Hoeveel kost het om een veranda aan te bouwen?

Voor een standaard model mag je al gauw rekenen op een minimum kostprijs van 7.500 euro.  De keuzes die je maakt wat betreft de veranda beïnvloeden de prijs. De uiteindelijke kostprijs zal afhangen van een aantal factoren die verder in het artikel worden besproken.

Voor het bouwen van een veranda is het dus belangrijk om het totale kostenplaatje van dit project goed in het oog te houden. Voor een exacte prijs kan je op elk moment een vrijblijvende offerte aanvragen via ons offerteformulier.

Welke keuzes bepalen de prijs van je nieuwe veranda?

Welk materiaal je kiest, welk soort beglazing, maar ook alle snufjes die je graag laat installeren beslissen de prijs die je zal betalen voor je nieuwe veranda. Gelukkig kan je rekenen op professionele verandabouwers om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Moeite met keuzes maken?
Contacteer verandabouwers en ontvang gratis advies

1. Materiaal

Voor een veranda zijn er verschillende soorten materialen geschikt. Doorgaans is een veranda opgebouwd uit hout, pvc, staal of aluminium. Maar, wat is nu de beste keuze? Dat zal vooral afhangen van je persoonlijke wensen. Plus, van het beschikbare budget en van de stijl van je woning.

Tussen de materialen onderling zit er heel wat prijsverschil. De keuze is daarom belangrijk om een veranda te vinden op maat van jouw budget. We overlopen de prijzen hieronder.

Hout: ideaal voor een landelijke stijl

De authenticiteit en warmte die hout uitstraalt, maakt het een perfecte keuze voor een veranda in landelijke stijl. Je kan het dan ook gemakkelijk integreren in een natuurlijke omgeving. 

Desondanks past een houten veranda in elke stijl. Met de juiste afwerking krijgt hout zelfs een tijdloze uitstraling. 

Richtprijs: 15.000 – 45.000 euro

Houten veranda met ondoorzichtig dak

Pvc: de betaalbare optie

Elk soort materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo is bijvoorbeeld pvc de goedkoopste optie voor je veranda. Het materiaal is licht van gewicht, onderhoudsvriendelijk en beschikt over isolerende eigenschappen. Pvc kan je in elke mogelijke kleur vinden en kan daardoor de uitstraling van een ander materiaal krijgen.

Doordat pvc een goedkopere keuze is, is het vooral populair voor wie op zoek is naar kostenefficiëntie.

Richtprijs: 8.000 – 25.000 euro

pvc veranda

Aluminium: modern en elegant

Heel wat duurder dan het vorige materiaal, is het stevige aluminium. Veranda’s in dit materiaal passen dankzij hun eigentijdse uitstraling perfect bij een moderne woning.

Aluminium is roestbestendig, heel duurzaam en vergt zo goed als geen onderhoud. Het is enorm stevig en de profielen kunnen daarom heel elegant afgewerkt worden. Vanwege al die kwaliteiten ligt de prijs van hoger.

Richtprijs: 15.000 – 50.000 euro

Meer advies over de verschillende materialen?
Contacteer vrijblijvend experten uit jouw buurt en ontvang advies op maat
arrow Ontvang gratis advies en tot 5 offertes

Staal: robuust en stijlvol

Ben je op zoek naar een robuust uitziende veranda? Dan is staal het perfecte materiaal. 

Richtprijs: 20.000 – 55.000 euro

Stalen veranda

2. Afmetingen

Voor de afmetingen mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 250 tot 2.800 euro per m². De afmetingen van je veranda zijn bepalend voor de uiteindelijke prijs. Hoe groter de veranda moet worden, hoe meer die uiteindelijk zal kosten.

Enkele richtprijzen voor standaard afmetingen zijn:

  • Kleine veranda van 6 m²: € 5.000 – 12.000
  • Standaard veranda van 12 m²: € 9.000 – 25.000
  • Grote veranda van 20 m²: € 18.000 – 60.000

3. Glas, zonwering en nutsvoorzieningen

Bovendien zijn er nog heel wat andere keuzes die de prijs van je nieuwe veranda kunnen bepalen. Een voorbeeld is het type beglazing dat je kiest. Kies je voor dubbel glas, hoogrendementsglas of ga je voor triple glas? Goed isolerend glas is interessant om de warmte in de winter binnen te kunnen houden. Daarnaast kan het in de zomer nodig zijn de warmte buiten te houden. 

Glas alleen zal de zomerse temperaturen niet kunnen reguleren. Dan komt zonnewering in het spel. Ook hier bestaan onnoemelijk veel verschillende kleuren en uitvoeringen. 

Daarnaast denk je best aan de installatie van elektriciteit, water, en gas in je veranda. Maak je een duurzame keuze, dan lopen de jaarlijks kosten niet te hoog op. 

Kies je juist, dan geniet je het hele jaar door van de veranda: zowel van het getik van een regenbui in de winter, als van hete zomerse dagen. 

Al deze keuzes dragen bij aan het totaal kostenplaatje van jouw veranda.

Vind een prijs op maat
Laat onze experten jouw wensen weten

Afwerking van je droomveranda: bekijk de opties

Het (glazen) dak van je veranda

Het dak is misschien wel het meest cruciale onderdeel van een leefveranda. De dakconstructie en -structuur speelt een belangrijke rol in de totale kostprijs. Het is een belangrijk aspect van het uitzicht en je het mag best op de stijl van je woning afstemmen.

Kies je voor een dak met één helling, een dak met vier helften of een zadeldak? Of, zie je liever een traditionele constructie met een grote lichtstraat en twee glazen erkers? Dat is perfect mogelijk, maar bouwkundig complexe vormen zullen een totaal ander prijskaartje hebben.

De wanden 

Een veranda bouwen zonder wanden kan natuurlijk niet. Hier zal vooral de kwaliteit van de profielen de prijs beïnvloeden. Welk materiaal voor de profielen kies je? Ga je voor aluminium, dan kies je voor materiaal dat nauwelijks uitzet, een minimum aan onderhoud vergt en geen rottingsverschijnselen vertoont.

De meeste veranda’s bestaan voor het grootste deel uit glas. Het soort glas dat je kiest heeft veel invloed op de prijs. Indien je een betere isolatie wenst, kies je best voor hoogrendementsglas. Als je veranda naar het zuiden gericht is, dan is zonwerend glas de beste optie om oververhitting tegen te gaan.

Als je meer privacy wenst, dan opteer je beter voor mat glas.

De verlichting

Het laatste punt is de verlichting. Integreer je basisverlichting via buisprofielen of kies je voor natuurlijk licht via een verlaagd plafond? Spotlights of de nieuwste ledverlichting zijn iets duurder, maar bieden ook meer lichtcomfort.

Verlichting in veranda 's avonds

Welke voorbereidende werken zijn noodzakelijk?

Voor de plaatsing van de veranda moeten de nodige voorbereidingen worden getroffen. Zo moet er een fundering uitgegraven en aangelegd worden of moet de bestaande fundering worden verstevigd, moeten er dorpels worden gelegd, afwateringsbuizen worden voorzien enzovoort. Bovendien moet de gevel worden opengemaakt, zodat de veranda in verbinding staat met de woning.

Met een beetje handigheid kan het breek- of graafwerk dat bij deze voorbereidende werken komt kijken, gemakkelijk zelf worden gedaan. Het is een ideale gelegenheid om op arbeidskosten te besparen. In sommige gevallen is de hulp van erkende vakmannen of een architect inschakelen de beste oplossing.

Wat kost een veranda inclusief montage gemiddeld?

Net zoals hierboven uitgebreid besproken werd, is het ook hier moeilijk om er 1 cijfer op te plakken. Een kleine veranda met weinig extra kosten kan je laten plaatsen voor een prijs van minder dan 10.000 euro.

Heb je een wat groter budget voor je extra wensen? Dan kan je rekenen op een prijs die al snel boven de 20.000 euro ligt.

Veranda met open wanden

Benieuwd wat een moderne veranda jou kost? Ontvang gratis offertes

Wil je een veranda plaatsen of twijfel je nog? Vraag via ons offerteformulier gratis advies en ontvang tegelijk meerdere vrijblijvende offertes voor veranda’s. Zo kan je prijzen gemakkelijk vergelijken en vind je de beste prijs en de juiste verandabouwer in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda