Wat kost een LG thuisbatterij?

Er zijn verschillende thuisbatterijen op de markt, die werken op lithium ion technologie. Maar wat kost zo een LG Chem thuisbatterij eigenlijk?

Tal van fabrikanten brengen tegenwoordig goedkope thuisbatterijen op de markt. Deze goedkope thuisbatterijen voldoen doorgaans niet aan de verwachtingen. Je kiest best voor een LG Chem thuisbatterij. Deze batterijen werken naar behoren.

De prijs van een LG Chem thuisbatterij ligt tussen € 2.400 en € 5.700. De kostprijs van een LG Chem thuisbatterij hangt af van de opslagcapaciteit. De lithium ion technologie zorgt voor een grote opslagcapaciteit.

Je koopt de batterij best aan via een erkende installateur, al kan je de LG Chem thuisbatterij ook eenvoudig zelf online bestellen. Indien je toch voor een erkend installateur zou kiezen, hanteert hij doorgaans dezelfde prijzen als de fabrikant van de batterij. Naast de aankoop van de thuisbatterij, laat je best ook de installatie over aan een professioneel installateur. Indien je de thuisbatterij zelf online aankoopt, moet je hem vaak ook nog zelf installeren. Kennis en ervaring van een vakman staan garant voor een correcte installatie.

Type LG thuisbatterij Richtprijs (inclusief plaatsing)
LG Chem RESU 3.3 kWh ca. € 2.400 (€ 725/kWh)
LG Chem RESU 6.5 kWh ca. € 3.600 (€ 550/kWh)
LG Chem RESU 10 kWh ca. € 4.800 (€ 480/kWh)
LG Chem RESU 13 kWh ca. € 5.700 (€ 440/kWh)
LG Chem RESU 7 kWh ca. € 4.400 (€ 630/kWh)

Gratis offertes aanvragen

Premie?

Met een LG Chem thuisbatterij kan je aanspraak maken op een premie. Een deel van de investering wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald. Dit kan enkel op voorwaarde dat je beroep doet op een erkend installateur. De premie zal gedurende de komende jaren stelselmatig afgebouwd worden.

De premie voor een LG Chem batterij van 0 tot 4 kWh bedraagt vanaf 2022 zo’n € 225 / kWh. In 2023 bedraagt deze premie nog € 150 / kWh.

Voor een LG Chem thuisbatterij van 4 tot 6 kWh bedraagt de premie van 2022 € 187 / kWh. In 2023 is dit nog € 125 / kWh.

Indien je een LG Chem thuisbatterij plaatst met een capaciteit van 6 tot 9 kWh, dan krijg je vanaf dit jaar € 150 / kWh. In 2023 bedraagt de premie nog € 100 / kWh.

Een LG Chem batterij met een capaciteit hoger dan 9 kWh maakt vanaf 2022 geen aanspraak meer op een bijkomend bedrag.

Indien je wil kunnen terugvallen op deze premie, ben je verplicht van de LG Chem thuisbatterij te laten plaatsten door een erkende installateur. Dien je aanvraag voor de premie in bij het departement Omgeving. De terugbetaling krijg je terug in de vorm van belastingvermindering.

LG thuisbatterij prijs
Wat is de kostprijs van een LG thuisbatterij?

Bekendste model: LG Chem RESU

Het bekendste model van zo een slimme thuisbatterij is de LG Chem RESU. Dit merk wordt aangeboden door Belgian Solar.

Kenmerken

Maar wat houdt zo een LG Chem RESU batterij juist in? In onderstaande punten worden alle kenmerken van een LG Chem batterij besproken. Daarnaast wordt alles ook nog eens samengevat in onderstaande tabel.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van dit type batterij bedraagt 6.500 Wh. Dit komt neer op een beschikbaarheid van 6.500 W voor 1 uur. Indien dit voor jouw situatie niet voldoende blijkt te zijn, kan je hetzelfde type batterij toevoegen aan uw winkelwagen. De capaciteit van de extra batterij wordt toegevoegd aan de vorige capaciteit.

De opgewekte energie kan eveneens bewaard worden voor later gebruik. Denk hierbij maar aan een stroompanne.

Ontlading

Dit type batterij biedt je garantie op de best verkrijgbare ontlading tot wel 90 %. De opslagcapaciteit van 6.500 Wh kan je dus maximaal ontladen tot 5.850 Wh.

Aantal oplaadcycli

Een van de voordelen van deze batterij is de lange levensduur. Het gevolg hiervan is dat een ideaal gebruik op lange termijn wordt mogelijk gemaakt. In totaal heeft dit soort batterij meer dan 6000 oplaadcycli. Jaarlijks verbruikt de LG Chem batterij gemiddeld zo een 250 cycli. Omgerekend kom je op een geschatte levensduur van om en bij 20 jaar.

Uitgangsvermogen

Het uitgangsvermogen van dit type batterij bedraagt hooguit 4.200 W.

Gewicht

Bij het ontwerpen van de LG Chem batterij werd er gekozen voor een lichtgewicht. De massa bedraagt 70 kilogram. Omwille van een smal en eenvoudig ontwerp is het mogelijk om de batterij zelf te installeren. Daarnaast is een optimaal gebruik verzekerd tussen 0 °C en 40 °C. De locatie van de installatie van je batterij heeft hierop geen invloed.

Afmetingen

De lengte van een LG Chem batterij bedraagt 452 millimeter. De hoogte omvat 654 millimeter en de diepte 120 millimeter.

Rendement (laden en ontladen) 

Dit type batterij is het meest effectief bij 25 °C. Dan werkt de batterij op 99 % van haar capaciteit. Daarnaast kan de batterij maximaal laden en ontladen tot 4.2 kW.

Garantie 

Na het plaatsten van de batterij behoud je zo een 10 jaar garantie op je product.

Richtprijs

Indien je een LG Chem RESU wil plaatsen, varieert de prijs naar gelang het aantal KWh. De bedragen schommelen tussen € 2.400 en € 5.700.

Alles samen maakt dit:

Kenmerken
LG Chem RESU
Gegevens
Opslagcapaciteit 6.500 Wh
Ontlading Ontlading tot 90 % 
(van 6.500 Wh naar 5.850 Wh)
Aantal oplaadcycli Meer dan 6.000 oplaadcycli
(250 cycli/jaar)
Uitgangsvermogen 4.200 W
Gewicht 70 kilogram
Afmetingen 425 x 654 x 120 mm

Rendement (laden en ontladen)

4.2 kW
Garantie 10 jaar
Richtprijs € 2.400 – € 5.700

Voordelen en nadelen

De LG Chem batterij is de ideale slimme thuisbatterij. Dit type thuisbatterij biedt tal van voordelen aan. Hier staan maar enkele nadelen tegenover.

Voordelen Nadelen
Veilig en betrouwbaar Prijs loopt erg hoog op
Lichtgewicht ontwerp Extra RESU Plus nodig om meerdere batterijen aan elkaar te koppelen
90 % ontlading De hoeveelheid stroom wordt beperkt door de omvormer
kunnen functioneren in -10°C en 45°C  
100 % weersbestendig  
Uitgebreid aanbod  
10 jaar garantie  
48V RESU kunnen aan elkaar gekoppeld worden voor meer opslag  
Back-up tijdens stroomonderbreking  

Zoals je kan zien is de investering in LG Chem thuisbatterij als je zonnepanelen hebt zeker de moeite waard!

Ons oordeel

Als je de voor-en nadelen tegenover elkaar plaatst, is het plaatsten van een LG Chem RESU zeker aan te raden. Het is een redelijke batterij met een lange levensduur. De geschatte levensduur kwam neer op circa 20 jaar.

Daartegenover staat dat de prijs snel kan oplopen en de theorie omtrent laden en ontladen iet wat achterhaald is.

Daarnaast is er de mogelijkheid om meerdere batterijen aan elkaar te koppelen. Indien je dit wenst te doen, voorzie je best ook een extra RESU Plus.

Nieuwste model: LG RESU Prime

In 2021 heeft LG een nieuw type batterij op de markt gebracht, namelijk de LG RESU PRIME. Hiervan zijn twee versies ontworpen, namelijk eentje van 10 kWh en 16 kWh. Het voordeel van dit type is dat je de capaciteit kan verdubbelen. Je kan ervoor kiezen om twee toestellen van 10 kWh of 16 kWh te plaatsen. Zo verkrijg je een capaciteit van 20 kWh of 32 kWh.

De DoD bedraagt voor beide versies 100 %. Dat wil zeggen dat als je een versie koopt van 16kWh je dit ook maximaal kan inzetten. De batterij werkt in combinatie met een hybride omvormer in monofase. De omvormers waarmee dit toestel compatibel is zijn SolarEdge en SMA. Omwille van de ingebouwde omvormer ga je de RESU PRIME maximaal aan 5kW kunnen ontladen.

De garantie van dit toestel komt overeen met de garantie van de andere toestellen, namelijk 10 jaar.

De batterij is opgesplitst in twee delen. Dit omwille van het gewicht bij het installeren van het toestel en het transport. Daarnaast is het van belang om naast je batterij wat ruimte te voorzien in functie van de koeling. Links en rechts houd je best 30cm ruimte over en boven de batterij zo’n 50cm.  

Aangeraden is om aan te kloppen bij een expert, zodat die naargelang jouw situatie een thuisbatterij op maat kan installeren. Deze vakman weet ook raad met al jouw vragen en kan jou voorzien van advies op maat.

Advies en prijzen op maat

Hoe groot moet mijn thuisbatterij zijn?

Maar hoe bepaal je de ideale opslagcapaciteit voor jouw situatie? Je kan best rekening houden met de opslagcapaciteit die overeenkomt met de dagproductie van de zonnepanelen. Daarnaast is het belangrijk dat jouw batterij voldoende energie kan opslaan en jou gedurende de hele dag van groene energie kan voorzien.

Zonne-energie is een belangrijke energiebron geworden in België. Gemiddeld levert de installatie van een zonnepaneel om en bij 9,6 kWh per dag. Daarnaast gebruikt een gemiddeld gezin ongeveer 9,6 kWh per dag. Indien het verbruik van een gemiddeld gezin overeenstemt met jouw verbruik, is een LG RESU 10 kWh thuisbatterij ideaal voor jouw situatie. Wanneer jouw zonnepanelen toch meer stroom zouden leveren dan gepland, is het mogelijk om er een tweede LG Chem thuisbatterij aan te koppelen. Zo sla je zonnestroom op voor later gebruik.

Het is ook mogelijk om twee batterijen met een verschillende opslagcapaciteit aan elkaar te koppelen. Je kan kiezen om een LG RESU 13 te koppelen aan een LG RESU 6,5. Je maximale opslagcapaciteit bedraagt op deze manier 19,5 kWh. Het plaatsen van de tweede LG Chem thuisbatterij hoeft niet noodzakelijk te gebeuren bij de plaatsing van de eerste batterij. Je kan ervoor kiezen om het tweede toestel pas na enkele maanden of jaren te installeren. Indien je kiest voor een tweede apparaat, heb je eveneens een LG RESU Batterij combiner nodig. De prijs van de combiner komt neer om € 600.

Alle ontwerpen van de LG Chem batterijen werken volgens de lithium-ion technologie. De lithium-ioncellen zorgen voor een grote opslagcapaciteit van de huisaccu’s. Daarnaast later ze zich ook snel opladen, ondanks hun lichtgewicht ontwerp.

LG thuisbatterij zonnepanelen
De LG thuisbatterij slaat groene energie afkomstig van de zonnepanelen op.

LG thuisbatterij laten plaatsen?

Ben je geïnteresseerd in het plaatsten van een LG Chem thuisbatterij of wil je eerst meer te weten komen over de LG Chem batterij? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een erkend installateur. Een professionele vakman geeft je advies op maat. De expert gaat samen met jou op zoek naar de beste keuze voor jouw situatie.

Ben je op zoek naar onafhankelijk advies of wil je graag vrijblijvend offertes aanvragen? Twijfel niet en vul onderstaand formulier in!

Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
Thuisbatterij bedrijven in andere regio's