Heb ik een thuisbatterij nodig?

Als je in overweging neemt om een thuisbatterij te kopen, bijvoorbeeld om je elektrische wagen mee op te laden, is het in de eerste plaats belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je er effectief wel nood aan hebt. Daarin staat de afstemming van je stroomverbruik op je stroomproductie centraal.

De kunst is om zoveel mogelijk van de geproduceerde zonne-energie te verbruiken en gebruik te maken van de batterij om de rest van de opgewekte stroom op te slaan. Ga zo efficiënt mogelijk om met energie van de zon en behaal een hoog rendement met de thuisbatterij. Jouw gedaalde energiefactuur maakt het een interessante investering.

compacte thuisbatterij

Thuisbatterij kopen: 2 opties

Bij de aankoop van een thuisbatterij heb je 2 verschillende opties: eentje voor als je nog geen zonnepanelen hebt en eentje voor als je er wel al hebt.

1. Ik heb nog geen zonnepanelen

In combinatie met zonnepanelen haal je het meest profijt uit een thuisbatterij. Met de opslag van zonne-energie in een thuisaccu bespaar je tot wel 50% op stroom.

Het grootste deel van de dag kan je een beroep doen op ecologische energie waarbij alle opgewekte energie van de zonnepanelen zijn nut bewijst. Zonder thuisbatterij wordt een gedeelte van de vrijgekomen energie terug naar het net gezonden.

Het is bijgevolg ten zeerste aan te raden om alsnog zonnepanelen te laten installeren als je op het punt staat een thuisbatterij aan te schaffen. Toch is het geen noodzaak om over zonnepanelen te beschikken. In dat geval sla je zonne-energie van het net op in de batterij op de goedkopere momenten.

Bij gebrek aan zonnepanelen is het hoofddoel niet per se om op een goedkope manier energie op te wekken en te gebruiken, maar eerder om niet afhankelijk te zijn van het net, indien er zich een stroompanne zou voordoen. Met die maatregel heb je nog steeds voldoende stroom op reserve als je zonder komt te zitten.

2. Ik heb al zonnepanelen

Met zonnepanelen geldt de eenvoudige regel dat hoe meer zonnepanelen je hebt hoe meer rendement je zal verkrijgen. Samen met de thuisbatterij wordt ook een compatibele, aparte omvormer geplaatst die werkt als bediening van zowel zonnepanelen als de thuisbatterij zelf.

Het hangt van aankoop tot aankoop af of de omvormer inbegrepen is. In sommige gevallen zal je laatstgenoemde zelf nog moeten bijkopen.

thuisbatterij kopen

Welke thuisbatterij koop ik best?

Welke thuisbatterij je uiteindelijk uitkiest, zal afhangen van verschillende factoren. Wij lijsten ze hieronder op voor jou.

1. Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit bedraagt tussen de 3 en 14 kWh bij de moderne thuisbatterijen. De capaciteit zal voornamelijk bepaald worden door de grootte van de zonnepaneleninstallatie en het elektriciteitsverbruik.

Dat impliceert dat er een evenwicht moet zijn tussen stroomopslag, productie en verbruik. Als de batterij oplaadt en aansluitend volledig vol is, wordt de door de zonnepanelen geproduceerde zonne-energie als het ware geïnjecteerd in het net.

2. Omvormer

De huidige omvormer van zonnepanelen werkt in één richting. Hij converteert de gelijkstroom van de panelen in wisselstroom. Op die manier kunnen je toestellen er gebruik van maken. Voor een thuisbatterij is evenwel een omvormer nodig die in beide richtingen functioneert, aangezien de batterij op- en ontladen wordt.

Je voorziet overigens best een ‘grid forming’ omvormer als je de thuisbatterij graag zou gebruiken als noodvoeding bij een stroomonderbreking.

3. Levensduur

De batterijen die tegenwoordig in omloop zijn, hebben een gegarandeerde werking van zeker 10 jaar, zelfs wanneer ze op intensieve basis gebruikt worden. Dat wil zeggen dat ze elke nacht 90 % van de opgeslagen energie opnemen en tijdens de dag opnieuw voor 100 % opladen.

Een batterij van 3 kWh kan zo in een periode van 10 jaar dagelijks 2,7 kWh leveren, of 9.855 kWh in totaal.

4. Hoeveel kost de batterij

Een thuisbatterij van 3 kWh kost gemiddeld € 4.000. Voor een thuisbatterij van 8 kWh betaal je gemiddeld € 5.000 tot € 8.000. Elk specifiek type van thuisbatterijen heeft een andere prijs. Die hangt niet alleen af van het merk, maar ook van de installateur.

thuisbatterij kopen prijs

Tips bij de aankoop van een thuisbatterij

Bij het kopen van een thuisbatterij is het geen overbodige luxe om op een aantal zaken te letten. Wij bundelen ze hieronder in een handig overzicht.

Tip 1: Voorzie voldoende plaats: hoe groot is de batterij?

Een eerste aandachtspunt is voldoende plaats voorzien. Je thuisbatterij komt uiteindelijk binnen of buiten aan een muur te hangen.

Sommige modellen nemen een vierkante meter in beslag en kunnen tot wel 100kg wegen. Hierbij is het niet onbelangrijk om een muur met voldoende draagkracht uit te kiezen. De hedendaagse thuisbatterijen worden ondertussen steeds compacter, met formaten zo groot als een vaatwasser.

Tip 2: Kies een installateur uit de buurt

De aankoopprijs van een thuisbatterij is niet de enige kost waarmee je rekening dient te houden. Ook verplaatsing- en installatiekosten moet je in acht nemen. Het is een slimme zet om voor de plaatsing de deskundige hulp van een expert in te schakelen. Voor de afstand die hij zal afleggen, worden voorrijkosten aangerekend.

Hoe sneller de thuisbatterij geïnstalleerd wordt, hoe lager de installatiekosten zullen zijn. Neem zeker in beraad om zonnepanelen en een thuisbatterij tegelijkertijd aan te schaffen, om zo op de installatietijd te besparen.

Premie?

De premie voor thuisbatterijen wordt helaas versneld stopgezet door de Vlaamse regering. Thuisbatterijen met een keuringsattest (AREI) na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor de premie en er worden geen uitzonderingen gemaakt.

thuisbatterij zonnepanelen kopen

Waar een thuisbatterij kopen? Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk de kostprijs in België

Een thuisbatterij koop je best bij een installateur in de buurt om zo zekerheid te verwerven over de correcte installatie en snelle interventies bij eventuele storingen of defecten.

De aankoop van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen blijft een interessante investering. We adviseren je om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij thuisbatterij installateurs via onderstaand offerteformulier. Op die manier kan je de verschillende prijstarieven met elkaar vergelijken en kan je een thuisbatterij aan de best denkbare kostprijs laten plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant voor jou:

Wat kost een thuisbatterij van 10 kw?

+
Gemiddeld kost een batterij van 10 kWh 8.000 euro. De prijs van een batterij is afhankelijk van verschillende factoren zoals de opslagcapaciteit, het aantal cycli en het rendement. Een model met een lagere capaciteit dan 10 kWh is goedkoper, maar het nadeel is dat de terugbetaaltijd langer zal zijn en het rendement lager. Een gemiddeld gezin komt vaak al toe met een batterij van 4kWh. 

Hoeveel kosten zonnepanelen met batterij?

+
Ga je voor 10 zonnepanelen met batterij dan zal de prijs gemiddeld tussen 5.000 euro en 15.000 euro liggen. Er zijn verschillende merken van thuisbatterijen en zonnepanelen op de markt. Daarom is het belangrijk de prijskaartjes van thuisbatterijen en zonnepanelen met elkaar te vergelijken en geld uit te sparen. Ondanks de afgeschafte premie op thuisbatterijen blijft de aankoop van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen een slimme investering.
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Thuisbatterij