Ambulance nodig? Drie mogelijke situaties

Ambulances kunnen in drie mogelijke situaties worden ingezet.

1. Ambulance dringend nodig

Dringend ziekenvervoer nodig voor dringende interventie? Dan wordt dat geregeld door de hulpverleningszone die te werk is in jouw regio.

Het ter plaatse komen van de ambulance kost je altijd 60,84 euro, ook als het de patiënt niet naar het ziekenhuis vervoert. Er mogen geen bijkomende kosten worden aangerekend. De ziekteverzekering komt niet tussen in deze kosten.

Naast de ambulance kan ook de MUG (Medische Urgentiegroep) worden ingeschakeld. Dat gebeurt enkel in situaties waarbij de gezondheidstoestand levensbedreigend is. Een urgentiearts en een verpleegkundige van de Intensieve zorg en Spoedgevallen-zorg wordt daarmee ter plaatse gebracht. Hun taak is de patiënt stabiliseren vooraleer die naar het ziekenhuis wordt gebracht.

Voor het uitsturen van de MUG zelf voor dringende geneeskundige hulpverlening worden geen kosten aangerekend en dus volledig vergoed. De technische prestaties van de urgentiearts worden wel aangerekend. De taak van de urgentiearts is de patiënt stabiliseren. Voor deze medische assistentie door een spoedarts wordt 53,60 euro ereloon aangerekend. Dat bedrag wordt wel vergoed door de ziekteverzekering. Bijkomende kosten komen deels ten laste van de mutualiteit, en deels ten laste van de patiënt.

Tot slot kan ook een helikopter nodig zijn. Een helikopter wordt slechts in heel uitzonderlijke gevallen ingezet.

Hieronder zie je een tabel met de prijs afhankelijk van de afgelegde afstand. Het aantal afgelegde kilometers speelt ook een rol in de prijs van het ziekenhuisvervoer.

Afstand Eerste 10 kilometer 10 tot 21 kilometer Vanaf 21 kilometer
Prijs € 67,25 € 6,71 per kilometer € 5,14 per kilometer

Voor het kilometeraantal wordt niet de weg in vogelvlucht, maar het traject over de weg berekend. Ook de kosten voor de uitvlucht van en terugkeer naar de basis worden berekend. Je ziekteverzekering betaalt de helft van deze rekening terug.

Op zoek naar een specialist?
Vraag offertes en advies op maat

2. Niet-dringend ziekenvervoer

Niet dringend vervoer is gepland ziekenvervoer. Denk maar aan een rit in de ambulance naar het ziekenhuis voor een geplande opname, of de terugrit naar huis na je ontslag in het hospitaal.

De verschillende ziekenfondsen betalen een gedeelte van niet dringend vervoer terug. Contacteer je ziekenfonds voor meer informatie.

Sommige mutualiteiten hebben een samenwerking met vrijwilligersorganisaties die niet-dringend ziekenvervoer regelen. Als je geen medische begeleiding nodig hebt onderweg, kun je daar beroep op doen. Op aanvraag kun je op voorhand een schatting van de kosten krijgen.

3. Ambulance voor vervoer tussen twee ziekenhuizen

Tot slot kun je ook vervoer nodig hebben tussen twee ziekenhuizen, ook wel interhospitaal vervoer. Dat is bijvoorbeeld nodig wanneer het ziekenhuis waar je verblijft een ingreep of behandeling niet aanbiedt.

Het ziekenhuis bepaalt of je de kosten voor het vervoer al dan niet moet betalen, behalve wanneer:

  • Je vervoerd wordt tussen twee campussen van hetzelfde ziekenhuis. De vervoerskosten zijn voor de rekening van het ziekenhuis.
  • Je overnacht in het ene ziekenhuis maar voor een onderzoek of behandeling naar het andere ziekenhuis wordt gebracht. Overnacht je niet in dat andere ziekenhuis? Dan zijn de kosten voor de rekening van het ziekenhuis waarin je overnacht.
  • Je moet naar een ander ziekenhuis, en blijft daar overnachten. De vervoerskosten worden verdeeld volgens de regeling van niet-dringend ziekenvervoer.

Sommige hospitalisatieverzekeringen komen tussen in de kosten voor interhospitaal vervoer.

Wat wordt er terugbetaald door het ziekenfonds?

Een overzicht van de kosten en terugbetaling voor de verschillende soorten ziekenvervoer.

Soort vervoer Kostprijs Terugbetaling ziekenfonds
Dringend ziekenvervoer € 60,84 Geen terugbetaling
Niet-dringend ziekenvervoer Zie boven Soms gedeeltelijk
Interhospitaal ziekenvervoer Zie boven Zie boven
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in en ontvang vrijblijvende prijsvoorstellen
arrow Ontvang offertes

Ziekenvervoer regelen: 5 tips

  1. Informeer je bij je ziekenfonds over het al dan niet vergoeden van ziekenvervoer. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen liggend, zittend en rolwagenvervoer. Mutualiteiten hebben vaak prijsafspraken met bepaalde vervoerders.
  2. Heb je geen medische begeleiding nodig onderweg? Maak dan waar mogelijk gebruik van ‘minder mobiele centrales’ of een vrijwilligersorganisatie. Vaak werken mutualiteiten samen met zo’n vrijwilligersorganisatie.
  3. Bij ziekenvervoer vanuit het ziekenhuis, bijvoorbeeld bij je ontslag, ga je best op voorhand te rade bij de sociale dienst van het ziekenhuis. Laat hen weten bij welk ziekenfonds je bent aangesloten zodat je van een voordelige regeling kunt genieten waar mogelijk.
  4. Vraag steeds naar mogelijke onvoorziene kosten die aangerekend kunnen worden na het vervoer.
  5. Vragen over je vervoersfactuur? Laat de factuur zeker nakijken door het ziekenfonds.

Een hospitalisatieverzekering afsluiten? Ontvang gratis offertes op maat

Een hospitalisatieverzekering komt in bepaalde gevallen tussen bij de kosten voor een ambulance. Op zoek naar een hospitalisatieverzekering die past bij jouw noden? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.