Wat typeert aluminium carports?

Een aluminium carport is te herkennen aan zijn aluminium overkapping op twee of meer staanders. Wat de installatie-opties en soorten materialen betreft, heb je een ruime keuzemogelijkheid. Naast aluminium kan je ook gaan voor een houten carport of een carport verkrijgbaar in metaal en smeedijzer.

Een structuur van aluminium heeft doorgaans een gepoedercoate afwerking. Het is een duurzaam materiaal dat lichter is dan bijvoorbeeld staal en langer roestvrij blijft.

Op zoek naar een specialist?
Vind vakmannen in je buurt

Wat kost een carport in aluminium?

carport aluminium

Er zijn tal van factoren die de prijs van aluminium carports beïnvloeden. Denk maar aan het formaat, het materiaal, het type, de mogelijke extra snufjes en de deskundige hulp van een professional.

Om je een precieze prijs van een terrasoverkapping in aluminium te kunnen geven, moet je eerst de exacte afmetingen kennen. Het spreekt voor zich dat hoe groter het formaat van de carport, hoe hoger de totaalprijs zal liggen. Zo is een dubbele carport ook duurder.

Op het vlak van materiaal is een aluminium carport dan weer goedkoper dan een glazen carport. Ook een vrijstaande carport heeft een hoger kostenplaatje dan een aangebouwd alternatief. Een carport die op maat gemaakt is, is duurder dan een carport bouwpakket.

Extra snufjes kunnen zonnepanelen, dakverlichting of een dakraam inhouden. Hulp van een expert is ten slotte niet kosteloos, maar daarmee verzeker je jezelf wel van een tot in de puntjes verzorgd resultaat. Aarzel alvast niet om een specialist in te schakelen om dit soort klus tot een goed einde te brengen.

Voor de basisversie van een aluminium terrasoverkapping betaal je circa 1.000 euro. Voor een grotere overkapping kan dat prijskaartje makkelijk oplopen tot 2.000 euro. De prijzen van aluminium carports variëren tussen 2.500 en 4.000 euro.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in je buurt
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van een carport in aluminium

Voordelen

Aan de plaatsing van aluminium carports zijn de volgende voordelen verbonden:

  • Een moderne carport met een strakke uitstraling die past bij elk huistype
  • Bijna geen onderhoudskosten (uitsluitend schoonmaakwerk)
  • Duurzaam materiaal van hoogwaardige kwaliteit met een levensduur tot wel 30 jaar
  • Licht, vrij van scheuren en barsten en stevige carport
  • Eenvoudig te bewerken zonder afbreuk te doen aan de hoge kwaliteit
  • Verschillende designmogelijkheden

Nadelen

Tegenover de vele voordelen van aluminium carports staan ook enkele nadelen. Hou rekening met een relatief dure aanschafprijs en een beperkt kleurenpallet.

alu carport

Dakbedekking van een aluminium carport

Op zoek naar een specialist?
Vraag prijsvoorstellen voor een carport in aluminium

1. Gebogen dak

Metalen carports worden veeleer uit aluminium vervaardigd. Ze worden gekenmerkt door hun lichtheid, sterkte en roestvrije karakter. De palen kan je poedercoaten in een vrij te kiezen kleur. Dikwijls kan je opteren voor een afwerking in metallic of structuurlak. Een dak dat gebogen is, combineer je in de meeste gevallen met dubbelwandige polycarbonaat platen. Een heel sterk type kunststof dat bovendien niet snel krast en enorm lichtdoorlatend is.

Daarnaast kan een metalen carport voorzien worden van dakgoten. Het water vloeit meestal weg via een constructie in de kolommen. Externe dakgoten die je kan aansluiten op de regenafvoer behoren eveneens tot de opties.

2. Plat dak

Carports met een plat dak kunnen afgewerkt worden met zowel een lichtdoorlatend kunststof dak als met metalen dakplaten, die uitgerust zijn met een heel sterk damwandprofiel.

Het grote nadeel is dat ze geen licht doorlaten en dat zonder specifieke bescherming al snel condens aan de onderkant van de platen kan ontstaan. Geïsoleerde dakplaten of speciale anti-condensplaten kunnen hier een oplossing voor bieden.

Het dak wordt overigens steeds gemonteerd op voldoende afschot. Op die manier kan het regenwater netjes via de dakgoot afglijden. Een carport met plat dak komt zowel tegen de woning als losstaand prima tot zijn recht.

3. Andere materialen qua dakbedekking

Ook kan je jouw toevlucht nemen tot andere materialen qua dakbedekking. Onder meer polycarbonaat, glas, dakleer of EPDM, kunststof dakplaten en dakpannen behoren tot de opties.

Polycarbonaat, vaak gebruikt bij gebogen daken en zadeldaken, geeft de carport een mooie uitstraling met optimale lichtinval. Glas kan op zijn beurt een warmtewerende werking hebben, waarmee de auto tijdens zomerse dagen heerlijk fris blijft.

EPDM of dakleer is een ideale optie als bescherming tegen regen en hagel. Kunststof creëert net zoals polycarbonaat veel lichtinval en voor dakpannen wordt vaak gekozen bij carports met een hellend dak.

alu carport

Is een vergunning verplicht?

Naar alle waarschijnlijkheid zal het niet noodzakelijk zijn om een vergunning aan te vragen voor de installatie van een aluminium carport. Wel zal je eventueel rekening moeten houden met de zogenaamde meldingsplicht. Als je met bepaalde twijfels zou zitten hieromtrent, doe je best navraag bij de gemeente om ze uit te pluizen.

Verder kan een professional of leverancier vaak ook meer duidelijkheid verschaffen over de meldingsplicht, aangezien hij of zij op de hoogte is van de regels in jouw regio. Daarenboven kunnen ze zelfs een helpende hand bieden bij de aanvraag van de vergunning voor jouw carport indien dat nodig blijkt.

Wil je een aluminium carport plaatsen? Vind vakmannen in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Wil je een aluminium carport plaatsen? In dat geval raden we je aan om gratis meerdere vrijblijvend offertes aan te vragen via onderstaand offerteformulier. Op die manier kan je snel en eenvoudig de prijzen van aluminium carports onderling vergelijken en de beste oplossing voor jouw project kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Carport
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Carport