Wat zijn de ideale afmetingen van een carport?

Het is moeilijk een antwoord te formuleren op deze vraag. De ideale afmetingen van een carport zijn afhankelijk van de situatie, die voor iedereen verschilt.

Volgende aspecten spelen een rol in het bepalen van de juiste afmetingen zijn:

  • Aantal auto’s
  • Andere voertuigen (Motor, camper of boot)
  • Aantal deuren
  • Afmetingen voertuig(en)

Een carport is een investering die verschillende jaren meegaat. Daarom houd je best ook rekening met de toekomst. Je kan er na een aantal jaar voor kiezen om een grotere auto te kopen of een extra auto te kopen. Het zou zonde zijn om dan te merken dat je onvoldoende ruimte hebt om jouw wagen te stallen. Durf daarom wat ruimer te denken, zodat je op termijn ook voldoende beschikbare ruimte overhoudt.

Afmetingen carport

Minimale en maximale afmetingen carport

Om je een idee te geven van de afmetingen van een dubbele carport en enkele carport, geven we je nu al enkele richtafmetingen. Daarnaast geven we je de maximale hoogte van een carport mee.

Bij het kiezen van de afmetingen van een carport dien je rekening te houden met enkele aandachtspunten. Zorg ervoor dat je op een comfortabele manier de auto in en uit kan stappen. Voorzie voldoende plaats om op een eenvoudige manier te parkeren. Daarnaast let je er best op dat er zowel voor als achter de wagen genoeg ruimte overblijft.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan een vakman

1. Enkele carport

Een enkele carport is een carport die één plaats voorziet voor een voertuig. De minimale afmetingen van een carport zijn 3,6 meter op 7,2 meter. De oppervlakte kan verschillen naar gelang de hoeveelheid deuren aan jouw wagen.

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte vrijhoudt aan de zijkanten. Op die manier kan je de deur van jouw wagen op een veilige manier openen. Je vermijdt krassen en deuken.

2. Dubbele carport

Een dubbele carport is een carport die ook een plaats voor een extra voertuig voorziet. Dit kan een extra wagen zijn, maar ook een boot, camper of motor. De gemiddelde grootte van zo’n carport bedraagt 7,2 meter op 7,2 meter. Ook hier kan je variëren met de afmetingen van een carport naargelang de extra ruimtes die je wil voorzien.

Let bij deze carport op dezelfde aandachtpunten dan de enkele carport. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte vrijhoudt, zodat je krassen op jouw deur vermijdt.

Dubbele carport

3. Maximale hoogte

Eerst en vooral dient je auto eronder te passen, al is dit vanzelfsprekend. Vervolgens dien je jouw eigen lichaamslengte in acht te nemen. Het is belangrijk dat je elk moment op een comfortabele manier kan bewegen onder de carport.

Vanaf welke afmetingen vergunning nodig?

Jouw carport mag een hoogte van 3,5 meter hebben, indien je geen vergunning wil aanvragen. Er geldt een meldingsplicht bij jouw gemeente indien de hoogte tussen 3,5 meter en 4 meter bedraagt. Ga je over deze afmetingen, dan moet je een vergunning aanvragen voor de plaatsing van jouw carport.

Houd er rekening mee dat de carport minimaal 3 meter van de perceelgrens moet blijven.

Carport op maat

De beste optie is om een carport op maat te laten plaatsen. Op deze manier ben je er zeker van dat jouw aangebouwde carport of vrijstaande carport altijd past. Je hebt een ruime keuze uit verschillende materalen. Kies voor een houten, aluminium, pvc of stalen carport. Daarnaast heb je verschillende daktypes waarmee je kan combineren.

Door gebruik te maken van zo’n carport op maat bepaal je zelf de oppervlaktes, extra ruimtes en hoogte. Kies je voor een carport met een extra ruimte, dan stijgt de kostprijs van de carport. Een extra ruimte kan dienen als tuinhuisje of extra berging.  Je hebt ook volledig vrij spel in de keuze van jouw kleuren.

Het is niet mogelijk om exacte prijzen te geven voor een carport op maat. Vraag bij meerdere vakmannen in jouw regio naar offertes, zodat je een duidelijk beeld krijgt van het budget dat je ter beschikking moet hebben. Daarnaast zit een vakman boordevol inspiratie en biedt hij jou enkele leuke ideeën aan.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvende offertes bij vakmannen

Waarop letten bij het bouwen van een carport?

Bij het plaatsen van een carport dien je met enkele elementen rekening te houden. De carport mag niet groter zijn dan de helft van jouw tuinoppervlak. Daarnaast mag je de carport niet zomaar aan de voorzijde van de woning plaatsen. Houd ook rekening met de maximale hoogte van de carport om een vergunning te vermijden.

Carport

Benieuwd naar de ideale afmetingen voor jouw carport? Vraag gratis professioneel advies en offertes

Wil je een carport plaatsen, maar twijfel je nog over de juiste afmetingen? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes via het onderstaande offerteformulier. Vergelijk zo snel en eenvoudig verschillende prijzen van meerdere vakmannen uit jouw regio.

Vind de vakman die het meest geschikt is voor jouw project. Hij staat jou bij met het nodige advies en garandeert jou een correcte plaatsing.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Carport
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Carport