De belangrijkste modellen en merken thuisbatterijen

Doordat de Vlaamse overheid beslist heeft dat de terugdraaiende teller moet verdwijnen, wordt de thuisbatterij steeds populairder. Daarom zetten we de belangrijkste modellen en merken van thuisbatterijen op een rij. Ook geven we je per merk de thuisbatterij prijs.

Er zijn uiteraard nog andere merken en modellen op de Belgische markt, maar dit zijn de bekendste. Per merk geven we je daarnaast de specificaties van de batterij.

Tesla Powerwall

De Tesla Powerwall is momenteel het enige thuisbatterij model dat Tesla produceert. De Tesla Powerwall thuisbatterij wordt gebouwd volgens een alles in één principe. Het is dus niet nodig om een externe omvormer te kopen voor de Tesla thuisbatterij, aangezien dit bij de batterij is inbegrepen. 

Als je meer dan 13,5 kWh vermogen nodig hebt, kan je meerdere Powerwalls aan elkaar koppelen. Je kan tot wel 10 batterijen aan elkaar schakelen.

Thuisbatterij merken

Tesla Powerwall 2.0: technische fiche

ModelTesla Powerwall 2.0
Opslagcapaciteit13,5 kWh
Gewicht114 kg
Afmetingen (lengte x hoogte x diepte)755 x 155 x 125 mm
Rendement (laden en ontladen)50 %
Garantie10 jaar
Richtprijs thuisbatterij€ 8.240 (excl. btw)

LG Chem thuisbatterij

LG Chem produceert momenteel 6 soorten thuisbatterijen. De opslagcapaciteit van die batterijen variëren van 3,3 kWh tot 13 kWh. Vier van de zes LG RESU thuisbatterijen hebben 48 Volt laagspanning, terwijl de andere twee geschikt zijn voor 400 Volt hoogspanning. 

Door de verschillende opties qua spanning, is het makkelijker om een thuisbatterij te vinden die goed past bij de zonnepanelen-installatie. Dit type thuisbatterij heeft geen ingebouwde omvormer. Daarom zal je nog een hybride omvormer moeten kopen.

LG-thuisbatterij

LG Chem RESU: technische fiche

ModelLG Chem RESU 6
Opslagcapaciteit6,5 kWh
Gewicht70 kg
Afmetingen (lengte x hoogte x diepte) 452 x 654 x 120 mm
Rendement (laden en ontladen)42 %
Garantie10 jaar
Richtprijs thuisbatterij€ 3.700 (incl. btw)

Huawei thuisbatterij

Huawei is een Chinees bedrijf dat je misschien vooral kent van smartphones. Ze maken nu ook thuisbatterijen uit lithium-ion, waarin ze AI en Cloud technologie integreren.

De Huawei LUNA2000 batterijen zijn lithium-ionbatterijen, waarin je geproduceerde zonne-energie kan opslagen. De thuisbatterij werkt met veel soorten omvormers. Er zijn 3 modellen lithium-ionbatterijen in de LUNA2000 reeks die 5, 10 en 15 kWh capaciteit hebben. De Huawei-thuisbatterij heeft ook geen ingebouwde omvormer.

Huawei Solar LUNA 2000: technische fiche

ModelHuawei Solar LUNA 2000
Opslagcapaciteit10 kWh
Gewicht63 kg
Afmetingen (lengte x hoogte x diepte) 670 x 150 x 600 mm
Rendement (laden en ontladen) 100 %
Garantie10 jaar
Richtprijs thuisbatterij€ 6.200 (incl. btw)

SolarWatt thuisbatterij

SolarWatt werkt samen met BMW en produceert thuisbatterijen met dezelfde technologie als de batterijcellen uit de auto-industrie. De batterijen van SolarWatt staan bekend om hun hoge kwaliteit en hun uitbreidbare opslagcapaciteit. 

De productie is ook nog eens milieuvriendelijk. De batterijen hebben een lange levensduur en hebben een zeer korte reactiesnelheid. Bij de SolarWatt My Reserve batterij zit een omvormer.

SolarWatt thuisbatterij

SolarWatt My Reserve: technische fiche

ModelSolarWatt My Reserve
Opslagcapaciteit11 kWh
Gewicht78 kg
Afmetingen (lengte x hoogte x diepte) 984 x 734 x 310 mm
Rendement (laden en ontladen) 93 %
Garantie10 jaar
Richtprijs thuisbatterij€ 5.600 (incl. btw)

SonnenBatterie

SonnenBatterie is een Duits bedrijf dat zich sinds 2010 richt op de productie van thuisbatterijen. Ze maken thuisbatterijen van 4 kWh tot en met 240 kWh. Daardoor zijn er dus verschillende opties met gevarieerde prijzen. Bij de SonnenBatterie batterijen zitten geen omvormers.

SonnenBatterie 10: technische fiche

ModelSonnenBatterie 10
Opslagcapaciteit22 kWh
Gewicht55 kg
Afmetingen (lengte x hoogte x diepte) 660 x 1295 x 355 mm
Rendement (laden en ontladen) 46 %
Garantie10 jaar
Richtprijs thuisbatterij€ 8.866 (excl. btw)

Solax Triple Power

De nieuwe Triple Power batterij van Solax bezit de nieuwe LFP-technologie. Dit zorgt voor veiligere installaties die bestand zijn tegen verschillende temperaturen. De Solax batterijen zijn dus flexibel en praktisch in gebruik.

Je kan de batterij ook vanop afstand regelen. Daardoor kan je gemakkelijk kiezen wanneer je wilt dat de batterij oplaadt met de overtollige elektriciteit. Bij de batterij van Solax Triple Power zit ook geen omvormer. Als je de thuisbatterij installeert, heb je dus nog een extra omvormer nodig.

Solax batterij

Solax Triple Power : technische fiche

ModelSolax Triple Power
Opslagcapaciteit5,8 kWh
Gewicht68 kg
Afmetingen (lengte x hoogte x diepte) 708 x 474 x 173mm
Rendement (laden en ontladen) 40 %
Garantie10 jaar
Richtprijs thuisbatterij€ 3.000 (incl. btw)

Panasonic thuisbatterij

Het bekendste thuisbatterij model van Panasonic is de EverVolt. Je hebt twee soorten: eentje van 14 kWh en een van 25,6 kWh. 

De batterijen hebben een modulair ontwerp, waardoor je de opslag van opgewekte energie kan afstemmen met het eigen verbruik. Je kan tot 12 kWp aan zonnepanelen koppelen, dankzij de EverVolt-omvormer. De Panasonic EverVolt thuisbatterijen hebben een omvormer.

Panasonic EverVolt Standard: technische fiche

ModelPanasonic EverVolt Standard
Opslagcapaciteit11,4 kWh
Gewicht39.4 kg
Afmetingen (lengte x hoogte x diepte) 990 x 448 x 150 mm
Rendement (laden en ontladen) 84 %
Garantie10 jaar
Richtprijs thuisbatterij€ 14.000 (incl. btw)

Welke thuisbatterij kiezen?

De beste thuisbatterij hangt af van jouw specifieke situatie. Zo is het belangrijk om eerst te bekijken hoeveel zonne-energie jouw zonnepanelen produceren. Ook je verbruik heeft een grote invloed op het kiezen van de juiste batterij. 

Dit zijn allemaal factoren die een invloed hebben bij het vinden van de juiste thuisbatterij. Daarom is het slim om hulp in te schakelen van erkende vakmannen. Zo ben je zeker dat je de overtollige stroom voordelig kan opslagen.

Energie opwekken met zonnepanelen en een rendabele thuisbatterij maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Hoeveel kost een thuisbatterij

De kostprijs van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 4.000 euro en 10.000 euro Hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe duurder. Een gemiddeld gezin komt vaak al toe met een batterij van 4 kWh. De kostprijs van de batterij inclusief installatie en btw kan al vanaf 4.500 euro.

Terugverdientijd thuisbatterij

Afhankelijk van de capaciteit van jouw thuisbatterij heb je deze terugverdient op minimum 7, maximum 9 jaar tijd. De terugverdientijd van een thuisbatterij is korter bij batterijen met een hogere capaciteit. Daarnaast is het ook afhankelijk van de energieprijzen. Hoe hoger de prijzen, hoe sneller terugbetaald.

Subsidie en premie batterij

Heb je jouw thuisbatterij laten installeren voor 31 maart 2023, dan heb je recht op een premie tot 850 euro. Voor batterijen na 31 maart worden geen premies meer uitgereikt. Je hebt nog heel dit jaar de tijd een premie aan te vragen. Vanaf 2024 gaat het premieloket onvermijdelijk toe. 

Hoeveel kosten zonnepanelen met batterij? Rendabel in 2023?

Thuisbatterijen zijn redelijk duur in aankoop. Ondanks de dure aankoopprijs blijven thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen dankzij het hoge rendement een interessante investering. Een thuisbatterij met 12 zonnepanelen kost gemiddeld tussen 9.500 euro en 12.000 euro, maar de kosten variëren hiervoor tussen 6.000 euro en 20.000 euro. 

Toch blijven zonnepanelen met een thuisbatterij rendabel. Zonnepanelen dekken gemiddeld 30% van jouw energieverbruik. Met een thuisbatterij kan je dit optrekken tot wel 70 %. Afhankelijk van de energieprijzen kan je hier heel veel mee uitsparen.

Hoe lang gaat een thuisaccu mee?

De levensduur van een thuisbatterij is afhankelijk van het aantal oplaadcycli en de intensiviteit van gebruik. Hoe meer cycli er zijn, hoe langer de levensduur is. Gemiddeld rekenen we op 360 laadcycli per jaar. Een batterij met 1000 laadcycli zal dus maar 3 jaar meegaan, terwijl een batterij met 7.000 laadcycli wel 20 jaar kan meegaan. Aan deze langere levensduur hangt ook een hoger prijskaartje.

Hoe meer laadcycli een thuisbatterij heeft, hoe langer de levensduur. Een batterij met 8000 laadcycli zal ongeveer 22 jaar meegaan, een batterij met 1000 laadcycli ongeveer 3 jaar, we rekenen met 360 laadcycli per jaar. 

Thuisbatterij merken vergelijken. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk prijzen.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van thuisbatterij installateurs in je buurt via onderstaand formulier. Op die manier kan je thuisbatterij prijzen makkelijk vergelijken en een thuisbatterij aan de beste prijs laten installeren, door een erkende installateur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Thuisbatterij