In welke richting kan je een vloer uit parket leggen? 

Met de legrichting van je parket kan je alle richtingen op. Elke richting, horizontaal, verticaal of diagonaal, creëert zijn eigen effect. Hieronder overlopen we de verschillende opties.

1. Horizontaal of breedterichting

In een smalle kamer kan je kiezen om het parket in de breedte te leggen. Het creëert de illusie dat de kamer breder is dan ze in werkelijkheid is. Om dit effect optimaal te benutten kan je voor je muren en vloer kiezen voor een lichte kleur. 

2. Verticaal of lengterichting 

Ook de omgekeerde methode werkt. Wie in een korte kamer de planken in de lengte legt, kan het gevoel creëren van een diepere kamer. Die indruk kan versterkt worden door het combineren van een lichte vloer met donkere muren

3. Diagonale legrichting 

Om een ruimte zowel langer als breder te doen lijken, opteer je best voor een diagonale legrichting. De hoek die je maakt kan je zelf kiezen, zelfs met een hoek van slechts 10 graden creëer je al een effect. Met deze methode trek je de kamer helemaal open en geef je de ruimte een heel dynamisch karakter.

diagonaal parket leggen

Wat is de beste legrichting? 

Er bestaat niet zoiets als ‘de beste legrichting’. De meest ideale optie hangt af van de ruimte die je ter beschikking hebt én jouw persoonlijke smaak. Twijfel je over de legrichting? Het kan handig zijn om via ons offerteformulier een specialist te raadplegen die jou kan helpen bij jouw keuze!

Advies nodig over je vloer?
Ontvang offertes van vloerspecialisten

Enkele handige richtlijnen voor je keuze  

Wil je weten welke legrichting bij jouw interieur past? Hieronder geven we enkele richtlijnen mee die vaak gebruikt worden om de legrichting te bepalen.

1. Lichtinval 

Over het algemeen geldt dat je de vloer legt in dezelfde richting als de grootste lichtbron in de ruimte. Zo ogen de planken langer en zijn de groeven in het parket minder zichtbaar. Wanneer je meerdere ramen hebt in de ruimte, maakt de lichtinval niet veel uit en kan je je richten op één van de andere richtlijnen.

parket mee leggen met de lichtinval

2. Ruimte

De oriëntatie van het parket heeft een grote invloed op hoe de ruimte aanvoelt. Zo kan een legrichting in de breedte de ruimte breder maken en eentje in de lengte de ruimte langer.

3. Positie van de deuren 

Daarnaast wordt vaak rekening gehouden met de gebruikte deuropening. Wie de planken evenwijdig met de deuropening legt, creëert een rustigere uitstraling

Welke andere vloerelementen zorgen voor een ruimtelijk effect? 

Niet alleen de legrichting, maar ook andere factoren van je vloer hebben een invloed op hoe de ruimte aanvoelt. Hieronder lijsten we ze voor je op.

1. Soorten planken: lang, breed en smal

De planken die je kiest voor je parketvloeren zijn een belangrijke factor in de uitstraling van de ruimte. Lange planken maken de kamer namelijk langer en brede planken maken de ruimte breder. Een smalle plank wekt dan weer de illusie dat de ruimte groter is. 

2. Groeven tussen de planken plaatsen? 

De groef tussen laminaatplanken noemen we de V-groef. Je kan zelf kiezen of je die groeven niet of wel wil, en langs welke zijde van de plank ze wenselijk zijn. Een V-groef aan de lange zijde van de plank zorgt voor een langere ruimte, en eentje aan de korte kant zorgt voor een bredere ruimte.

3. Plinten 

Met het plaatsen van plinten werk je de vloer écht af. Ook plinten kunnen het ruimtegevoel aanpassen. Wie kiest voor plinten in de kleur van de muur, doet de vloer kleiner ogen en de muren langer. Kies je voor plinten in de kleur van de vloer, dan lijkt het vloeroppervlak groter en de muur korter.

plinten plaatsen

4. Kleuren 

Kleuren spelen een grote rol in je interieur. Er zijn heel wat kleuren om te overwegen. De kleur van de vloer speelt een rol, maar ook die van de muren, het plafond en zelfs de meubels veranderen helemaal hoe de ruimte aanvoelt.

Over het algemeen creëer je met lichte kleuren een groter en meer open effect, terwijl donkere kleuren net een kleinere en gezelligere sfeer oproepen. Met de combinatie van deze twee kunnen heel wat optische effecten gecreëerd worden.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste specialist voor extra info en vrijblijvende offertes

Professioneel advies maakt echt het verschil. Een erkende vloerspecialist kan je helpen om de keuze te maken die het beste aansluit bij jouw smaak en ruimte.

Via onderstaande link vraag je gratis naar vrijblijvende offertes. Zo kom je in contact met professionals en kan je je nog beter informeren over de legrichting van je (toekomstige) parket. Daarnaast kan je eenvoudig prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Legrichting parket: Hoe bepalen? Richtlijnen en ruimtelijk effect