Hoeveel kost parket laten leggen?

De kosten voor het leggen van een nieuwe parketvloer of het schuren van een bestaande vloer variëren afhankelijk van het type parket en de omvang van de opdracht. Over het algemeen liggen de gemiddelde prijzen tussen 35 en 55 euro per vierkante meter.

Als je alleen een bestaande parketvloer wilt laten schuren, schommelen de kosten gemiddeld tussen 20 en 35 euro per vierkante meter. Als je een offerte op basis van uurloon overweegt, varieert de totaalprijs sterk per vakman.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten per vierkante meter voor uiteenlopende parketwerken:

Werkzaamheid Prijs per m²
Massief eiken parket zonder plaatsing en afwerking € 25 – 30
Massief eiken parket geschuurd (dikte 10 mm) € 30 – 35
Massief eiken parket geschuurd (dikte 20 mm) € 40 – 45
Fineerparket met houten toplaag € 45 – 50
Parket laten leggen (exclusief materiaal) € 30
Ondervloer laten plaatsen € 6
Plinten plaatsen € 3,50 – 9
Parketvloer schuren € 20 – 35

Let op: Bovenstaande prijzen zijn indicatief en kunnen variëren naargelang je locatie en de specifieke vereisten van de klus. Het is sowieso altijd verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere vakmensen om de exacte kosten te kunnen bepalen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een parketlegger bij jou in de buurt
arrow Ontvang offertes

Wat kost keramisch parket leggen?

De prijs voor keramische parket tegels varieert van 40 tot 70 euro per m2, inclusief btw. Grotere tegels en patroonherhaling beïnvloeden de prijs. Arbeidskosten, inclusief materialen, liggen tussen de 40 en 50 euro per m2. Voor grote formaten (vanaf 150 cm) mag je rekenen op 90 tot 110 euro per m2, btw en installatie meegerekend.

Keramisch parket badkamer

Hoe parket leggen? Stappenplan

Parket leggen is een klus die met zorg en precisie uitgevoerd dient worden. Onderstaand stappenplan helpt je alvast op weg.

Stap 1: Voorbereidingswerken 

Voor je begint met het leggen van het parket, is het belangrijk om de juiste voorbereidende stappen te nemen. Dit omvat het controleren van de ondervloer, het acclimatiseren van het parket en het zorgen voor een schone, vlakke ondergrond.

Welke materialen heb je nodig?

 • Parketvloerdelen
 • Ondervloer (indien nodig)
 • Parketlijm of spijkers
 • Afwerkingsproducten (bijvoorbeeld olie of lak)

Welk gereedschap heb je nodig?

 • Meetlint en potlood
 • Decoupeerzaag of handzaag
 • Hamer en beitel (indien nodig)
 • Parketschuurmachine
 • Plamuurmes en vulmiddel (indien nodig)
 • Tacker of spijkerpistool (indien nodig)
 • Kwast of roller (voor afwerking)

Stap 2: Kanten schuren

Een cruciale stap in het proces van parket leggen is het zorgvuldig schuren van de randen van de vloer. Door dat te doen, zorg je ervoor dat de vloer een gelijkmatige en professioneel ogende afwerking krijgt. Start bij voorkeur in een hoek.

Het schuren van de randen maakt het mogelijk om eventuele ruwe plekken of ongelijkheden in het houtoppervlak glad te strijken, waardoor de vloer er niet alleen mooier uitziet, maar ook comfortabeler aanvoelt onder de voeten.

Stap 3: Vloer schuren

Na het zorgvuldig schuren van de randen is het tijd om de hele vloer aan te pakken. Dit proces omvat het gelijkmatig schuren van het gehele oppervlak om mogelijke oneffenheden te verwijderen en een perfect gladde ondergrond te creëren.

Door deze stap uit te voeren, bereid je de vloer optimaal voor op verdere afwerking, waardoor de parketvloer niet alleen esthetisch aantrekkelijk wordt, maar ook duurzaam en comfortabel in gebruik.

Stap 4: Afwerking

Nu het schuurproces voltooid is, is het tijd om de gewenste afwerkingslaag aan te brengen voor een mooi resultaat. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het beoogde eindresultaat, kun je kiezen voor afwerking met bijvoorbeeld olie of lak.

Beide afwerkingslagen dienen niet alleen ter verfraaiing. Maar bieden ook bescherming aan het hout tegen slijtage en invloeden van buitenaf.

Vind een vakman
Stel vragen en vergelijk gratis offertes

3 Handige tips voor het leggen van parket

Tip 1: Raadpleeg een parketspecialist

Voor je start, is het slim om advies in te winnen bij een ervaren parketlegger of specialist. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van het juiste type parket en waardevolle tips geven voor een geslaagde installatie. Ook kunnen ze vragen beantwoorden en valkuilen vermijden.

Het raadplegen van een expert kan veel tijd, moeite en mogelijk kosten besparen.

Tip 2: Geef je parketvloer de tijd om te acclimatiseren

Een andere cruciale, voorbereidende stap is om de parketvloer de tijd te geven om te acclimatiseren. Plaats de aangeschafte vloer in de kamer waar ze gelegd zal worden en wacht een week voordat je start met leggen. Hierdoor kan het parket zich aanpassen aan de omgevingscondities van de ruimte. Hout is namelijk een levend materiaal.

Tip 3: Vergeet het onderhoud niet

Ziet alles er goed uit? Neem een licht vochtige doek en maak de vloer schoon. Zorg ervoor dat je niet te veel vocht gebruikt, want parketvloeren zijn gevoelig voor vocht. En als laatste, vergeet niet te genieten van het prachtige eindresultaat.

Parket leggen

Hoe lang duurt parket leggen?

Parket leggen vraagt tijd en de duur hangt af van verschillende factoren zoals legmethode en patroon. Over het algemeen duurt het plaatsen van zwevend parket van ongeveer 40 m2 zo’n twee à drie dagen. Verlijmd parket vergt iets meer tijd, zo’n drie à vier dagen. Bij complexere patronen zoals visgraat of mozaïek kan de plaatsingstijd langer zijn.

Zelf parket plaatsen of liever specialist inschakelen?

Optie 1: Zelf plaatsen 

Zelf plaatsen van parket heeft als voordelen dat het kostenbesparend is en je flexibiliteit hebt in planning. Echter, het vereist ook technische kennis en vaardigheden, is tijdsintensief en brengt risico’s op fouten met zich mee.

Optie 2: Laten plaatsen

Aan de andere kant, het laten plaatsen door een specialist garandeert professioneel vakmanschap, bespaart tijd en vermindert de kans op fouten. Maar, het gaat wel gepaard met hogere kosten en minder flexibiliteit in planning. Het maken van een keuze hangt af van je eigen vaardigheden, beschikbare tijd en budget

Wil je meer gedetailleerde informatie over het leggen van parket? Neem via onderstaand offerteformulier contact op met 1 of meerdere ervaren specialisten bij jou in de buurt. Ze kunnen je voorzien van persoonlijk advies en begeleiding. Ook zorgen ze ervoor jouw parketvloer perfect wordt geplaatst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe parket leggen op chape?

+
Leg een vochtscherm zorgvuldig op de chape, waarbij de naden minstens 200 mm overlappen. Maak de individuele banen luchtdicht door middel van dubbelzijdige strips of gebruik ALU-tape om ze af te sluiten. Vervolg met het plaatsen van een geschikte ondervloer voor parket, met een dikte van 2 tot 4 mm. Zorg ervoor dat de ondervloer niet overlapt.

Welke richting parket leggen?

+
Het is aanbevolen om de vloerdelen haaks op het grootste raam (en de deuropening) te leggen voor een natuurlijke lichtinval en minder zichtbare naden.
In de lengte: Hierdoor lijkt de ruimte langer en wordt er minder materiaal verspild.
In de breedte: Leg de vloerdelen evenwijdig met de korte kant van de kamer om een smalle ruimte breder te laten lijken. Hou er rekening mee dat er mogelijk meer materiaal verloren gaat, vooral in nauwere gangen.

Wat leg je onder parketvloer?

+
Lamelparket heeft een onderlaag van multiplex en een tussenlaag van dwarslatjes, meestal vuren of grenen. Dit zorgt ervoor dat lamelparket nauwelijks krimpt of uitzet. De werking van het hout is ongeveer 70 tot 80 % minder dan bij een houten vloer.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket leggen: richtprijzen, stappenplan en tips