Wat hoort bij een carport diy-kit?

Het overkapping bouwpakket om zelf een carport te bouwen bevat alle benodigde materialen. Denk aan de verschillende balken, palen en bijhorende verbindingshoeken, de funderingsankers, de dakbedekking en de nodige schroeven, bouten en nagels. In tegenstelling tot garages, zijn er hier bij carports geen wanden. Gereedschap is zelf te voorzien. 

Je schrikt misschien van de prijs voor een pakket balken en ijzerwerk. Maar je komt er wellicht een stuk goedkoper vanaf in vergelijking met een carport op maat waarvoor je een vakman nodig hebt. Prefab carports lopen, doe je aan scherpe prijzen!

Net zoals bij garages en overkappingen bestaan er diverse materialen waaruit een vrijstaande carport opgetrokken kan worden. De verschillende materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Welke materialen kan je kiezen voor je bouwpakket?

Carport DIY

Om de arbeidslast te beperken worden de bouwpakketten hoofdzakelijk vervaardigd uit hout of aluminium. Staal is moeilijker te bewerken en weegt bovendien heel wat meer. Ten slotte doen ze allemaal wat ze moeten doen: je wagen beschermen tegen weer en vallende takken. Je wil natuurlijk een carport kopen die bij je woning past.

Houten carports 

Een houten carport bouwen is de goedkoopste optie en biedt de mogelijkheid te kiezen uit een ruime keuze aan houtsoorten die variëren in prijs. Wil je de prijs wat drukken, kan je kiezen voor vurenhout in plaats van het duurdere douglashout. 

Aangezien hout, met een robuuste uitstraling, een natuurlijk en organisch materiaal is, heeft hout het nadeel te rotten en bestaat de kans op houtworm. Om dit te voorkomen kun je de houten carport op regelmatige basis behandelen tegen houtrot en houtworm. 

Door de natuurlijke uitstraling van hout, zal je houten carport meer charme uitstralen dan pakweg zijn industriële aluminium tegenhanger. 

Goedkope Carports Bouwen

Aluminium carports

Een aluminium carport bouwen heeft het voordeel onderhoudsvriendelijker te zijn. Je betaalt er wel een meerprijs voor, maar die vertaalt zich naar een uiterst duurzaam, ijzersterk materiaal. 

Het kleurenpalet is eerder beperkt. Maar met een laagje poederlak tover je de grijze aluminium tonen perfect om tot onder meer de kleuren van je ramen en deuren.

Qua onderhoud: af en toe afspoelen met een beetje water en je carport ziet er als nieuw uit. 

Aluminium Bouwpakket

Dakbedekking

Carports krijgen in tegenstelling tot een overkapping of een garage meestal een doorschijnend dak. Aangezien glas een relatief zwaar en duur materiaal is, is het niet erg geschikt als dakbedekking. Met pvc en polycarbonaat heb je waardige alternatieven die ook nog eens goedkoper zijn. 

Je kan uiteraard ook kiezen voor golfplaten, dakshingles of dakpannen om bijvoorbeeld meer overeenkomst te houden met je woning. 

Doe Het Zelf Carport

Hoeveel kost een carport zelfbouwpakket? 

Een goedkope carport kopen, wat gaat met dat kosten? Een houten carport kit zal je om en bij de € 1.000 kosten, terwijl je voor een aluminium bouwpakket al snel € 2.000 zal betalen. Een dubbele carport kost uiteraard wel wat meer.

We kunnen als vuistregel nemen dat een aluminium carport kit je ongeveer anderhalf tot twee keer zo veel zal kosten dan een houten carport kopen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

1. Prijs bouwpakket carport in hout

Als je kiest voor een goedkope overkapping van een aluminium carport, dan krijg je vaak houten palen die kwalitatief minder goed zijn. Je kan al gesteld zijn vanaf 500 euro. Kies je voor topmateriaal? Dan loopt de prijs makkelijk op naar 1.000 euro of meer. 

Kies je voor een glazen of pvc overkapping, dan mag je op een extra 2.500 tot 5.000 euro rekenen.

Carport Bouwen

2. Prijs bouwpakket carport in aluminium

Hoewel een aluminium bouwpakket je zo goed als zeker duurder zal uitkomen dan de houten variant, heb je bij aluminium ook gradaties in kwaliteit. Je kan de palen en frame ook in een verschillende kwaliteitskader bestellen.

Met een minder kwalitatief pakket kan je al aan de slag voor zo’n 1.000 euro. Kwaliteitsvoller aluminium kan het prijskaartje laten oplopen tot 2.000 euro

Ook hier geldt de regel dat de combinatie met een pvc of glazen dak het prijskaartje kan verhogen tot bedragen tussen de 2.500 en 6.000 euro.

Voordelen en nadelen van een carport kit

Uiteraard heeft een bouwpakket carport kopen heel wat voor- en nadelen. Je komt er vaak goedkoper vanaf, zeker in vergelijking met een garage, maar je zal dan zelf tijd gaan vrijmaken voor de montage. 

Voordelen

  • Prefab carports zijn goedkoper 
  • Steeds meer keuze in bouwpakketten
  • Geen plaatsingskosten
  • Meten, bestellen en leveren

Nadelen

  • Tijdsintensief
  • Enige bouwkundig inzicht is vereist
  • Je moet over het juiste gereedschap beschikken
  • Een tweede paar handen is verplicht om wille van veiligheidsvoorschriften
  • Prefab carports zijn weinig origineel

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Goedkope Carports DIY

Er moet een fundering voor de palen gegraven worden. Diezelfde palen moeten liefst ook zo recht mogelijk staan en palen die op ongelijke lengtes staan, is vragen om problemen. Moet je de palen aan de lange kant bevestigen of toch aan de korte kant? Het lijkt misschien vanzelfsprekend om al die balken, bouten, haken en palen in elkaar te passen maar je zal zeer blij zijn met wat hulp om de carport constructie te monteren.

Wist je dat je een overkapping bouwpakket ook gewoon kan laten installeren door een ervaren vakman? Zo heb je het beste van twee werelden. Je drukt de kosten door te kiezen voor prefab bij de online houthandel en je bent verzekerd van een kwaliteitsvolle plaatsing. 

Carports en overkappingen laten plaatsen is dan wel wat duurder. Maar als je zelf geen tijd hebt, over de juiste materialen beschikt of weet dat bouwkundig inzicht niet op je talentenlijst staat, kan het een ideale tussenoplossing zijn. De uitbesteding van overkappingen en carports plaatsen heeft ook het voordeel dat de vakman ook de verantwoordelijkheid zal dragen bij eventuele fouten. 

Vraag gerust extra professioneel advies en vergelijk prijzen van vakmannen

Heb je nog twijfels of ben je al zeker van je keuze? Wil je misschien een dubbele carport? Waar vind je de scherpe prijzen voor goedkope carports? Het kan geen kwaad om prijzen van goedkope carports te vergelijken voor het vinden van jouw ideale carport.

Je kan via onderstaand formulier gratis meerdere vrijblijvende offertes aanvragen om een carport te bouwen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Carport
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Carport