Hoe werkt het regenereren van een waterontharder?

Een waterontharder maakt gebruik van een cilinder gevuld met harskorrels, ook wel de ionenwisselaar genoemd. Water vanuit de waterleiding passeert eerst die cilinder voor het zijn weg vervolgt naar de huishoudelijke toestellen en andere toepassingen.

In de onthardingscilinder worden magnesium- en calciumionen uit het water gehaald en vervangen door natriumionen. De natriumionen komen uit de harskorrels, die de magnesium- en calciumionen zullen opslaan. Na verloop van tijd geraken de harskorrels verzadigd en kan het geen water meer verzachten. 

Als de korrels verzadigd zijn, begint de regeneratie van de waterontharder. Tijdens dit proces zal er een oplossing van zout en water, ook pekelwater genoemd, door de harscilinder vloeien. Er zal dan een omgekeerd effect gebeuren als bij hard leidingwater. Natrium- en calciumionen zullen nu vrijgegeven worden aan het water en de natriumionen van het pekelwater hechten zich opnieuw aan de harskorrels. Het afvalwater wordt vervolgens naar het riool afgevoerd.

Het hierboven omschreven spoelproces zorgt ervoor dat de harskorrels opnieuw capaciteit hebben om magnesium- en calciumionen uit water te halen. Zo geniet je weer van zacht water voor al je huishoudelijke toestellen.

Over het algemeen is regeneratie een automatisch proces dat ervoor zorgt dat de waterontharder consistent zacht water blijft leveren. Hoe het toestel weet dat regeneratie nodig is en hoe vaak het dient te gebeuren, leggen we verder in het artikel uit.

Ontharden water

Hoe vaak is regeneratie nodig? Bepalende factoren

Hoe vaak regeneratie van de waterontharder moet plaatsvinden, is afhankelijk van een paar factoren, zoals: de hardheid van het water in jouw regio en jouw waterverbruik. Daarnaast hebben de grootte van de ionenwisselaar en de gewenste hardheid van het water een invloed op de tijdspanne tussen regeneraties.

Gratis en vrijblijvend advies?
Contacteer ervaren installateurs in jouw regio

Factor 1: hardheid van het water

De hardheid van water wordt gemeten in termen van calcium- en magnesiumconcentraties. Hoe meer kalk in het water, dus hoe harder, hoe sneller de ionenwisselaar geregenereerd hoort te worden voor een optimale werking.

Hard water huishoudelijke apparaten

Factor 2: waterverbruik

Net zoals hard leidingwater meer kalk en magnesium met zich meebrengt dan zacht water, zal ook het volume water dat door de cilinder stroomt een invloed hebben. Hoe hoger het waterverbruik, hoe sneller de harsbolletjes verzadigd zijn.

Ben je zuinig? Dan zal er wat meer tijd tussen de regeneratiecyclussen zitten.

Factor 3: inhoud van de ionenwisselaar

De meest beïnvloedbare factor is het volume van de ionenwisselaar in de waterontharder. De grootte wordt gekozen afhankelijk van het beschikbare budget, de zuinigheid van het spoelwater en de mogelijke bacteriegroei.

Hoe groter de ionenwisselaar, hoe duurder het toestel zal zijn. Het lijkt daarom initieel interessant een kleiner apparaat te kopen, maar dit kan resulteren in verspilling van spoelwater en onthardingszout. Die verspilling hangt samen met de reservecapaciteit. Een kleinere ionenwisselaar zal daarnaast bij hoog waterverbruik niet snel genoeg kunnen ontharden, waardoor er verlies van waterdruk optreedt.

Het meest kostenefficiënt is het regenereren zo lang mogelijk uitstellen. Maar wacht je te lang? Dan heb je meer kans op ongezonde bacteriegroei. De juiste balans is daarom heel belangrijk.

Om zeker te zijn dat de grootte van jouw waterontharder optimaal aansluit bij jouw situatie vraag je best advies aan ervaren experten. 

Factor 4: gewenste hardheid

De ingestelde resthardheid is de laatste factor voor de periode tussen twee regeneraties. Bij volledig onthard water passeert 100 % van het leidingwater door de onthardingscilinder. Bij half hard water zal 50 % van het water vanuit de leiding bij het ontharde water gevoegd worden.

Hoe harder je het water wil, hoe langer de periode tussen regeneraties zal zijn.

De ideale waterontharder?
Vraag het gratis aan 1 of meer experten

Technieken om regeneratie te sturen

Om de regeneratie van de waterontharder efficiënt te sturen zijn er drie verschillende technieken. Alle technieken houden (deels) rekening met het waterverbruik, de waterhardheid en de capaciteit van de ionenwisselaar. Afhankelijk van jouw keuze wordt de regeneratie perfect afgestemd op jouw situatie.

We leggen hieronder de drie technieken om de regeneratie te sturen voor je uit.

Optie 1: Tijdgestuurd

Een tijdgestuurde regeneratie wordt op vaste tijdstippen gestart. Dit is een heel eenvoudige methode die wordt ingesteld door de installateur bij plaatsing. Er wordt een berekening gemaakt van het waterverbruik en op basis hiervan vindt de regeneratie plaats.

Het is een handige manier, maar het houdt geen rekening met variaties en kan daarom enorm verspillend zijn. 

Display water ontharden

Optie 2: Volumegestuurd

Wil je een meer gepersonaliseerde aanpak en minder verspilling? Dan kies je best voor de volumegestuurde regeneratie. De spoeling zal nu niet na een bepaalde periode automatisch plaatsvinden, maar wel na een bepaalde hoeveelheid water. 

De regeneratie gebeurt op een efficiëntere manier dan de vorige optie. Het houdt rekening met het effectieve waterverbruik. Op het moment dat een bepaalde hoeveelheid water door de cilinder is gelopen, zal de regeneratie starten. Dit kan op eender welk moment zijn. Wat niet altijd ideaal is.

De meeste waterontharders die met dit systeem werken hebben een optie tot uitgestelde regeneratie. Zo kan het spoelen gebeuren wanneer er geen water nodig is.

3. Sensorische sturing

De laatste, meest nauwkeurige optie is het regenereren met behulp van een sensor. Die nauwkeurigheid komt doordat de sensor constant de waterhardheid meet. Een waterontharder met dit type sturing verspilt over het algemeen het minste spoelwater en is daarom op lange termijn het meest interessant.

Benieuwd welke techniek het beste past bij jouw situatie?
Contacteer gratis experten en ontvang advies op maat van jouw woning en budget
arrow Ontvang offertes

Hoelang duurt het regenereren?

De gemiddelde waterontharder moet eens om de 6 à 7 dagen gespoeld worden. Maar, hoelang duurt de regeneratie precies? Dat is vooral afhankelijk van de grootte van de ionenwisselaar. Grotere waterontharders zullen een langere spoeling nodig hebben dan kleine waterverzachters.

Bij een kleiner volume zal het na zo’n 15 tot 20 minuten al afgelopen zijn. Grote waterverzachters kunnen tot meer dan een uur nodig hebben.

Kan je zacht water niet zo lang missen, ook niet ’s nachts? Kies dan voor een ontharder met 2 harscilinders. Terwijl de ene cilinder een regeneratie doormaakt, levert de andere nog steeds volledig onthard water. 

Zacht water met zout

Wil je een waterontharder kopen? Vraag offertes aan en bespaar kosten

Zien jouw huishoudelijke apparaten af van het harde leidingwater? Investeer in een waterontharder. Vul het offerteformulier in en kom gratis in contact met ervaren installateurs. Ze maken je wegwijs door de verschillende modellen van waterontharders op de markt en helpen je kiezen.

Ontvang vrijblijvende offertes, vergelijk prijzen en bespaar kosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter