Wat kost het verwijderen van een parketvloer?

Het is moeilijk om een exacte prijs te geven zonder specifieke details over jouw situatie. De kosten voor het verwijderen van parket hangen namelijk af van verschillende factoren, zoals: het type materiaal, de ondergrond, de oppervlakte en de bereikbaarheid.

Voor een gelijmde parketvloer schommelen de kosten meestal tussen de 14,50 en 18 euro per vierkante meter. Als je de kans hebt om zelf de parketresten af te voeren met een aanhangwagen of een bestelwagen, kan je kosten besparen. Er worden doorgaans geen extra kosten aangerekend in het containerpark voor particulieren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe parket verwijderen?

Optie 1: Zwevende parketvloer

Het verwijderen van een zwevende vloer is een relatief eenvoudig proces, omdat die niet vastgelijmd is. Met de juiste stappen en wat voorzichtigheid kun je dit klusje snel en zonder schade klaren. Hieronder vind je een stappenplan om je al op weg te helpen:

Stap 1: Plinten verwijderen

Gebruik een beitel of platte schroevendraaier om voorzichtig de opstaande plinten rond de parketvloer weg te breken. Zorg ervoor dat ze niet breken of splinteren.

Stap 2: Vloerdelen losmaken

Begin met het verwijderen van de vloerdelen in de tegenovergestelde richting van hoe ze gelegd zijn. Dat maakt het gemakkelijker om de planken op te tillen en weg te nemen. Wees voorzichtig om schade aan de vloerdelen te voorkomen.

Stap 3: Ondervloer verwijderen

Neem de ondervloer weg. Als er tape is gebruikt om de ondervloer vast te maken of strak te trekken, verwijder ze dan uiterst voorzichtig om beschadiging te voorkomen.

Handige tips:

 • Bewaar de vloerdelen als je van plan bent ze later opnieuw te gebruiken.
 • Werk zorgvuldig om schade aan de vloerdelen en de ondervloer te voorkomen.
 • Maak gebruik van geschikt gereedschap, zoals een beitel of platte schroevendraaier, voor het verwijderen van plinten.

Optie 2: Verlijmde parketvloer 

Het verwijderen van een verlijmde parketvloer kan een meer uitdagende klus zijn in vergelijking met zwevend parket. Het gebruik van een vloerstripmachine vergemakkelijkt de taak aanzienlijk. Het is het ook mogelijk om het zonder deze machine te doen, maar het vereist meer tijd en inspanning.

Stap 1: Eerste plank verwijderen

Draai een schroef in de eerste plank en bevestig er een touwtje aan. Trek voorzichtig aan het touwtje om de plank los te maken.

Stap 2: Overige planken losmaken

Gebruik een koevoet of beitel om de rest van de planken voorzichtig los te maken. Werk methodisch en zorg ervoor dat je geen schade aanricht.

Stap 3: Lijmresten verwijderen:

Voor parket dat is verlijmd met op waterbasis gebaseerde lijm, volstaat vaak lauw water om de lijmresten te verwijderen. Is de lijm niet oplosbaar in water? Gebruik dan een speciale lijmverwijderaar. Breng die aan op het oppervlak en laat het een tijdje inwerken. Vervolgens kan je de week geworden lijm voorzichtig verwijderen met een plamuurmes.

Handige tips:

 • Wees geduldig en voorzichtig bij het verwijderen van de planken om schade te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt, zoals een koevoet, beitel en schroeven.
 • Gebruik indien nodig een speciale lijmverwijderaar voor niet-wateroplosbare lijm.

Hoe watervlekken uit parket verwijderen?

Als er watervlekjes verschijnen op je geoliede parketvloer, zijn er een paar oplossingen. Voor recente vlekjes kun je de vloer schoonmaken met speciale zeep voor geoliede vloeren.

Als de vlekjes al wat langer aanwezig zijn, kun je ze behandelen met onderhoudsolie en fijne staalwol. Breng een beetje olie aan op de vlek en wrijf het in met de staalwol. Vervolgens kan je nawrijven met een droge doek. Klaar!

Verlijmde parketvloer verwijderen

Hoe verf van parket verwijderen?

Heb je verf gemorst op je houten vloer tijdens het schilderen? Hieronder vind je een plan van aanpak:

 1. Natte verf: Als de watergedragen verf nog nat is, gebruik een vochtige, pluisvrije doek om de verf te verwijderen.
 2. Opgedroogde verf: Voorzichtigheid is belangrijk bij opgedroogde verf. Gebruik spiritus of alcohol om de verf te verwijderen. Je kunt ook een scherp mesje gebruiken om de verf voorzichtig af te krabben. Maar wees voorzichtig om geen doffe plekken te veroorzaken op je houten vloer.
Professioneel advies nodig?Stel je vragen aan de juiste vakman

Met welke machine kan ik de parketvloer verwijderen?

Het weghalen van een verlijmde parketvloer is aanzienlijk arbeidsintensiever dan het verwijderen van zwevend parket. Een vloerstripmachine is de meest efficiënte methode en kan eventueel worden gehuurd. Zonder machine is het ook mogelijk, maar hou er rekening mee dat dit aanzienlijk meer tijd zal kosten.

Bijkomende handige tips

Veiligheid staat voorop bij het verwijderen van parket. Het dragen van werkhandschoenen is essentieel om je handen te beschermen tegen mogelijke splinters. Daarnaast zijn er nog enkele slimme tips om in gedachten te houden:

 • Gebruik je een beitel? Steek die dan zo ver mogelijk onder het te verwijderen stuk en geef een snelle tik.
 • Zorg voor een veiligheidsbril om je ogen te beschermen, vooral bij het gebruik van een beitel.
 • Bij stofvorming is het dragen van een stofmasker ook aan te raden. Veiligheid gaat boven alles.
Parket resten in emmers

Zelf parket verwijderen of specialist inschakelen? Ontvang gratis vrijblijvende offertes

Overweeg je om parket te verwijderen, maar twijfel je over de aanpak? Een specialist kan je ontzorgen en het werk vakkundig uitvoeren. Door een professional in te schakelen, ben je verzekerd van een zorgvuldige verwijdering zonder schade aan je vloer.

Bovendien bespaar je tijd en energie. Vraag nu gratis naar vrijblijvende offertes via onderstaand offerteformulier

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Hoe krijg je een parketvloer eruit?

+
Begin met het verwijderen van de eerste plank door er een schroef in te draaien en er een touwtje aan te bevestigen. Hiermee kun je de plank voorzichtig losmaken.
Gebruik vervolgens een koevoet of beitel om de overige planken los te maken. Zodra alle planken zijn verwijderd, is het belangrijk om ook de eventuele lijmresten grondig te verwijderen.

Wat kost een parketvloer verwijderen?

+
Het verwijderen van parket, inclusief de verlijmde spaanplaat ondervloer, heeft een prijsklasse van 19 tot 23 euro per vierkante meter. Voor het verwijderen van zowel verlijmde als gespijkerde parket, inclusief de spaanplaat ondervloer, ligt de prijs tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter.

Hoe vetvlekken uit parket verwijderen?

+
Als je glanzende vetvlekken op een geoliede vloer hebt, kun je ze relatief gemakkelijk verwijderen door een doek te dompelen in schoonmaakazijn en die op de vlek te deppen. Spoel vervolgens de plek af met schoon water en zorg ervoor dat het goed droog is.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket verwijderen: stappenplan en aandachtspunten