Zelf plaatsen vs thuisbatterij installateur

Een thuisbatterij zelf plaatsen is goedkoper. Alleen de bedrading mag je niet zelf aanleggen, tenzij je een gediplomeerde elektricien bent. Anderzijds heeft een thuisbatterij laten installeren door een erkende installateur belangrijke voordelen:

De thuisbatterij laten plaatsen is de veilige optie en het prijsverschil wordt grotendeels weggewerkt door de subsidie voor thuisbatterijen.

Thuisbatterij (zelf) installeren: stappenplan

Het installeren van een thuisbatterij gebeurt in verschillende stappen. We leggen ze stuk voor stuk uit.

Stap 1: Voorbereiding & benodigdheden

Voor je begint aan de installatie van de thuisbatterij heb je de volgende zaken nodig:

 • Voldoende plaats
 • Zonnepanelen
 • Omvormer
 • Digitale meter
 • Geschikte batterij

Locatie

Het is belangrijk de batterij op een koele en ruime plek te plaatsen. Denk dan bijvoorbeeld aan de garage of technische ruimte. Heb je het idee om de batterij aan de muur te hangen? Hou dan in het achterhoofd dat zo’n batterij meer dan 100 kg kan wegen.

Zonnepanelen

Een thuisbatterij plaatsen als je geen zonnepanelen hebt, is vrij nutteloos. De batterij is eerder bedoeld voor mensen met zonnepanelen. Als je de thuisbatterij gebruikt zonder zonnepanelen, dan kan je ’s nachts stroom opslagen. Hierdoor kan je overdag de stroom aan nachttarief gebruiken.

Hier haal je slechts 100 euro per jaar uit en maakt dat de thuisbatterij dus niet rendabel is. Als je wel zonnepanelen hebt, is het belangrijk dat de batterij evenwichtig is aan de hoeveelheid zonne-energie die de zonnepanelen produceren.

Zonnepanelen

Omvormer

De bestaande omvormer van de zonnepaneleninstallatie zorgt voor een optimaal rendement door automatisch het stroomverkeer tussen de panelen, thuisbatterij en het elektriciteitsnet optimaal te organiseren. Let op: de meeste omvormers zijn niet geschikt voor een thuisbatterij.

Dat komt omdat ze maar in één richting werken: van de zonnepanelen naar het net en de huishoudelijke apparaten. Een batterij dient te  kunnen op- en ontladen. Je hebt dus bij voorkeur een extra hybride omvormer nodig die stroom ook van en naar de batterij kan sturen.

Digitale meter

Een digitale meter registreert het stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepaneleninstallatie. Dit type meter telt niet terug zoals de terugdraaiende teller.

Het registreert exact wanneer je stroom van het net neemt of overtollige energie erop zet. Daardoor hoef je geen prosumententarief meer te betalen, wat de thuisbatterij rendabel maakt.

Thuisaccu

Het belangrijkste is natuurlijk dat je de geschikte batterij hebt. Om een goede thuisbatterij te vinden, let je best op het volgende:

 • Opslagcapaciteit: hoeveel energie de batterij kan opslaan.
 • Ontlaadkracht: de grootste hoeveelheid elektriciteit die de batterij op één moment kan leveren.
 • Diepontlading (DOD): geeft weer hoeveel van de opgeslagen elektriciteit je kan gebruiken.

In het algemeen wordt er aangeraden om voor een lithium-ion batterij te kiezen. Die batterijen hebben een lange levensduur en laden snel op.

Thuisbatterij installeren

Stap 2: Thuisbatterij aansluiten op zekeringkast

De aparte omvormer moet aangesloten worden op de zekeringskast. De kast ontvangt stroom van het elektriciteitsnet en zal dit verdelen via de stroomkringen van jouw huis. Zo kan je de stroom voor verschillende elektrische apparaten in het huis gebruiken.

De thuisbatterij slaat de stroom van de zekeringkast op, om deze te verdelen tijdens een stroomonderbreking. De batterij is dus eigenlijk een soort van tussenpersoon.

Stap 3. Installatie van een omschakelrelais

Een omschakelrelais zorgt voor de stroomoverdracht van het elektriciteitsnet naar de thuisbatterij. Tijdens de stroomonderbreking zal het omschakelrelais detecteren dat de eigen stroom onderbroken is en zal ook de stroomvoorziening van het elektriciteitsnet onderbroken worden.

Hij zal ervoor zorgen dat alle elektriciteit afkomstig is van de thuisbatterij. Als de stroomonderbreking voorbij is, zal de schakelaar terug overschakelen naar de stroom van het elektriciteitsnet.

Het omschakelrelais zorgt niet enkel voor energie tijdens een stroomstoring, maar voorkomt ook dat thuisbatterijen opgewekte energie op het elektriciteitsnet injecteren als de eigen stroom uitvalt. Het omschakelrelais wordt meestal samen met het thuisbatterij systeem geïnstalleerd.

Omschakelrelais

Stap 4: Bedrading

Tijdens de installatie van de thuisbatterij, zal de installateur de batterij, omvormer, omschakelrelais en de laadregelaar (als je er een wilt) aansluiten op het hoofdcircuit en stroomkringen van jouw huis. Dit betekent dat er nieuwe bedrading naar elk apparaat moet worden gelegd.

De thuisbatterij wordt aangesloten op de omvormer. De omvormer en de laadregelaar worden vervolgens aangesloten op het hoofdcircuit. De omschakelaar wordt geïnstalleerd tussen de aansluiting op het elektriciteitsnet en het hoofdcircuit.

Als de installateur de bedrading aanlegt, zal de stroom even afgesloten moeten worden. Belangrijk om te weten is dat je niet zelf de bedrading mag aanleggen, tenzij je een gediplomeerde elektricien bent. Dit komt doordat deze handeling kan leiden tot ernstig lichamelijke letsels of schade aan de apparatuur in jouw huis.

Het bedradingsproces is complex, maar van zodra de elektricien de thuisbatterij volledig geïnstalleerd en geprogrammeerd heeft, is het klaar voor gebruik.

Stap 5: Thuisbatterij instellen

Van zodra de installateur klaar is met de bedrading van het thuisbatterijsysteem, zal hij de thuisbatterij instellen. Je kan instructies programmeren, zoals de tijdstippen waarop je wil dat de batterij op- en ontlaadt. Hierdoor kan je gebruik maken van tijden waarop de energiekosten in jouw regio lager zijn, waardoor je een hele som geld bespaart.

Je zal waarschijnlijk ook de thuisbatterij willen instellen zodat het automatisch de stroomvoorziening overneemt als de netspanning wegvalt. Dat is geen probleem, aangezien de programmering samenwerkt met de schakelaar om de thuisbatterij als reservevoeding te gebruiken bij een stroomonderbreking.

Tegenwoordig werken de meeste systemen ook met mobiele applicaties. Je kan dus vanop je smartphone zelf de programmering wijzigen.

Thuisbatterijen

Hoelang duurt de installatie van een thuisbatterij?

De installatie van een thuisbatterij duurt gemiddeld ongeveer 4 tot 8 uur. De duur van de installatie van een thuisbatterij hangt af van een aantal factoren:

 • De complexiteit van de bedrading in jouw huis
 • Soort thuisbatterijsysteem
 • Laadregelaar

Vergeet niet dat de installateur de stroom in jouw huis uitschakelt tijdens de installatie. Belangrijk is dus dat je je voorbereidt op een paar uur zonder elektriciteit.

Thuisbatterij installeren: gratis offertes vergelijken

De installatie van een thuisbatterij laat je best over aan een gespecialiseerde installateur. Via onderstaand formulier kan an je gratis vrijblijvende offertes aanvragen bij installateurs van thuisbatterijen in jouw buurt. Zo kan je snel en eenvoudig prijzen vergelijken en een thuisbatterij aan de beste prijs laten installeren.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten:

Wat kost een batterij van 10 kWh voor zonnepanelen? 

+
Een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh kost gemiddeld tussen 8.000 euro en 10.000 euro. De prijs is naast de capaciteit ook afhankelijk van het aantal laadcycli. 

Waar wordt een grootte thuisbatterij best geplaatst? 

+
Afhankelijk van jouw batterij kan deze binnen en buiten geplaatst worden. De modellen die enkel binnen mogen verblijven hebben een koele, grote ruimte nodig. Ideaal is een garage of opslagruimte 

Is de levensduur en terugverdientijd van een thuisbatterij afhankelijk van de capaciteit? 

+
De terugverdientijd hangt deels samen met de capaciteit van de thuisbatterij. Daarnaast is een thuisbatterij enkel rendabel als de levensduur langer is dan de terugverdientijd. Een goedkopere accus is daarom niet altijd voordeliger. Slechtere kwaliteit hangt vaak samen met een kortere levensduur, wat de batterij minder rendabel maakt. Afhankelijk van de persoonlijke situatie liggen terugverdientijden voor batterijen tussen 6 jaar en 15 jaar. Gezien prijzen van thuisbatterij blijven zakken en energieprijzen blijven stijgen wordt de terugverdientijd steeds wat korter. 
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Thuisbatterij