Wat is een hypothecaire lening?

Om een woning te kopen of te bouwen in deze tijd heb je waarschijnlijk een lening nodig. Verschillende partijen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en instellingen met een sociale doelstelling, kunnen je hierbij helpen.

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening vestigt de bank een hypotheek op je woning. Dit houdt in dat je woning als onderpand dient voor de lening, waardoor de bank zich ervan verzekert dat ze haar verschuldigde kapitaal terugkrijgt, vooral als je zelf je lening niet meer kunt afbetalen.

Het is belangrijk om te beseffen dat een lening aangaan niet gratis is. Naast het geleende kapitaal moet je ook rekening houden met afnemend kapitaal, interesten, een onroerende voorheffing en verzekeringen.

levensverzekering

Ben je verplicht om een schuldsaldoverzekering aan te gaan bij hypothecaire lening?

Een schuldsaldoverzekering biedt bescherming aan je erfgenamen door een deel van het te verzekeren minimumbedrag terug te betalen indien jij komt te overlijden. Je kan een schuldsaldoverzekering afsluiten voor elke lening zolang er een te verzekeren minimumbedrag is. Hoewel het niet verplicht is om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij het afsluiten van een hypothecaire lening, wordt dit vaak toch gedaan. Dit komt doordat het om grote bedragen op lange termijn gaat, waardoor men zich graag indekt.

Een bijkomend voordeel van een schuldsaldoverzekering afsluiten bovenop je hypothecaire lening is dat de kredietgever een lagere rentevoet kan aanbieden. Dit kan zelfs een voorwaarde zijn voor het verkrijgen van een voordeliger tarief bij de lening. Een verzekeraar kan je tevens een voordeliger tarief bieden onder de voorwaarde dat je een schuldsaldoverzekering afsluit.

Levensverzekering koppelen aan hypothecaire leningen

Hypothecaire leningen kunnen over een lange termijn gaan, vaak tussen de 30 en 40 jaar. Indien je overlijdt voordat je lening is afbetaald, zullen je erfgenamen het verschuldigde kapitaal moeten aflossen. Om dit te vermijden kan het interessant zijn om een levensverzekering te koppelen aan je lening. Zo vermijd je dat je erfgenamen met de schuld achterblijven.

Een schuldsaldoverzekering afsluiten kan je hierbij helpen. Dit type verzekering is geen verplichting, maar banken zullen het vaak aanraden of zelfs verplichten bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Door deze verzekering af te sluiten zal de bank alsnog het geleende geld terugkrijgen bij jouw overlijden, zonder dat je erfgenamen hiervoor hoeven op te draaien.

Als je graag alle opties wilt overlopen, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij professionals in jouw buurt via het offerteformulier hieronder.

Ontvang gratis offertes

Wat zijn de meerwaarden?

Een levensverzekering gekoppeld aan een hypothecaire lening heeft zijn voordelen. Wanneer de verzekerde sterft voordat de lening volledig is afbetaald, zullen de erfgenamen niet belast worden met de lasten van de lening. Dit voorkomt financiële zorgen voor je nabestaanden.

Waarmee rekening houden?

Moet je meer dan één levensverzekering afsluiten? De levensverzekering die aan je hypothecaire lening is gekoppeld, verzekert alleen je huis. Wanneer de verzekerde sterft, wordt het resterende bedrag van de lening betaald aan de bank, maar de nabestaanden ontvangen niets.

Je kan best een bijkomende levensverzekering aangaan om je erfgenamen te beschermen.

schuldsaldoverzekering

Hoeveel kost een hypothecaire lening?

De hypothecaire lening wordt door de notaris geregeld. Je moet hierbij dus rekening houden met een aantal kosten:

  • Registratiekosten
  • Hypotheekrecht
  • Ereloon van de notaris
  • Aktekosten

De kosten voor het volledige dossier samen te stellen lopen maximaal op tot 500 euro. Je betaalt natuurlijk wel nog belastingen die variëren naargelang jouw regio.

Wil je weten hoeveel een hypothecaire lening aangaan in jouw buurt kost? Vraag via onderstaand formulier offertes aan bij jou in de buurt.

Ontvang gratis offertes

Bedrag van de lening

Voor hoeveel geld kan je nu precies lenen? Hoeveel je kan lenen hangt af van verschillende factoren:

  • Jouw maandelijks netto-inkomen.
  • De quotiteit: verhouding tussen leenbedrag en waarde van de woning.
  • De rentevoet en looptijd van de lening.

Het bedrag van jouw lening hangt dus af van individuele factoren.

schuldsaldoverzekering in België

Raadpleeg verschillende verzekeraars tegelijk in België

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw regio voor hypothecaire leningen. Op die manier krijg je meer informatie en kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Zo kan je de beste optie vinden voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.