Dekt de brandverzekering een thuisbatterij, zonnepanelen en een laadpaal?

Het hangt in de eerste plaats af van het gebouw zelf. De situatie verschilt namelijk voor privéwoningen en bedrijfsgebouwen.

Voor zonnepanelen gelden de volgende regels: 

  • Heb je de zonnepanelen op een privéwoning laten installeren? Dan zijn je zonnepanelen (net zoals de rest van je woning) in je brand- of woningverzekering tegen alle risico’s gedekt. Deel aan je verzekeraar mee dat je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Het is mogelijk dat je jaarpremie stijgt, maar het verschil zal niet groot zijn.
  • Zijn je zonnepanelen op een bedrijfsgebouw gemonteerd? Dan worden je zonnepanelen toegevoegd aan je multirisico- of allerisicopolis. In dat geval is het ook verplicht om een extra premie voor de verzekering van je zonnepanelen te betalen. Net zoals bij een privéwoning moet je ook bij een bedrijfsgebouw je verzekeraar op de hoogte brengen van de zonnepaneleninstallatie. 

Voor een laadpaal en thuisbatterij gelden volgende regels: 

  • Een vast geïnstalleerde laadpaal en thuisbatterij bij een privéwoning zijn gedekt als je gebouw in de polis verzekerd is. Een draagbare thuisbatterij behoort tot de inhoud van je woning. Dit betekent dat het in de inboedel van je woningverzekering gedekt is. De schade die je zelf aan de laadpaal of thuisbatterij hebt toegebracht, wordt niet door je verzekering gedekt. 
  • Laadpalen en thuisbatterijen bij een bedrijfsgebouw zijn standaard gedekt. De enige voorwaarde is dat je er niet meer dan 4 geïnstalleerd hebt.  
Meer weten?
Stel je vragen aan specialisten

Meld elke installatie aan je verzekeraar

Alles wat de waarde van je woning kan wijzigen, meld je best aan de verzekeraar. Daaronder vallen dus ook zonnepanelen, een thuisbatterij en een laadpaal. De reden hiervoor is dat de verzekeraar het risico en de waarde die verzekerd moeten worden juist kan inschatten. Zo vermijd je dat je onderverzekerd zou zijn. 

Het is verstandig om elke wijziging of investering aan je woning aan je verzekeraar te melden. Ook je verzekeringstussenpersoon kan bekijken of de polis aangepast moet worden en of dit eventueel een impact op de premie heeft. 

Door investeringen zoals zonnepanelen, laadpaal en thuisbatterij door te geven, kan er bovendien geen discussie ontstaan wanneer er effectief schade is. 

Let op: Vraag altijd na of je de installatie zelf moet doorgeven of dat de installateur dit voor jou hoort te doen.

Gevolgen van het melden van je thuisbatterij of andere installatie voor de brandverzekeringspolis

Wanneer je de installatie van je zonnepanelen, thuisbatterij of laadpaal meldt, kan dit bij sommige verzekeraars een invloed hebben op het bedrag van de premie

De premie die je voor jouw brandverzekering betaalt, hangt af van de waarde van je woning. Vaak worden meerdere methodes gebruikt om de waarde van het gebouw in te schatten. 

Sommige van die methodes zien zonnepanelen als een component van de waardebepaling, andere niet. Daarom ben je niet altijd verplicht een bijpremie te betalen om je zonnepanelen mee te verzekeren. 

De waardebepaling gebeurt aan de hand van een vragenlijst en evaluatierooster. Zijn zonnepanelen daarvan een onderdeel? Dan zal je een bijpremie moeten betalen. Als de panelen geen parameter zijn, zullen ze automatisch in je brandverzekering meeverzekerd zijn.

De meeste verzekeraars passen geen premieverhogingen toe wanneer je zonnepanelen hebt laten installeren. Dat is onder meer het geval bij Allianz, KBC, Argenta, Baloise en Ethias. Ook AG Insurance en P&V vragen geen premieverhoging, maar dat geldt alleen als de waarde van je woning op basis van het evaluatierooster bepaald werd. 

Let op: Als de waarde van je woning door expertise is bepaald. Of, het gebouw is op basis van een zelf gekozen kapitaal verzekerd, dan moet je de verzekerde bedragen laten aanpassen.

Enkel bij AXA wordt de premie wel aangepast. Zowel zonnepanelen als een thuisbatterij hebben een invloed op de premieberekening. Een melding van de plaatsing van zonnepanelen is daarom bij deze verzekeringsmaatschappij altijd verplicht.

Behalve AXA rekenen alle andere verzekeringsmaatschappijen geen bijkomende premie aan voor een thuisbatterij.

thuisbatterij

Meer weten? Vraag info en advies aan specialisten

In de meeste gevallen ben je gedekt voor de installatie van zonnepanelen, een thuisbatterij of een laadpaal. Voor een privéwoning of een bedrijfsgebouw verschillen de regels. De meeste verzekeringsmaatschappijen vragen voor deze investeringen geen premieverhoging. Het is wel verstandig om elke installatie aan je verzekeraar door te geven. 

Meer weten? Of, ben je geïnteresseerd in de plaatsing van een thuisbatterij door een deskundige? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten tegelijk in jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes.

Door meerdere offertes te vergelijken, kan je je beter informeren en de keuze maken die jou het beste uitkomt. Een erkend installateur geeft je bovendien advies op maat en verzekert dat de thuisbatterij op een veilige en correcte manier wordt geïnstalleerd. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen: 

Is een brandverzekering duurder met zonnepanelen?

+
In de meeste gevallen is een brandverzekering niet duurder met zonnepanelen. Het grootste deel van de verzekeringsmaatschappijen vraagt geen premieverhoging wanneer je panelen laat installeren. Vaak vragen verzekeraars wel om de installatie te melden zodat ze het risico en de waarde die verzekerd moet worden, correct kunnen inschatten. 

Kan een thuisbatterij in brand vliegen?

+
Ja, een thuisbatterij kan in brand vliegen. Het is één van de grootste nadelen van thuisbatterijen. Ze zijn namelijk gemaakt van het brandbare materiaal lithium-ion. Raakt je thuisbatterij oververhit of wordt hij beschadigd? Dan zou hij vlam kunnen vatten en je woning bijgevolg beschadigen. 

Waarom geen thuisbatterij plaatsen?

+
Er zijn enkele redenen om geen thuisbatterij te plaatsen. Zo zijn ze redelijk duur in aanschaf, zijn ze niet volledig onafhankelijk van het energienetwerk, bevatten ze schaarse grondstoffen en zijn ze moeilijk te recycleren. Bovendien is er bij de opslag van zonne-energie altijd een paar procenten verlies. 

Wat valt er onder een brandverzekering?

+
De brandverzekering of woonverzekering beschermt de waarde van je huis en inboedel tegen de schade van brand, storm, overstroming en sneeuwdruk. Bovendien staat ze ook in voor de schade die andere personen lijden door bepaalde zaken van je woning. Denk bijvoorbeeld aan een brand van je woning die overslaat naar de buren. Of wanneer een dakpan van je huis op een naburige auto valt. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Thuisbatterij
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Thuisbatterij