Welke capaciteit heeft mijn thuisbatterij best?

Er wordt aangeraden om een accu van 1 à 1,5 kWh per kWp van de zonnepanelen te hebben. Als je een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, is het dus ideaal om een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh te bezitten.

Om te weten welke capaciteit je thuisaccu nodig heeft, zal je dus naar twee dingen moeten kijken:

  • Het vermogen van de zonnepanelen
  • Je stroomverbruik

Om ervoor te zorgen dat de kosten evenredig zijn aan de voordelen, is het aangeraden om per kWp zonnepanelen een thuisbatterij van 1 tot 1,5 kWh te hebben.

In onderstaande tabel zie je wat de prijs voor een batterij is en hoe dit afhangt van de capaciteit van de batterij. Ook het verband tussen de capaciteit van de batterij en het vermogen van de panelen wordt hierdoor duidelijk.

Vermogen zonnepanelenCapaciteit batterijPrijs (incl. btw & plaatsing)
3 kWp3-5 kWh4.000 – 6.000 euro
4 kWp4-6 kWh4.000 – 6.000 euro
5 kWp5-8 kWh5.000 – 7.000 euro
6 kWp6-9 kWh5.000 – 7.000 euro
7 kWp7-11 kWh5.000 – 7.000 euro
8 kWp8-12 kWh8.000 – 10.000 euro
9 kWp9-14 kWh8.000 – 10.000 euro
10 kWp10-15 kWh8.000 – 10.000 euro

Grote of kleine thuisbatterij kopen?

Wat betreft thuisbatterijen, zijn er verschillende opslagcapaciteiten. Je hebt er van 5 kWh, maar ook van 14 kWh. Er wordt vaak gevraagd of het beter is om een iets te kleine thuisaccuvan 5 kWh te gebruiken, als je een verbruik van 6 Kwh hebt. 

Het antwoord hierop is dat je beter een iets grotere batterij installeert. Het is niet omdat de modellen wat groter zijn, dat ze daarom duurder zijn. Laat een batterij plaatsen die je jaarlijks stroomverbruik dekt. Nog niet overtuigd? Hieronder vind je nog enkele voordelen van een grote thuisbatterij.

Capaciteit thuisbatterij berekenen

Voordelen van een grote thuisbatterij

Er zijn nog een aantal redenen waarom je beter een grote thuisbatterij koopt.

Relatief goedkoper

Kleinere thuisbatterijen zijn iets duurder per kWh capaciteit dan grote thuisbatterijen. Een grote thuisbatterij is dus voordeliger dan een kleine.

Lagere injectie op het net

Door een thuisbatterij verhoog je het zelfverbruik tot wel 70 à 80 %. Je kan de zonne-energie afkomstig van de zonnepanelen, opslaan voor later gebruik. Met een grote batterij kan je meer overtollige stroom opslaan. Dit is voordelig, zeker nu de Vlaamse overheid beslist heeft de terugdraaiende meter door een digitale teller te vervangen.

Dat is vooral handig in de zomermaanden als de zonnepanelen veel elektriciteit produceren en je dus veel opgeslagen elektriciteit hebt. Indien je dan als gemiddeld gezin een kleine accu hebt, kan die snel vol zitten, waardoor er kostbare, opgewekte energie verloren gaat.

Grote thuisbatterij

Kleine thuisbatterij?

Ondanks dat een grote thuisbatterij veel voordelen heeft, is in sommige gevallen de kleinere thuisbatterij ook de moeite waard.

Flexibiliteit

Een kleine thuisbatterij is makkelijker te verplaatsen. Daardoor is het ook gemakkelijker om ze te vervangen. Als een batterij het begeeft, hoef je niet het volledige systeem te vervangen.

Opletten met overdimensioneren

Niet alle omvormers kunnen de opgewekte energie goed verwerken. Hier komt echter binnenkort verandering in, aangezien Huawei een thuisbatterij heeft ontworpen die tot 200% te groot kan worden. Het wattpiek vermogen van het zonnepaneel kan dus dubbel zo hoog zijn dan het AC-vermogen van de hybride omvormer.

Vergelijk thuisbatterijen

Energie opwekken in combinatie met een thuisaccu is zeker een rendabele investering. Zit je na het lezen van dit artikel toch nog altijd met de handen in het haar over welke batterij je moet kiezen? Vraag dan gratis advies aan experts en ontvang tegelijk offertes op maat. Dit doe je door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten:

Welke capaciteit heeft een batterij nodig om rendabel te zijn? 

+
De ideale capaciteit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er bestaat geen algemeen juiste capaciteit, enkel de juiste voor jou. Een klein gezin zal vaak al toekomen met een batterij van 4 kWh. Een batterij met meer capaciteit zal in dit geval duurder en vaak onnodig zijn.  

Wat is de terugverdientijd en levensduur van de ideale thuisaccu? 

+
De terugverdientijd is afhankelijk van de aanschafkost, het aantal laadcycli en de opslagcapaciteit. Het aantal laadcycli van een batterij toont de levensduur. Gemiddeld rekenen we 360 laadcycli per jaar. Hoe langer de levensduur de terugverdientijd overtreft, hoe rendabeler de accu is.  

Wat kost een batterij van 10 kWh voor zonnepanelen? 

+
Een batterij van 10 kWh om de groene stroom van jouw zonnepanelen in op te slaan zal rond 8.000 euro kosten, afhankelijk van de kwaliteit. 
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Thuisbatterij