Onderdelen van een warmtepomp

Een warmtepomp installatie bestaat uit 3 vaste onderdelen: de bron, de binnenunit en het afgiftesysteem. Hieronder lees je wat elk onderdeel specifiek inhoudt.

1. De bron

De bronnen van een warmtepomp zijn lucht, grondwater of bodemwater. Ze zorgen elk op hun manier voor warmte. Ze zijn natuurlijk en duurzaam. Dit toestel is naast elektrische verwarming een milieuvriendelijke alternatief voor een CV-ketel, aangezien er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen.

De warmtepomp onttrekt of geeft warmte af aan de bron.

 • In de zomer: de warmtepomp geeft warmte af aan de bron, waardoor je jouw huis koelt.
 • In de winter: de warmtepomp onttrekt warmte uit de bron, waardoor je jouw huis verwarmt.

2. De binnenunit

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen en naargelang de situatie zien ze er anders uit. Elke warmtepomp bestaat uit een binnenunit en kan een buitenunit hebben. Het uitzicht van de binnenunit is vergelijkbaar met dat van een HR-ketel. Het uitzicht van de buitenunit hangt af van het type warmtepomp.

In plaats van water gebruikt een warmtepomp koelvloeistof. Hier maakt elke warmtepomp gebruik van. Dat koudemiddel onttrekt warmte van de bron en geeft de warmte af aan de woning.

Soorten warmtepompen

3. Het afgiftesysteem

Het afgiftesysteem verspreidt de warmte. De warmte, doorgaans in de vorm van warm water, verplaatst zich in het verwarmingssysteem.

Het merendeel van de afgiftesystemen hanteren drie principes voor de verspreiding van warmte.

 1. (Warmte)straling
 2. Convectie
 3. Geleiding

Werking warmtepomp: stap per stap

Een warmtepomp werkt op een zeer eenvoudige manier. De warmtepomp onttrekt warmte-energie uit de bron. Vervolgens wordt de energie omgezet in warmte en vrijgegeven in het verwarmingssysteem.

Het verwarmingssysteem is rechtstreeks verbonden met de warmtepomp. Alles gebeurt binnen een gesloten circuit. Hoe het proces exact verloopt, lees je hieronder.

Stap 1: Warmte onttrekken uit de omgeving via verdamper

Het proces begint bij de bron. Uit de bron wordt warmte onttrokken. De warmtepomp gebruikt hiervoor de verdamper en de koelvloeistof. De koelvloeistof staat onder lage druk en heeft een lage temperatuur. Vervolgens bereikt de vorstvrije vloeistof zijn kookpunt en verdampt. De vloeistof neemt de omgevingswarmte op.

Stap 2: Verwarmen van omgevingswarmte door de compressor

Vervolgens verplaats het proces zich naar de compressor. De compressor perst de dampen samen. Hierdoor bereiken de dampen een hogere temperatuur. De temperatuur moet hoger zijn dan de temperatuur van de lucht of het water, waarmee de woning wordt verwarmd.

De compressor is het enige onderdeel van de warmtepomp die elektriciteit verbruikt. Het is mogelijk om de warmtepomp aan zonnepanelen te koppelen. De zonnepanelen zullen de elektrische stroom opwekken die de warmtepomp nodig heeft. Op deze manier geniet je van 100 % groene stroom.

Hoe werkt een warmtepomp

Stap 3: De condensor zorgt voor de afgifte van warmte aan het verwarmingssysteem

De verwarmde dampen komen daarna in de condensor terecht. De damp condenseert en de warmte komt in het water van de centrale verwarming terecht.

Het water zal vervolgens zijn warmte afgeven aan je warmtetoestellen, zoals vloerverwarming en lage temperatuurverwarming. De bruikbare warmte kan je ook inzetten voor het verwarmen van je sanitair water of je zwembad.

Stap 4: De cyclus herhaalt zich dankzij de ontspanner of het expansieventiel

Door het expansieventiel of de ontspanner wordt de druk verlaagd. Vervolgens neemt de temperatuur van de damp af en transformeert hij opnieuw naar een vorstvrij vloeistof. Het koelmiddel wordt daarna naar buiten gestuurd, waarna hij weer kan verdampen.

De warmtepomp gaat daarna opnieuw het volledige proces doorlopen.

Hoe werken de verschillende soorten warmtepompen?

Elk type warmtepomp werkt op een eigen manier. Je kiest voor een bepaald type warmtepomp, naargelang de situatie en wat je van de warmtepomp verwacht. Je kan hiervoor ook een erkend installateur raadplegen. Hij staat je steeds bij met het nodige advies.

Vraag advies aan erkende installateurs

Aerothermische warmtepompen

Een aerothermische warmtepomp wordt ook wel een lucht warmtepomp genoemd. De bron van dit type warmtepomp is de buitenlucht. Hoe meer verse lucht rondom de pomp, hoe beter de pomp zal werken. Er bestaan twee types warmtepompen, die hun energie uit de lucht halen:

 • Lucht-water warmtepomp
 • Lucht-lucht warmtepomp

Aangezien er bij een lucht warmtepomp geen graafwerken aan te pas komen, is hij goedkoper dan een geothermische warmtepomp. Het nadeel van een aerothermische warmtepomp is dat hij een lager rendement haalt. Dat komt door de wisselende buitenluchttemperatuur.

Aerothermische warmtepompen buitenunits

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is een pomp die gebruik maakt van de buitenlucht om warmte-energie te onttrekken. Hij gebruikt hiervoor een buitenunit. Vervolgens wordt de warmte aan een koudemiddel doorgegeven. Eenmaal de vloeistof in de binnenunit terechtkomt, wordt de warmte aan het verwarmingssysteem doorgegeven.

De warmte wordt aan het water van de centrale verwarming, het sanitair water of zwembadwater afgegeven. Er zijn geen graafwerken nodig bij de plaatsing. Dat maakt de installatie van een lucht-water warmtepomp relatief gemakkelijk is.

Lucht-lucht warmtepomp

De werking van een lucht-lucht warmtepomp start op dezelfde manier als een lucht-water warmtepomp. De warmtepomp maakt gebruik van een buitenunit om warmte-energie uit de buitenlucht te onttrekken. Het verschil is dat hij de warmte aan de lucht in je woning afgeeft en niet aan het water van de centrale verwarming.

Je kan ervoor kiezen om één of meerdere binnenunits te plaatsen. De binnenunit blaast de opgewarmde lucht de kamer in. Naast verwarmen kan de lucht-lucht warmtepomp ook koelen. Ideaal gedurende de zomermaanden. Deze warmtepomp met airco-functie is ook gekend onder de naam: airconditioning.

Geothermische warmtepompen

Een geothermische warmtepomp gebruikt aardwarmte als energiebron. Er bestaan twee types warmtepompen, die hun energie uit de aarde halen:

 • Grond-water warmtepomp
 • Water-water warmtepomp

De plaatsing van zo’n warmtepomp is duurder dan een aerothermische warmtepomp. Dit komt omdat er graafwerken nodig zijn bij de plaatsing van de warmtepomp. Deze warmtepompen hebben een hoger rendement dan de lucht warmtepompen.

grond-water warmtepomp werking

Grond-water warmtepomp

De grond-water warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem. Je kan kiezen voor een horizontaal of verticaal buitennetwerk, ook wel captatienet genoemd.  De buizen zijn gevuld met een vloeistof. De vloeistof neemt de warmte op en geeft de warmte vervolgens via een warmtewisselaar af aan het verwarmingsnetwerk.

Deze warmtepomp haalt een hoog rendement. Het rendement hangt af van de bodemsamenstelling en hoe diep het buitennetwerk is geplaatst.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp maakt gebruik van een dieptepomp om warmte uit het grondwater te onttrekken. Er zijn twee putten nodig. Uit de ene put haalt de pomp warmte omhoog en de andere put leidt het afgekoelde water weer de bodem in. In de zomer moet je de warmtebalans herstellen. Dit doe je door de werking om te keren en de woning te koelen.

Het nadeel van dit type pomp is dat hij het duurst is, aangezien er diepteboringen nodig zijn. Dankzij de constante temperatuur van het grondwater, haalt deze warmtepomp het hoogste rendement.

Warmtepomp installeren?Ontvang GRATIS offertes en bespaar!

Andere soorten warmtepompen

Naast aerothermische en geothermische warmtepompen bestaan er ook andere types warmtepompen, zoals een hybride warmtepomp en een warmtepompboiler.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gebruikt de omgevings- of ventilatielucht om energie te onttrekken. Hij is milieuvriendelijk en energiezuinig. De boiler verwarmt het sanitair water.

De boiler maakt gebruik van de warmte in de omgevingslucht. Het proces verloopt via een warmtewisselaar. De wisselaar verdampt het water en in de compressor wordt het gas samengedrukt. Hierdoor stijgt de temperatuur.

Via een tweede warmtewisselaar wordt het gas het boilervat ingestuurd. Het gas geeft zijn warmte af aan het sanitair water en condenseert tot een vloeistof. De druk en de temperatuur verlagen dankzij het expansieventiel. Het proces begint opnieuw.

Hybride warmtepomp

In een hybride warmtepomp zijn een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel samengevoegd in één toestel. Deze warmtepomp kiest steeds de energiebron die op dat ogenblik het meest voordelig is.

Doorgaans is dat de warmtepomp. Indien de buitentemperatuur lager is dan 5 °C, zal de condensatieketel in werking treden. Dit gebeurt alleen als de hoeveelheid warmte die gevraagd wordt niet haalbaar is voor de warmtepomp.

warmtepomp vloerverwarming

Wanneer investeren in een warmtepomp?

Er zijn enkele situatie waarin de investering in een warmtepomp een enorme meerwaarde is. Een warmtepomp:

 • Is ideaal als nieuwe centrale verwarmingsinstallatie bij een totaalrenovatie of nieuwbouw
 • Dient als vervanging van de centrale verwarmingsketel
 • Staat in voor de verwarming van zwembadwater
 • Kan in de zomermaanden de woning koelen

Een warmtepomp zorgt het volledige jaar voor een aangename temperatuur in huis. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een warmtepomp te combineren met vloerverwarming, muurverwarming of plafondverwarming. Niet ieder type warmtepomp is in staat om elke combinatie te vormen. Vraag daarom raad aan een vakman.

Meer weten over werking warmtepomp? Vraag advies aan professionals en ontvang gratis offertes

Investeren in een warmtepomp is zeker de moeite waard! Er zijn tal van mogelijkheden waaruit je kan kiezen en het is een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsketel.

Ben je geïnteresseerd in de plaatsing van een warmtepomp, neem zeker contact op met een erkend vakman. Een warmtepomp kiezen is maatwerk, aangezien elke situatie verschillend is.

Een professionele installateur helpt je verder en gaat samen met jou op zoek naar de beste warmtepomp voor jouw situatie. Ontvang gratis vrijblijvende offertes via onderstaand offerteformulier en kom in contact met vakmannen in jouw regio. Ze geven je advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp