Legpatronen voor een parketvloer op een rij: wat zijn je opties? 

Een parketvloer kan je in verschillende patronen of vormen leggen. Hieronder bespreken we meerdere legpatronen in combinatie met hun plaatsingstechniek. Zo krijg je een idee van de opties voor jouw toekomstige houten vloer.

Er bestaan zowel klassieke als meer moderne en minimalistische parketpatronen. Je keuze heeft met andere woorden ook een grote invloed op de uitstraling van je interieur. 

Op zoek naar een specialist?
Laat je inspireren door deskundigen uit jouw regio

1. Stroken parket 

Één van de oudste parketpatronen is het stroken parket. De plaatsingstechniek is simpel. De planken van je houten vloer worden in stroken naast elkaar gelegd. Dit patroon beklemtoont in de eerste plaats de structuur van de door jou gekozen houtsoort. 

Bovendien kan je jouw parketvloer een persoonlijke toets geven. Er bestaan meedere variaties

  • Breedte en lengte van de stroken: lange, korte, smalle of brede stroken. 
  • Plaatsing van de houten planken: in de lengte, in de breedte of diagonaal. 
  • Spelen met verschillende breedtes van de planken. 
  • Sluit je de planken aan elkaar aan? 
legpatronen parket

2. Visgraat parket 

Dit populaire legpatroon geeft je vloer een creatieve en unieke uitstraling. Het motief vertoont een gelijkenis met de graten van een vis. De plaatsing is een stuk ingewikkelder dan die van een strokenparket. Alle delen van het visgraat parket staan namelijk met elkaar in verbinding.

Het geheel kan je daarom niet zomaar met vloerdelen of kliksystemen nabootsen. 

De moeilijkere plaatsingstechniek zorgt ervoor dat de prijs relatief hoog ligt. Bovendien krijgen de meeste visgraat parketvloeren een tweeledige afwerking

  • Een specialist installeert een band: langere, bredere planken die langs de muur en de vloer lopen.
  • Bovendien kan je de scheiding tussen de vloer en de band met een bies afwerken. Het betreft een gekleurd randje dat meestal een andere kleur heeft dan de houtkleur van je visgraatvloer. 
visgraat parket

3. Hongaarse punt 

De Hongaarse punt en het visgraatparket lijken op elkaar, maar zijn toch erg verschillend wat plaatsing betreft:  

  • Hongaarse punt: een vloerder plaatst de houten planken aansluitend aan de bovenzijde in een hoek van 45 graden
  • Visgraat parket: de kopse zijde en lange zijde staan in een hoek van 90 graden haaks op elkaar. 
Hongaarse punt

4. Versailles parket 

Dit legpatroon vind je onder meer terug in het kasteel van Versailles. Het motief bestaat uit geometrische patronen die in een vierkante vorm geplaatst worden.

Het Versailles parket kan je eenvoudig in verschillende ruimtes passen: de oppervlakte van het basisvierkant stem je gewoon af op de grootte van de ruimte. 

Versailles parket

5. Sterpatroon 

Aan de hand van het sterpatroon geef je jouw parketvloer een originele toets. Niet alleen de vorm van de ster, maar ook de houtsoorten geven je de kans om creatief te zijn. 

sterpatroon

6. Kubuspatroon 

Ook met het kubuspatroon geef je jouw parketvloer een unieke uitstraling. Vanuit sommige perspectieven ziet de parketvloer er driedimensionaal uit.

Net als bij het visgraatpatroon komt een afwerking met band en bies vaak voor. 

kubuspatroon

7. Kopshout parket

Kopshout is hout dat op de nerf doorgezaagd is. Hierdoor kan je, anders dan bij een gewone gezaagde houten vloer, de jaarringen duidelijk zien. Het zorgt voor een unieke, landelijke sfeer.

De plaatsingstechniek is niet eenvoudig. Je wil namelijk dat de jaarringen op de verschillende planken een geheel vormen. 

Kopshout biedt desondanks wel enkele handige voordelen

  • Het is tot 70 % harder dan de meeste andere houtsoorten en is drukbestendig. Daarom is het een goede optie voor veel belopen plaatsen zoals winkels en horeca. 
  • Kopshout is stevig en geluidsisolerend. Het absorbeert de geluidstrillingen en zorgt zo voor een goede akoestiek.    
kopshout parket

8. Mozaïek parket 

Een mozaïekparket bestaat uit lamellen (houten plankjes) die als motief een schaakbord vormen. Het is belangrijk dat de houten stroken bij elkaar gehouden worden door geperforeerd papier, een nylon netje of een multiplexplaat.

De verschillende platen mozaïekparket bevestig je met behulp van een tand- en groefsysteem op een vlakke ondergrond. 

mozaïek parket

9. Lamel op kant of hoogkant parket

Een hoogkant parket is een houten vloer die bestaat uit lamellen op hun kant. Op die manier krijg je een legpatroon met een industriële uitstraling. Deze parketvloer is niet alleen stevig, maar ook slijtvast. 

Kies je voor dit parketpatroon, dan combineer je in feite een industriële look met de warmte van hout. Het geeft je woning een bijzondere sfeer. 

hoogkant parket

10. Weense punt 

Tot slot kan je jouw parketvloer ook in een Weense punt laten leggen. Een Weense punt lijkt op een visgraat patroon en een Hongaarse punt, maar de uitstraling is rustiger en zachter

Bovendien is de plaatsing verschillend: de hoek onder de kopse zijden is in de meeste gevallen ongeveer 60 graden. Het zorgt ervoor dat de Weense punt op een ingedrukt visgraatpatroon lijkt.

Tot slot verbreden de stroken van dit legpatroon sneller. Daarom passen deze parketvloeren perfect in bredere gebouwen. 

Wil je investeren in een parketvloer?
Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

De evolutie van legpatronen: van de Middeleeuwen tot vandaag 

Al in de Middeleeuwen werden planken verzaagd en naast elkaar gelegd tot vloeren. Legpatronen en houtbewerkingen ontstonden echter pas na de Middeleeuwen.

Bovendien waren deze houten vloeren een dure investering. Enkel rijke mensen uit de hoge klassen van de maatschappij konden ze aanschaffen. Daarom zag je ze vooral in kastelen en grote woningen. 

Vanaf de 17de eeuw kwamen deze houten vloeren ook in andere interieurs voor. In de daaropvolgende eeuw kregen parketlegpatronen een kunstzinnig karakter. De houten vloeren in de paleizen van Versailles en Wenen zijn daar onder andere voorbeelden van. Deze legpatronen in barokstijl zijn vandaag nog steeds bekend. 

De industriële revolutie van de 19de eeuw zorgde ervoor dat parketvloeren een snelle machinale verwerking kregen met een kunstmatige droging. Het resultaat is dat parket zich kon verspreiden naar woningen van particulieren. 

Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes op maat 

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel interesse gekregen in een parketvloer. Het kan in dat geval lonen om onderstaand offerteformulier in te vullen. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat van meerdere specialisten uit jouw regio.

Op die manier kan je verschillende deskundigen en hun adviezen en prijsvoorstellen onderling vergelijken. Het helpt je zo om een weloverwogen beslissing te nemen.

Tot slot, een professional beschikt over voldoende kennis en ervaring om de parketvloer correct en met kwalitatieve materialen te installeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Legpatronen parket: uit welke patronen kan je kiezen?