Wat is een V-groef?

Een V-groef ontstaat wanneer twee planken met afgeschuinde kanten tegen elkaar worden geplaatst. Daardoor ontstaat er een zichtbare groef tussen de vloerdelen.

De V-groef, ook wel bekend als vellingkant, heeft een diepte variërend van 1 tot 4 mm en een breedte van 1,5 tot 4 mm. Deze groef voorkomt scherpe randen aan de planken en vermindert het aantal afgekeurde vloerdelen tijdens de productie in de fabrieken en tijdens het leggen.

Op die manier draagt de V-groef bij tot een soepel en efficiënt productieproces.

Parket en tapis

Parket en tapisvloeren (smalle, massieve houten stroken die direct op de ondervloer worden bevestigd) zijn vrijwel altijd voorzien van een V-groef. Deze vloerdelen zijn over het algemeen kort en smal. Wanneer een vellingkant wordt toegevoegd, kan de vloer al snel een drukke uitstraling krijgen.

Dit soort vloeren worden vaak gelegd in patronen zoals visgraat. Hoewel een V-groef in dit patroon wat ongebruikelijk lijkt, komt het toch voor, vooral bij vloeren uit China. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij het overwegen van vloerkeuzes in verschillende motieven.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste vakman in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Soorten V-naden op een rijtje 

Er bestaan verschillende soorten V-naden die op verschillende plekken in de vloerdelen worden verwerkt. Hieronder lichten we de verschillende types kort toe:

  • 0 groeven: Deze planken hebben geen groeven.
  • 2V-groef: De groeven zijn verwerkt aan de lange zijden van de plank.
  • 4V-groef: De groeven zijn verwerkt aan zowel de lange als korte zijden van de plank.
  • 5V-groef: De groeven zijn verwerkt aan zowel de lange als korte zijden van de plank, maar ook over het midden van de plank voor een tegelachtig effect.
Visgraat v-groef parket leggen

Parket zonder velling leggen: een goed idee? 

Parket zonder velling ligt strak tegen elkaar, waardoor de vloer een egaal geheel vormt en een rustige uitstraling heeft. Het is makkelijk schoon te maken omdat er geen vuil in de groeven achterblijft.

Echter, beschadigingen en reacties op vocht of temperatuursveranderingen zijn sneller zichtbaar. Bovendien is het minder geschikt voor vloerverwarming doordat het hout kan krimpen. In dat geval is een tapisvloer een betere optie. Daarvoor zijn dan weer hogere legkosten.

Professioneel advies nodig?Stel je vragen en vergelijk gratis offertes

Waarom voor V-groeven kiezen? [Voordelen] 

Naast de prachtige en luxueuze uitstraling biedt een V-groef nog een aantal andere aantrekkelijke voordelen:

  1. Minder slijtage: Doordat vuil in de groeven blijft zitten, is de kans op krassen en slijtage aanzienlijk verminderd. Dit zorgt ervoor dat de vloer langer zijn oorspronkelijke kwaliteit behoudt.
  2. Eenvoudig onderhoud en schoonmaak: Dankzij de V-groeven oogt het reinigen van de vloer een stuk gemakkelijker. Vuil en stof worden gevangen in de groeven, waardoor het oppervlak er langer schoon en verzorgd uitziet. 

V-naden eenvoudig schoonmaken 

Een vloer met afgeschuinde randen of V-groeven vergt simpele reinigingstechnieken. Begin met een grondige stofzuigbeurt om stof en vuil te verwijderen. Vervolgens gebruik je een vochtige dweil om de vloer schoon te maken. Als laatste stap kun je een microvezeldoek gebruiken voor een extra glanzend resultaat.

In sommige gevallen kan de vloer behandeld zijn met ongeschikte schoonmaakmiddelen, waardoor ze dof oogt. Als dit zich voordoet, kun je de vloer laten glimmen door hem op te wrijven met een schone, droge stofdoek. Hiermee herstel je de oorspronkelijke glans en uitstraling van de vloer.

Reniging parket v-groef met doek

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Heb je vragen over parket met V-groef en schilderwerken? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes en ontvang advies op maat van specialisten. Op die manier kan je je uitgebreid informeren, prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Wat zijn V-naden?

+
De termen V-naad en V-groef worden vaak gebruikt als synoniemen. Het betreft een overgang tussen twee betonnen vloerplaten, waarbij de rand van de vloerplaat is afgeschuind. Wanneer twee vloerplaten nauw tegen elkaar worden geplaatst, ontstaat er een omgekeerde V-vorm.
Deze afgeschuinde randen dienen zowel functioneel als esthetisch, waardoor V-naden een veelgebruikte en kenmerkende afwerking zijn in vloerconstructies. Het gebruik van V-naden draagt bij aan een naadloze overgang tussen vloerplaten en versterkt de stabiliteit en duurzaamheid van de vloerconstructie als geheel.

Hoe dik moet een toplaag parket zijn?

+
Over het algemeen varieert de dikte van de bovenste laag tussen de 2 en 8 mm. Een dikkere toplaag biedt meer mogelijkheden voor het schuren van het parket. Dit is cruciaal op locaties waar de vloer intensief belast wordt, zoals in een drukbezochte horecazaak.
Een dikkere toplaag zorgt voor een langere levensduur en maakt het mogelijk om de vloer meerdere keren op te schuren, waardoor ze langer mooi blijft. Het is daarom raadzaam om bij het kiezen van een parketvloer rekening te houden met de beoogde gebruiksintensiteit en de gewenste duurzaamheid.

2v of 4v-groef laminaat?

+
Een laminaatvloer met 2-zijdige groef zorgt voor extra diepte in de ruimte. Deze diepte ontstaat doordat de groeven alleen in de lengte van de plank aanwezig zijn. Laminaat met 4-zijdige V-groef geeft de kamer een natuurlijke en houten uitstraling. De vloer vormt één geheel doordat er geen groeven zijn.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket V-groef: is parket beter met of zonder V-naden? Soorten en voordelen