Een carport: zoveel meer dan een garage

Geen garage of te weinig plaats? Een carport is de ideale oplossing. Je creëert een beschermde parkeerplaats voor jouw wagen zonder woonoppervlakte op te offeren. Interesse? Wij brengen je graag in contact met enkele carportbouwers uit jouw buurt.

 • Optimale bescherming: Een aangevroren voorruit, hagelbuien, stof … met een carport moet je je daar nooit meer zorgen om maken. Een carport beschermt het beste tegen de natuurelementen.
 • Multifunctioneel en praktisch: carports biedt ook extra bergruimte. Je kan er een fietsen opbergen, een houtvoorraad houden of gereedschap bewaren. Met een carport heb je er dus eigenlijk een tuinhuis bij.
 • Op maat van jouw smaak en budget: Vandaag heb je carports in alle kleuren en materialen: van hout tot aluminium en pvc. Op basis van jouw smaak en budget stellen onze installateurs de beste carport voor jouw huis voor.

Wat kost een carport?

De prijs van een carport is afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Een vrijstaande carport zal altijd meer kosten dan een aangebouwde carport. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen.

MateriaalPrijs
HoutVanaf €500
AluminiumVanaf €1.500
StaalVanaf €1.000

Extra factoren die de prijs van jouw carport beïnvloeden

Er zijn ook andere factoren die de prijs van jouw offerte beïnvloeden, bijvoorbeeld als je ervoor kiest om een dubbele carport te installeren of er een extra berging aan toe te voegen. Ook moet je zeker niet de plaatsingskosten van de vakman vergeten!

Wat kost een carport?

Dubbele carport en extra berging

 • Een dubbele carport maakt het mogelijk om meteen twee auto’s te beschermen tegen slecht weer! Uiteraard is een dubbele carport dan ook weer duurder dan de standaardversie.
 • Een carport met berging biedt u, naast autobescherming, ook de mogelijkheid om allerhande materialen zoals fietsen, tuinmateriaal, werkgerief, grasmachines of andere spullen op te bergen. Twee vliegen in één klap dus! 

Plaatsingskosten vakman

Om carports correct te plaatsen, heb je een behoorlijke dosis vakkennis, inzicht en ervaring nodig. Wees verstandig en vertrouw op een ervaren vakman, die over al deze kwaliteiten ruimschoots beschikt! Daarnaast beschikt de vakman ook meteen over de juiste materialen en gereedschappen, zodat je jezelf daar verder geen zorgen meer om hoeft te maken. Ook achteraf, bij eventuele gebreken, kan je steeds op jouw vakman rekenen!

In het algemeen kan er gezegd worden dat je op ongeveer €30 à €60 per uur kan rekenen wat betreft de arbeidskost/plaatsingskost.

Hoe werkt een carport plaatser?

 • De constructie begint met de startprofielen en de funderingsankers, om vervolgens de draagstructuur aan te brengen via steunpalen, draagbalken, stutbalken, enz.
 • Vervolgens komt de dakbedekking aan bod.
 • Tenslotte volgen de details, zoals dakgoten, verlichting, stopcontacten of de bijkomende zijwanden.

Zoals je kan merken komt er veel bij kijken, dus het is verstandig om deze taak ook uit te besteden aan een ervaren vakman. 

Twijfel niet langer en vraag hier jouw offertes aan.

Wat is een carport?

Een carport is een constructie om je wagen of een ander vervoersmiddel onderdak te bieden. Je kan het bekijken als een halfopen garage of een overkapping. Carports zijn vaak aan een huis bevestigd, maar hij kan ook los van het huis staan. Een carport is een goede investering, want de waarde van de woning zal erdoor stijgen. Gemiddeld gezien is de prijs van de carport ook het bedrag waarmee de waarde van de woning stijgt. Het is dus een verbouwing die zichzelf vrijwel direct terugverdient.

Kies je voor een carport of garage?

Carports zijn eerder geschikt als overkapping. Het verlengt de levensduur van je wagen. Een carport beschermt je wagen in verschillende weersomstandigheden en zorgt voor minder roestplekjes. Je kan een carport niet afsluiten om diefstallen te voorkomen. Daarom is het een stuk goedkoper dan een garage. Carports zijn eenvoudig uit te breiden wanneer je extra ruimte wilt creëren voor een tweede wagen. Bij een garage is dat minder vanzelfsprekend.

Een garage heeft voornamelijk dezelfde functie, maar kan ook dienen als extra opslagruimte of werkruimte. Bovendien beschermt het je bezittingen tegen diefstal en kan de ruimte verwarmd worden. In een gesloten garage heb je geen hinder van neerslag, maar wanneer je wagen nat is, komt het vocht zo mee naar binnen. De wagen zal ook trager opdrogen dan in een carport, wat corrosie kan veroorzaken. Het is vanzelfsprekend dat een gemetselde garage een langere levensduur heeft dan een carport.

Wanneer er niet veel ruimte is om te bouwen, is een carport de makkelijkste keuze. Het is goedkoper en kan snel gebouwd worden. Met €1.000 kan je al een carport laten plaatsen. Hecht je veel belang aan de veiligheid van je bezittingen en wil je een multifunctionele ruimte, dan bouw je beter een garage.

Heb je een vergunning nodig?

Vaak heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor de bouw van een carport. Een melding van de werken kan volstaan, maar zelfs dat is niet altijd nodig. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de positie van de carport, de hoogte en de grootte. Voor losstaande carports – lager dan 3,5 meter – heb je doorgaans geen vergunning nodig. Ook hoef je de werken niet te melden zolang het totale oppervlak aan bijgebouwen niet groter is dan 40m².

Voor aangebouwde carports is een vrijstelling niet van toepassing, maar in sommige gevallen volstaat een meldingsplicht:

 • De maximale hoogte is 4 meter.
 • De functie van de woning en het aantal woongelegenheden blijft ongewijzigd.
 • Het bijgebouw blijft in de zijtuin minstens 3m van de perceelgrens en minstens 2m in de achtertuin.
 • De carport wordt gebouwd tegen een aanpalend gebouw. Ze mag tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
 • De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
 • De gemeente hanteert geen strengere regels dan de algemene richtlijnen op Vlaams niveau.

Welk type carport ga je plaatsen?

Welk type carport plaatsen?

Vrijstaande carport

Vrijstaande carports hoeven niet tegen de woning aangebouwd te worden. Wanneer je genoeg plaats hebt, kan je de vrijstaande carport ook meer achteraan je oprit of dichter bij de tuin laten plaatsen. Plaats je deze achteraan in de tuin, denk dan aan extra kosten voor de verharding van de oprit naar je carport toe. Houd ook rekening met de plaatsing van eventuele leidingen zoals water en elektriciteit die zich een stuk verder bevinden.

Vrijstaande carports worden ondersteund door vier of meer draagpalen naargelang je voor een enkele carport of voor een dubbele carport kiest. Een losse carport is vaak wat duurder, omdat het meer tijd en moeite kost om de constructie stevig te bevestigen op de grond. Carports kunnen tenslotte niet leunen op de constructie van de woning.

Carport aanbouw

Met een aanbouw carport creëer je een overkapping die wordt aangebouwd tegen de gevel van de woning. Je maakt dus slechts langs één zijde gebruik van ondersteunende palen. voor de overkapping Deels biedt de gevelmuur bescherming, aan de andere kant zorgt de draagstructuur ervoor dat je de overkapping makkelijk kan bevestigen tegen de gevel. Deze carports vormen eigenlijk een esthetisch verlengstuk van je woning. Een carport overkappingeis meestal een aanbouw carport.

Nog een voordeel is de korte afstand tussen de parkeerplaats en de woning. In geval van regen word je dus niet nat. Plaats je een carport overkapping tegen je woning, dan heb je een vrij kleine oprit nodig, wat een stuk minder kost. Met deze soort carport heb je een beter zicht wat er zich rondom je wagen afspeelt.

Carport op maat

Elke tuin heeft zijn eigen bochten en hoeken. Past een standaardmodel niet mooi op je oprit, stel daarom zelf je carport samen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een iets langere carport wilt om een fiets of brommer te kunnen stallen.

Met op maat gemaakte carports ben je niet afhankelijk van afmetingen, materialen, kleuren en stijlen. Een carport op maat kan volledig worden aangepast aan de stijl van je woning. Bovendien geniet je bij oudere woningen van een BTW. Je betaalt maar 6% in plaats van 21%. De vakman die de carport plaatst, biedt garanties aan zodat je gedekt bent bij eventuele kwaaltjes.

Carports op maat worden even snel geplaatst als de carports met standaardafmetingen. Je hoeft je geen zorgen te maken om extra plaatsingskosten.

Welk materiaal voor je carport gebruiken?

Welk materiaal voor carport gebruiken?

Houten carport

Houten carports zijn zeer populair. Je hebt geen beperkingen op het vlak van stijl en de keuzemogelijkheden uit verschillende houtsoorten zijn vrijwel eindeloos. Hout geeft je woning een warme look. Hout is een stuk goedkoper dan aluminium, maar het blijft een natuurproduct. Er komt veel onderhoud bij kijken waardoor er nog kosten kunnen bijkomen. Je zal het houten carport regelmatig moeten schilderen of vernissen om het te beschermen tegen de weersomstandigheden. Qua dak kan je kiezen voor een plat dak, een gebogen dak of een zadeldak. Gelijkaardig aan een houten garage.

Aluminium carport

Een aluminium carport heeft een strakke en moderne uitstraling. Aluminium carports vereisen geen onderhoud en hebben een erg lange levensduur, het gaat gemakkelijk 30 jaar mee. Het is een licht, maar zeer sterk materiaal. Een aluminium carport kan tegen een storm, het kan niet barsten of afbreken. Mos groeit moeilijk op aluminium carports, bovendien komt er geen ongedierte in. Meestal is het kleurassortiment beperkt tot grijstinten, maar met iedere kleur poederlak blijft een aluminium carport mooi en roest hij niet. 

Een aluminium carport heeft echter geen aluminium dak, dit zou te zwaar worden en te veel geld kosten. De dakconstructie waarop het dak wordt geplaatst, is wel gemaakt van aluminium. Een gebogen dak van polycarbonaat geeft een carport van aluminium een prachtige uitstraling. Een andere mogelijkheid is een dak van (zonwerend) glas. Ook kan je kiezen voor een dakbedekking van dakleer of EPDM, kunststof dakplaten of dakpannen.  

Stalen carport

Staal is een sterk en duurzaam materiaal, hierdoor is het een stuk duurder dan hout. Door deze stevigheid hebben metalen carports een zeer grote draagkracht en kan het dus alle soorten daken moeiteloos ondersteunen. Je kan kiezen voor een zadeldak met dakpannen of voor een volwaardig plat dak met EPDM, roofing of een kiezelbedekking.

Een professional inschakelen? Vraag advies en ontvang gratis offertes

Laat je adviseren door een expert voor professioneel advies. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen via onderstaand offerteformulier. Zo kan je makkelijk prijzen en dienstverlening van verschillende professionals vergelijken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Carport