Wat is een uitzetvoeg? 

Een uitzetvoeg is een opening tussen delen van bijvoorbeeld vloeren, muren of plafonds. In het geval van parketvloeren helpt een uitzetvoeg om de spanning die ontstaat door uitzettende planken op te vangen. Zo voorkom je dat het parket omhoog komt of beschadigd raakt.

Meer weten?
Stel je vragen aan 1 of meerdere vakmannen tegelijk.

Uitzetting parket

Uitzetvoegen zijn ontworpen om de natuurlijke beweging van materialen op te vangen. Bij parket gaat het om het uitzetten of krimpen van hout door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

Parket leggen

Wanneer heb je een uitzetvoeg nodig? 

Uitzetvoegen bewijzen in meerdere situaties hun nut. We zetten ze hieronder kort op een rij.

1. Chape 

Een chape gaat uitzetten en krimpen door temperatuurvariaties in de vloer, soms zelfs door zetting van de ruwbouw. Om scheuren in de dekvloer te voorkomen, heb je uitzetvoegen nodig. Zo wordt de chape beschermd tegen schade.

2. Vloerverwarming 

Vloerverwarming wordt bedekt met chape of beton. Wanneer die opwarmt, gaat ze uitzetten. Uitzetting is onvermijdelijk. In bepaalde situaties kunnen de materialen echter zo sterk uitzetten dat ze jouw muren kunnen verplaatsen of zelfs tegels en parket kunnen breken. 

Het gaat misschien om luttele centimeters, maar dat is al voldoende om aanzienlijke schade te veroorzaken. Uitzetvoegen zijn dus noodzakelijk.

3. Tegels 

Uitzetvoegen zijn een vereiste om te voorkomen dat tegels loskomen of barsten. Dit kan gebeuren door:

  1. Thermische spanningen: door wisselende temperaturen ontstaan er drukverschillen onder de tegels. Te weinig ruimte voor uitzetting veroorzaakt scheuren en het losraken van tegels.
  2. Bouwfysische spanningen: het natuurlijk uitzetten en krimpen van de ondergrond kunnen het tegelwerk beïnvloeden als er geen ruimte is voor beweging.
  3. Vorstschade: water dat onder de tegels blijft staan en bevriest zorgt voor druk en kan leiden tot het loskomen van de tegels.

4. Smalle muuropeningen met een L-vorm 

Smalle muuropeningen met een L-vorm, hebben ook uitzetvoegen nodig. In L-vormige muuropeningen kunnen spanningen ontstaan door uitzetting en krimp van materialen. Uitzetvoegen gaan deze spanningen opvangen, waardoor scheuren of beschadigingen worden voorkomen.

5. Als je een parketvloer in meerdere ruimtes door wil leggen 

Als je van plan bent om parket over meerdere ruimtes door te leggen, zijn uitzetvoegen heel belangrijk. Ze bieden de benodigde ruimte voor het parket om uit te zetten zonder schade te veroorzaken. De voegen worden daarbij subtiel verwerkt.

Je zal vooral rond verwarmingselementen extra uitzetvoegen moeten plaatsen. Omdat het parket daar meer zal uitzetten.

Interesse in parket leggen?
Ontvang offertes voor parket en uitzetvoegen

Een uitzettingsvoeg maken: twee mogelijkheden 

Je kan kiezen uit 2 soorten uitzetvoegen:

Optie 1: Uitzettingsprofielen 

Ze worden typisch geplaatst op plaatsen waar verschillende materialen of oppervlakken elkaar ontmoeten, zoals vloeren, muren of plafonds. Deze profielen voorkomen schade door spanningen die ontstaan door temperatuurveranderingen of structurele bewegingen op te vangen. Ze bieden flexibiliteit en voorkomen dat materialen barsten of loskomen.

Optie 2: Siliconenvoeg 

Deze flexibele voegen, worden vaak gebruikt in badkamers, keukens en andere vochtige omgevingen. Ze zijn waterbestendig en flexibel. Ze voorkomen lekkages door hun goede afdichtende eigenschappen.

uitzetvoeg

Waar plaats je best de uitzetvoeg bij parketvloeren? 

Uitzetvoeg-parket wordt het best geplaatst langs de binnenmuren. Plaats afstandsblokjes die hierbij kleine spleten maken tussen de planken en het metselwerk.

Verder is het slim om ook uitzetvoegen te voorzien onder deuren die naar verschillende kamers leiden. Hierdoor worden aparte ruimtes eigenlijk losgekoppeld, waardoor de kans op vervormingen in het parket tussen die ruimtes klein wordt.

Hoe groot moet de voeg zijn? 

De voeg voor houten vloeren moet minstens 10 mm breed zijn. Deze ruimte biedt voldoende plaats om het uitzetten van de parketvloer op te vangen. Als je kleinere uitzetvoegen gebruikt, loop je het risico dat de planken omhoogkomen door de druk die ontstaat wanneer het hout uitzet. 

Wens je extra info of advies op maat? Vul het offerteformulier in

Op zoek naar de beste oplossing voor jouw parketvloer? Vul ons formulier in en ontvang gratis vrijblijvend advies en offertes voor uitzetvoegen en parketinstallatie. Vergelijk moeiteloos prijzen en vind de perfecte match voor jouw situatie en budget.

Vul onderstaand formulier en ontvang al binnen enkele dagen 1 of meerdere vrijblijvende offertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Hoe dik moet toplaag parket zijn?

+
De bovenste laag moet tussen de 2 mm en 8 mm dik zijn. Hoe dikker de toplaag, hoe vaker het parket kan opgeschuurd worden.

Hoe lang moet een houten vloer acclimatiseren?

+
Een massieve vloer heeft een lange acclimatiseringstijd. Je kan één week tot 14 dagen wachten.

Hoeveel zet parket uit?

+
De uitzetting van parket verschilt afhankelijk van diverse factoren, zoals: het type hout, de breedte en lengte van de planken, de omgevingsomstandigheden en de installatiemethode.

Welke ondergrond voor parket?

+
Verschillende ondergronden kunnen geschikt zijn voor parket zoals tegelvloer, chape of een bestaande parketvloer.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Uitzetvoeg parket: Hoe en waar plaats je uitzetvoegen bij parketvloeren?