Factoren die de rendabiliteit bepalen

Een thuisbatterij hebben is handig, omdat je minder afhankelijk bent van het energienetwerk. Toch is een thuisbatterij niet in elke situatie even rendabel. De rendabiliteit wordt namelijk bepaald door meerdere factoren: 

1. Hoeveel kost een thuisbatterij?

Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de € 4.000 en € 10.000. De prijs is afhankelijk van het merk, type en capaciteit van de batterij. Omdat een thuisbatterij een sterk opkomende technologie is, ligt de prijs nog relatief hoog.

Er wordt verwacht dat je binnen 5 jaar gemiddeld € 4.000 zal betalen voor een thuisbatterij. Hou wel in het achterhoofd dat hoe duurder de batterij is, hoe moeilijker het wordt om de interessante investering rendabel te maken.

Premie

In Vlaanderen bestaat er een premie voor thuisbatterijen. Deze premie drukt de kostprijs voor thuisbatterijen en maakt ze daardoor rendabeler. Helaas wordt deze subsidie wel versneld afgebouwd: enkel thuisbatterijen die voor 31 maart 2023 gekeurd zijn, komen nog in aanmerking voor een premie.

Thuisbatterij rendabel

2. Capaciteit thuisbatterij

De juiste capaciteit hangt af van het elektriciteitsverbruik en de grootte van de zonnepaneleninstallatie. Je moet vermijden dat de batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in vergelijking met de productie van elektriciteit.

Je kiest dus beter voor een iets grotere batterij, dan een kleine. Je vindt vandaag thuisbatterijen met een capaciteit van 3 tot 14 kWh.

3. Rendement berekenen

Het rendement van een thuisbatterij is afhankelijk van welk type of model je kiest. Een lithium-ion batterij van goede kwaliteit heeft bijvoorbeeld een rendement van 95 %, terwijl dat bij een minder kwaliteitsvolle batterij 70 % is.

Hou er ook rekening mee dat de temperatuur een invloed heeft op het rendement van de thuisbatterij. Sommige batterijen zullen de temperatuur beter onder controle houden, terwijl andere hier meer moeite mee hebben. Een batterij waarvan de koeling minder goed is, heeft doorgaans een kortere levensduur.

4. Hoe lang gaat een thuisbatterij mee: levensduur

De levensduur van een thuisbatterij is gemiddeld 14  tot 15 jaar. De maximale levensduur van thuisbatterijen wordt zelfs geschat op 20 jaar. De laad- en ontlaadcycli hebben een grote invloed op de levensduur van de batterijen. De batterij laadt en slaagt de groene stroom op.

Vervolgens ontlaadt de batterij deze elektriciteit om je de nodige energie te geven. Hoe meer laadcycli een batterij heeft, hoe korter de levensduur. Kijk daarom goed naar het aantal cycli van een batterij en niet alleen naar de prijs. Het zou jammer zijn als je om de paar jaar een nieuwe batterij moet kopen.

Thuisbatterij groot

5. Terugleververgoeding en zelfverbruik thuis

Voor de opgewekte energie die je terug op het net stuurt, krijg je een vergoeding. Deze vergoeding is in iedere regio iets anders. De thuisbatterij wordt wel altijd interessanter, aangezien de terugdraaiende teller vervangen wordt door de digitale meter. Met een thuisbatterij heb je een hoog zelfverbruik, waardoor je kosten bespaart.

Vlaanderen

In Vlaanderen worden het prosumententarief en de terugdraaiende meter vervangen door het systeem met de digitale meter en het zogeheten capaciteitstarief. Dankzij de digitale meter krijg je een gedeeltelijke compensatie en moet je een vergoeding betalen voor de werkelijke afname en het injecteren van de eigen stroom op het elektriciteitsnet.

Het systeem met de digitale teller is nadelig als je geen hoog zelfverbruik hebt. Met een thuisbatterij verhoog je het zelfverbruik. Als je een laag zelfverbruik hebt en de panelen produceren veel zonne-energie, dan kan dit nadelig zijn indien je geen thuisbatterij hebt.

Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je geen prosumententarief betalen, maar betaal je gewoon de werkelijke afname. Ook hier is het voordeliger om gebruik te maken van een thuisbatterij. Het zou jammer zijn om de overtollige stroom te injecteren op het net, om het er vervolgens terug af te halen.

Wallonië

In Wallonië zijn de specifieke regels ongeveer hetzelfde als in Vlaanderen. Je kan kiezen tussen een forfaitair prosumententarief of het proportioneel tarief. Bij het forfaitair prosumententarief wordt er gekeken naar het vermogen van de PV-installatie, terwijl het proportioneel tarief afhangt van de hoeveelheid elektriciteit van het net dat je afneemt.

PV-installatie

Conclusie: wat is de terugverdientijd?

Momenteel ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de 10 en 14 jaar. Door de dalende kostprijs en de stijgende energieprijzen zal een thuisbatterij wel steeds interessanter worden. Het is dus het goede moment om te starten met zonne-energie opwekken in combinatie met een thuisbatterij.

Waarom is een batterij zonder zonnepanelen niet rendabel

Het is wel niet zo interessant, aangezien het niet rendabel is. Je kan wel de batterij ‘s nachts opladen, zodat je de hele dag gebruik kan maken van het goedkoop nachttarief.

Als je het uitrekent, levert je dit jaarlijks slechts 100 euro op. Dat is uiteraard niet voldoende om de aankoopprijs van de thuisbatterij terug te betalen.

Kostprijs thuisbatterij met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en wil je investeren in een thuisbatterij of heb je beide nog niet en wil je ze tegelijk installeren? Vooral dit laatste is een goed idee. Als je al zonnepanelen en een omvormer hebt kan het zijn dat je bij de aankoop van een batterij moet investeren in een nieuwe omvormer. Plaats je beide tegelijk, dan kan je ervoor zorgen dat ze direct compatibel zijn. Laat je zonnepanelen en een thuisbatterij tegelijk installeren dan zal de kostprijs ruw berekend tussen 6.000 euro en 20.000 euro liggen. Gemiddeld kost de combinatie tussen 9.500 euro en 12.000 euro. 

Bij de installatie van een thuisbatterij met zonnepanelen behaal je het beste rendement. De zonne-energie die je niet onmiddellijk gebruikt wordt opgeslagen op de thuisbatterij. Door de hoge huidige elektriciteitsprijzen en de lage terugleververgoeding is het zelf opgebruiken van alle zelfopgewekte stroom de beste besparing. 

Aankoop thuisbatterij blijft interessant in 2023. Vraag vrijblijvend offertes aan en start met het vergelijken van prijzen.

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. Daarom is het belangrijk om goed te vergelijken. Vraag via onderstaand formulier advies en vergelijk gratis vrijblijvende offertes van thuisbatterij installateurs in je buurt. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en je toekomstige thuisbatterij voordelig laten installeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Thuisbatterij