Wanneer spreek je van dubbele hospitalisatieverzekering?

Een dubbele verzekering, ook wel samenloop van verzekeringen, houdt in dat je voor hetzelfde schadegeval gedekt bent door twee verzekeringen. Dat gebeurt als:

  • Je opgenomen bent in twee of meer verschillende verzekeringen die overlappen.
  • Wanneer je twee keer of meer dezelfde soort verzekering hebt afgesloten.

Een voorbeeld. Je gaat wettelijk samenwonen met je partner. Jullie hebben beide een familiale verzekering voor jezelf en de inwonende kinderen. Wanneer je wettelijk gaat samenwonen, heb je waarschijnlijk twee familiale verzekeringspolissen voor zowel jezelf als de inwonende kinderen. Door je verzekeringen na te gaan kan je één van deze twee familiale verzekeringen stopzetten. Zodat je geen dubbele verzekering krijgt.

Lichamelijke schade dekken door een dubbele verzekering kan ook voorkomen. Ook in dat geval word je niet dubbel verzekerd opdat twee hospitalisatieverzekeringen de schade zouden dekken. De schade vergoeden gebeurt maar één keer.

Er bestaan inderdaad verschillende verzekeringen binnen een dubbele verzekering. Dit wil je liefst zoveel mogelijk vermijden. Hieronder bespreken we hoe je dit kan voorkomen.

verzekering

Hoe voorkomen?

Zo’n dubbele verzekering is in veel gevallen weggegooid geld. Je ontvangt geen dubbele dekking wanneer je voor een schadegeval dubbel verzekerd bent. Maar één keer wordt het schadegeval vergoed. Een dubbele verzekering wil je dus liefst voorkomen want je geeft er veel geld aan uit en je bent niet dubbel verzekerd.

Hoe voorkom je een dubbele verzekering? Ga eerst en vooral na welke verzekeringen je hebt. Denk niet enkel aan verzekeringen die je hebt afgesloten bij een verzekeraar, maar ook aan verzekeringen die je bijvoorbeeld afsluit bij de aankoop van een nieuwe wagen of kredietkaart.

Het overlopen van je verzekering kun je periodiek herhalen om te garanderen dat je geen overbodige premies betaalt. Tussen verzekeringen bestaan grote verschillen, maar ook een aantal gelijkenissen, vooral voor die gelijkenissen moet je alert zijn.

Tijdens het controleren van je verzekeringen kun je al enkele dubbele verzekeringen opsporen. Ga ook na welke verzekeringen al dan niet bij jouw wensen aansluiten. Een verzekeringsagent kan je helpen bepalen welke verzekeringen je al dan niet bij moet houden.

Ga je één of meerdere verzekeringen stopzetten? Houd dan rekening met de regels en voorwaarden. Die kunnen voor elk soort verzekering anders zijn. Ook daarin kan een verzekeringsagent je ondersteunen.

Tip: Ga bij belangrijke levensmomenten je verzekeringen een keer na. Denk aan een trouw of scheiding, een geboorte of overlijden, de aankoop van een woning of voertuig … Misschien heb je een nieuwe verzekering nodig, en wordt (daardoor) een oude verzekering overbodig.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Word ik dubbel vergoed als ik dubbel verzekerd ben?

Met een dubbele verzekering betaal je een dubbele premie. Ontvang je dan ook een dubbele vergoeding? Helaas niet. De wet bepaalt dat een schadeverzekering je enkel schadeloos mag stellen, en je niet mag verrijken.

Komt een dubbele verzekering dan nooit van pas? Niet helemaal. Is de waarborg van je ene verzekering bijvoorbeeld volledig uitgeput, en/of heb je het maximale jaarbedrag overschreden? Dan kan je beroep doen op de andere verzekering. Ook wanneer de schade groter is dan wat de ene verzekering maximaal kan vergoeden, kun je beroep doen op de andere verzekering.

Word je bijvoorbeeld opgenomen in het ziekenhuis, en heb je een dubbele hospitalisatieverzekering? Dan ontvang je eerst een tussenkomst van de ene verzekering. Resteert daarna nog een bedrag? Dan kun je beroep doen op de tweede hospitalisatieverzekering. Je krijgt nooit meer betaald dan het bedrag dat het ziekenhuis factureert. Winst maken doe je dus niet.

Tip:

Een dubbele hospitalisatieverzekering is niet altijd nadelig. Stel dat je via jouw werkgever aangesloten bent bij een collectieve hospitalisatieverzekering. Na je pensioen kun je die polis individueel verderzetten in een individuele hospitalisatieverzekering.

De premie die je betaalt is doorgaans hoog. Door een dubbele hospitalisatieverzekering te nemen, bijvoorbeeld via je werkgever met een collectieve hospitalisatieverzekering, en een individuele hospitalisatieverzekering bij je ziekenfonds, kun je na je pensioen genieten van een lagere premie.

Door welke verzekering wordt mijn schade gedekt?

Wie komt tussen in de kosten wanneer je dubbel verzekerd bent? Dat mag je in de meeste gevallen zelf kiezen. Er zijn twee afspraken onder verzekeraars onderling die daarop primeren:

  • De verplichte verzekering voor arbeidsongevallen evenals de verplichte BA-autoverzekering betalen als eerste.
  • Verzekeringen die persoonlijk zijn afgesloten worden aangesproken voor een collectieve hospitalisatieverzekering. Een familiale verzekering komt bijvoorbeeld tussen voor de schoolverzekering. Hierdoor kunnen verzekeringen grotendeels overlappen.

Van plan om een hospitalisatieverzekering af te sluiten? Vergelijk gratis en vrijblijvend het aanbod

Nog op zoek naar een hospitalisatieverzekering? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de hospitalisatieverzekering die het best past bij jouw noden en wensen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.