Prijzen per type parket 

Overweeg je de aanleg van een parketvloer? Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kostprijs per vierkante meter, exclusief plaatsing:

Soort Parket Gemiddelde Kostprijs (exclusief plaatsing)
Massief Parket € 40 – 120
Meerlagig Parket € 40 – 60
Fineerparket € 30 – 40
Laminaat € 10 – 35

Bovenstaande prijzen zijn indicatief en kunnen verschillen per houtsoort, de afwerking en het merk. Voor meer nauwkeurige prijzen, vraag je best naar offertes bij erkende parketinstallateurs.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk vrijblijvende offertes van 1 of meerdere vakmannen
arrow Ontvang offertes

Diverse soorten parket vloeren op een rij 

Hieronder bespreken we de verschillende soorten parket, zodat je over voldoende informatie beschikt om de juiste keuze te kunnen maken.

1. Massief parket 

Massief parket is de duurste parketsoort en ook degene die het langst meegaat. Massief parket bestaat uit massief houten planken die volgens een bepaald patroon op een ondervloer worden gelijmd of gespijkerd. Je hebt verschillende opties waaruit je kan kiezen:

Plankenvloeren

Plankenvloeren zijn massieve houten vloeren met tand en groef. Ze hebben een dikte van 20 – 22 mm. Je kan ze verkrijgen in verschillende lengtes en breedtes. Je kan ook afwisselen tussen brede en smalle planken voor een uniek uiterlijk.

Strokenparket

Strokenparket bestaat uit smallere en kortere planken die worden verlijmd op een ondervloer. Verschillende lengtes biedt jou de creatieve mogelijkheid voor een uniek vloerontwerp.

Mozaïekparket (dambord, visgraat en vlechtmotief)

Mozaïekparket bestaat uit kleine houten lamellen in diverse patronen, vergelijkbaar met een dambord, visgraat of vlechtmotief. De dunne lamellen met een dikte van 6 – 10 mm worden verlijmd op de onderste laag.

Recuperatieparket

Recuperatieparket is afkomstig van gebruikte vloeren, zoals uit kastelen. Dit type parket kan vrij duur zijn en je zal mogelijk verschillende loten moeten combineren om over voldoende materiaal te beschikken.

Verouderd parket

Verouderd parket heeft een verouderd uiterlijk die soms machinaal wordt aangebracht op nieuwe planken. Dit is ideaal als je het karakter van oud parket wilt zonder dat deze echt oud is.

Kopsparket

Kopsparket wordt gebruikt voor drukke ruimtes. De vezelrichting is verticaal, met een loopvlak gemaakt uit kopshout.

bamboe parket

2. Samengesteld of halfmassief parket 

Halfmassief parket bestaat uit verschillende lagen, waarbij de onderlaag en tussenlaag houtvezel of multiplexplaten bevatten. De toplaag met een dikte van ongeveer 2,5 tot 6 mm dik maakt schuren mogelijk. De lagenstructuur voorkomt het kromtrekken van de vloer.

Fineerparket

Fineerparket is een vorm van samengesteld parket en heeft een dunne toplaag (tot 2,5 mm). Het is goedkoper dan massief parket en kan beperkt opgeschuurd worden. De stabiliserende onderlaag maakt het geschikt voor zachtere houtsoorten.

Lamelparket

Lamelparket is momenteel heel populair en bestaat uit samengestelde delen die in de fabriek onbehandeld, geolied of gelakt zijn. Dit soort parket vereist normaal gezien geen verdere afwerking in jouw woning.

Deze parketvorm is niet duur, is eenvoudig te plaatsen en het behoudt het warme gevoel van een houten vloer.

3. Laminaat parket of synthetisch parket 

Laminaat parket of synthetisch parket is een alternatieve vloerbedekking. Het bestaat uit verschilllende lagen planken waarop een decoratieve toplaag wordt aangebrach in uiteenlopende motieven.

Laminaat is eenvoudig te onderhouden en heeft een uitstekende weerstand tegen vlekken en beschadigingen. Daarnaast heeft het een aantrekkelijke prijs. De eenvoudige plaatsing zorgt voor verminderde geluidshinder in vergelijking met een traditionele houten vloer.

Uit welke houtsoorten kan een parketvloer bestaan? 

Er bestaat een groot assortiment aan parketvloeren in verschillende soorten hout. Elke soort kan iets unieks bieden aan jouw woning

1. Eiken parket

Eiken parket is geliefd voor zijn grove en golvende nerf. Daarnaast wordt het gecombineerd met een karakteristieke kleur die door de jaren heen altijd in de smaak is gevallen.

2. Bamboe houten vloer

Bamboe wordt beschouwd als een ecologisch parket en biedt een uniek en trendy design. De knopenstructuur maakt het geschikt voor unieke decoraties.

3. Notelaar hout

Notelaar heeft een fijne nerf en warme kleurvariaties van lichtbruin tot donkerbruin. Het creëert een sfeervolle vloer die prachtig glad kan worden afgewerkt.

4. Wengé

Wengé is een zeer donkere houtsoort, die ideaal is voor ruimtes waar een sterk contrast gewenst is. Het absorbeert weinig vocht en kan in diverse patronen worden gelegd.

5. Zebrano

Zebrano heeft een opvallend strepenpatroon dat doet denken aan zebra’s. Het is een stevige houtsoort die goed past in een levendig interieur met een wild karakter.

hand op essen parket

6. Jotabo hardhout

Jotabo-hout is een minder bekend type hout, maar het is krachtig en kenmerkt zich door zijn levendige rode kleuren en diepgaande nuances die een stijlvolle toets aan je interieur geven.

7. Teak

Teak is beter bekend voor buitenmeubels en heeft een donkergoud tot roodbruine kleur, een strakke draad en natuurlijke oliën, waardoor het een veelzijdige keuze is.

8. Merbau

Merbau is harder dan eik en heeft een roodbruine kleur die donkerder kan worden bij blootstelling aan zonlicht.

9. Esdoorn

Esdoorn of maple is licht van kleur en is gevoeliger voor luchtvochtigheid dan andere houtsoorten.

10. Grenen

Grenen geeft een natuurlijk gevoel en is niet duur. Je kan het verkrijgen in brede planken. De gele tint en aanwezige noesten maken het uniek.

Wat is nu het beste parket? 

Eikenhout is een bekende houtsoort en wordt gezien als de beste. Eikenhout is krachtig en stabiel en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het heeft een tijdloos karakter en biedt veel afwerkingsmogelijkheden voor je houten vloer. Maar het is jouw keuze, jouw persoonlijke smaak.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang info, advies en offertes op maat 

Maak de juiste keuze voor jouw woning. Via ons offerteformuluer kan je eenvoudig 1 of meer vrijblijvende offertes aanvragen en gedetailleerde info over verschillende soorten parket opvragen. Profiteer van deskundig advies van erkende specialisten en vind de beste oplossing die aansluit bij jouw behoeften en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Wat is beter parket of laminaat?

+
Laminaat is stevig en beschermd tegen krassen en vlekken door de toplaag. Parket kan krassen of deukjes krijgen bij normaal gebruik. Wat beter is tussen de twee hangt af van jouw voorkeuren.

Wat zijn de nadelen van parket?

+
Parketvloer is in de meeste gevallen een stuk duurder dan een klassieke tegelvloer of laminaat.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Soorten parket: Overzicht parketvloeren + Legpatronen en houtsoorten