij de totale kostprijs. Het is een belangrijk aspect voor het uitzicht en het mag best op de stijl van je woning afstemmen.

Kies je voor een dak met één helling, een dak met vier helften of een zadeldak? Of zie je liever een traditionele constructie met een grote lichtstraat en twee glazen erkers? Dit is perfect mogelijk, maar bouwkundig complexe vormen zullen een totaal ander prijskaartje geven.

veranda prijs dak

De wanden 

Een veranda bouwen zonder wanden kan natuurlijk niet. Hier zal vooral de kwaliteit van de profielen de prijs beïnvloeden. Welk materiaal voor profielen kies je? Kies je voor aluminium, dan kies je voor materiaal dat nauwelijks uitzet, een minimum aan onderhoud vergt en geen rottingsverschijnselen vertoont.

De meeste veranda’s bestaan voor het grootste deel uit glas. Het soort glas dat je kiest heeft veel invloed op de prijs. Indien je een betere isolatie wenst, kies je best voor hoogrendementsglas. Als je veranda naar het zuiden gericht is, dan is zonwerend glas de beste optie om oververhitting tegen te gaan. Als je je privacy wenst binnen te houden, dan opteer je beter voor mat glas.

De verlichting

Het laatste punt is de verlichting. Integreer je basisverlichting via buisprofielen of kies je voor natuurlijk licht via een verlaagd plafond? Spotlights of de nieuwste ledverlichting zijn iets duurder, maar bieden ook meer lichtcomfort.

Welke voorbereidende werken zijn noodzakelijk?

Voor de plaatsing van de veranda moeten de nodige voorbereidingen worden getroffen. Zo moet er een fundering uitgegraven en aangelegd worden of moet de bestaande fundering worden verstevigd, moeten er dorpels worden gelegd, afwateringsbuizen worden voorzien … Bovendien moet ook de gevel worden opengemaakt, zodat de veranda in verbinding staat met de woning.

Met een beetje handigheid kan het breek- of graafwerk dat bij deze voorbereidende werkzaamheden komt kijken, gemakkelijk zelf worden gedaan. Het is een ideale gelegenheid om op arbeidskosten te besparen. In sommige gevallen is de hulp van erkende vakmannen of een architect inschakelen de beste oplossing.

veranda voorbereidende werken

Plan je een veranda te laten bouwen? Vind verandabouwers in jouw regio en vergelijk gratis offertes 

Wil je een veranda plaatsen of twijfel je nog? Vraag via ons offerteformulier gratis advies en ontvang tegelijk meerdere vrijblijvende offertes voor veranda’s. Zo kan je prijzen gemakkelijk vergelijken en vind je de beste prijs en de beste verandabouwers in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda