Wat is chape? 

Chape vormt de basis voor verschillende vloerafwerkingen en is een alternatief voor een houten ondervloer. Het is een cementlaag waarop de uiteindelijke vloer kan worden geplaatst.

Er bestaan verschillende soorten chape, maar ze hebben allemaal hetzelfd doel. Het egaliseren van oneffenheden en het creëren van een gelijk niveau.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom in contact met 1 of meerdere parketspecialisten en vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Heeft chape als ondervloer een isolerende functie?

Als je hinderlijke contactgeluiden van bovenliggende verdiepingen wilt vermijden, is vloerisolatie de logische oplossing. Tussen beton en chape kun je een isolerende deklaag leggen die trillingen absorbeert.

Isolatiechape biedt zowel thermische als akoestische isolatie.

Een alternatief om storende geluiden te verminderen is de akoestische mat. Die plaats je niet als decoratie op de vloerbedekking maar eronder.

parket leggen

Prijs parketvloer combineren met chape 

Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen per onderdeel van de uit te voeren werken.

Onderdeel Richtprijs
Parketvloer € 30 – 150 per m²
Chapewerken € 12 – 35 per m²
Klaar om aan de slag te gaan?
Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes
arrow Ontvang offertes

Soorten dekvloeren op een rij [Overzicht]

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten chape en hun toepassingen.

1. Cementgebonden chape

Cementgebonden chape kan je onderverdelen in drie groepen: hechtend, niet-hechtend en zwevend.

De hechtende chape is ideaal wanneer de betonnen draagvloer niet poreus is en weinig kans heeft op opstijgend vocht of scheuren.

In situaties waar opstijgend vocht of scheuren mogelijk zijn, is een niet-hechtende dekvloer de betere keuze. Hierbij wordt een waterkerende of pvc-folie tussen de draagvloer en de chape geplaatst.

Voor vloerisolatie wordt een zwevende dekvloer gebruikt. Dit soort chape wordt bovenop isolatiemateriaal geplaatst.

2. Sneldrogende chape 

Om het droogproces van traditionele cementgebonden chape te versnellen, kan een droogversneller aan het mengsel worden toegevoegd. Het versnelt de droogtijd van de chape.

3. Anhydrietchape

Anhydrietchape verschilt van traditionele cementgebonden chape doordat het gips in plaats van cement bevat. Een mengsel van gips, anhydriet (calciumsulfaat), zand en water vormt een vloeibare chape. Dit soort chape is eenvoudiger te gieten en daardoor beter voor het bedekken van grotere oppervlaktes.

4. Zandcement chape 

Als je parket op zandcement chape wilt leggen, zijn er twee regels van belang: de chape moet in goede staat verkeren en voldoende zijn uitgedroogd. Het maximale vochtpercentage voor zandcement chape is 2 %. Bij vloerverwarming in combinatie met parket moet dit percentage zelfs beperkt worden tot 1 %.

Naast het vochtpercentage is de vlakheid van de chape uiterst belangrijk. Gebruik een paslat van minimaal 2 meter om te controleren, aangezien over deze lengte slechts een tolerantie van 2 tot 4 millimeter wordt toegestaan.

Houten vloer op chape leggen: twee technieken 

Hoe parket leggen op chape? We bespreken hieronder de twee voornaamste technieken.

1. Parket lijmen op dekvloer 

Bij directe verlijming van parket op de chape is een grondige reiniging van zowel de chape als het parket van groot belang. Als het parket rechtstreeks op de ondervloer wordt gelijmd, hoeven de groeven en tanden van de planken niet noodzakelijk aan elkaar worden gelijmd.

Het kiezen van de juiste lijm en lijmkam is afhankelijk van de ondergrond en het type parket. Het is ook best dat je de ‘open tijd’ respecteert. De tijd tussen het aanbrengen van de lijm en het plaatsen van de planken, om een goede hechting te garanderen.

2. Parketvloer zwevend op chape plaatsen 

Bij een zwevende plaatsing van parket wordt eerst een vochtscherm los op de chape gelegd, waarbij de naden minstens 200 mm moeten overlappen. Daarna worden de individuele banen luchtdicht afgesloten van het vochtscherm. Dit gebeurt met strips of tape.

In een volgende stap wordt een ondervloer of onderfolie van ongeveer 3 mm geplaatst. Daarbij mogen geen overlappende delen zijn. Vervolgens kan de parketvloer geplaatst worden met lijm die wordt aangebracht in de groeven langs beide zijden van de planken.

parket leggen op chape

De droogtijd van chape 

De droogtijd van chape verschilt afhankelijk van het type chape en de dikte ervan. Bij traditionele chape mag je rekenen op ongeveer een kleine maand voordat het beloopbaar is. Een dikte van 1 cm droogt meestal in 10 dagen. Indien de chape dikker is dan 8 cm, verloopt het droogproces iets trager.

Als je haast hebt door bijvoorbeeld het aflopen van een huurcontract of een strakke planning voor de huisafwerking, is het beter om te kiezen voor een sneldrogende chape. Het verkort de droogtijd en maakt een snellere ingebruikname van de vloer mogelijk.

Zelf chape maken en plaatsen: een stap-voor-stap handleiding [Stappenplan]

Ontdek stap voor stap hoe je het zelf aanmaken van chape aanpakt.

Benodigdheden 

  • Cement
  • Zand
  • Betonmolen
  • Waterpas, meter
  • Schop
  • Truweel
  • Latten

Stap 1: Voorbereidende werken 

Voordat je begint met het plaatsen van de chape, zorg ervoor dat de vloer vrij is van stof en andere sporen. Bedek alle leidingen goed en houd rekening met een chapelaag van 9 tot 10 cm, afhankelijk van de vloerbedekking.

Stap 2: Maak de chape met zand en cement 

Maak kleine hoeveelheden chape op waterdichte folie door zand en cement te mengen. Gebruik voor grotere hoeveelheden een betonmolen. Meng eerst 1/4 cement met 3/4 zand, voeg water toe tot er een goede consistentie ontstaat.

Stap 3: Giet het mengsel op de vloer 

Bevochtig de ondergrond voordat je de chape uitspreidt, zodat ze beter hecht. Begin vanaf de verst mogelijke plek van een uitgang en strijk de chape glad met latten voor een egale afwerking. Werk in secties en gebruik een truweel om de plaatsen waar de latten lagen te dichten.

Stap 4: Laat de dekvloer lang genoeg drogen 

Na het egaliseren moet de chape volledig drogen. De droogtijd verschilt afhankelijk van de gekozen vloerbekleding. Tegels hebben minder droogtijd nodig dan parket of laminaat. Gemiddeld droogt de chape 1 cm per 7 tot 10 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang advies en offertes op maat 

Bij het leggen van parket op chape is deskundig advies altijd waardevol. Ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat van erkende parketinstallateurs. Vergelijk prijzen en vind de ideale oplossing voor jouw situatie.

Profiteer van de meerwaarde van een erkend parketdeskundige voor een nauwkeurige installatie. Plus, ontvang advies afgestemd op jouw specifieke behoeften en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Hoe dik is de lijmlaag onder parket?

+
Parketlijm is ongeveer 0,5 mm dik voor traditioneel parket.

Hoe vlak moet een vloer zijn voor parket?

+
Vlakheid moet kleiner of gelijk zijn aan 5 mm volgens vlakheidmeting met de rij.

Kun je parket over laminaat heen leggen?

+
Als je het parket over een bestaande vloer wil leggen zoals laminaat, moet je wel altijd eerst een ondervloer plaatsen. De ondervloer zorgt ervoor dat de oude vloer gelijk wordt gemaakt en zo een stabiele basis vormt voor het nieuwe parket.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket leggen op chape: kosten, soorten chape en plaatsingstechnieken