Welke kosten bij een levensverzekering?

Een levensverzekering biedt financiële bescherming voor jou en je dierbaren in geval van overlijden of het bereiken van een bepaalde leeftijd. Er zijn verschillende kosten waarmee je rekening moet houden als je een levensverzekering aanschaft.

  • Premiekosten: Dit zijn de kosten die je betaalt voor de verzekering. De premie kan periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) of in één keer worden betaald.
  • Kosten van de risicodekking: Dit zijn kosten die je betaalt voor de risicodekking van de verzekeraar. De kosten kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals jouw leeftijd, gezondheidstoestand en beroep.
  • Administratiekosten: Dit zijn vergoedingen die in rekening worden gebracht voor de administratie van je verzekering. Het kan gaan om een vast bedrag of een percentage van de premie.
  • Beleggingskosten: Sommige levensverzekeringen bieden de mogelijkheid om te beleggen, wat extra kosten met zich meebrengt, zoals transactiekosten en beheerskosten.
  • Afkoopkosten: Als je je levensverzekering vroegtijdig wilt beëindigen, moet je mogelijk afkoopkosten betalen. Deze kosten kunnen een percentage zijn van de afkoopwaarde van de levensverzekering.
  • Belastingkosten: Afhankelijk van het type levensverzekering en de lokale wetgeving kunnen uitkeringen onderworpen zijn aan belastingen.
levensverzekeringen

Is de uitkering van een levensverzekering belast?

In België is de uitkering van een levensverzekering onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van belastingen. Dit geldt bijvoorbeeld bij het verzekeren van een pensioen of een overlijdensrisico. Als de verzekerde echter overlijdt vóór de leeftijd van 60 jaar en de levensverzekering niet voldoet aan de voorwaarden van de zogenaamde Tak 21– of Tak 23-verzekeringen, kan de uitkering toch worden belast.

Indien de levensverzekering dient als beleggingsinstrument en de voorwaarden niet voldoen aan de wettelijke vereisten, kan er ook belasting worden geheven op de uitkering. 

Het is dus belangrijk om bij het afsluiten van een levensverzekering goed op de voorwaarden te letten om te voorkomen dat er later onverwachte belastingen op de uitkering worden geheven.

Informatie op maat?Contacteer gratis en vrijblijvend verzekeringsadviseurs.

Tips om minder belastingen te betalen

Verzekeringen zoals pensioensparen, langetermijnsparen en schuldsaldoverzekering kunnen een effectieve manier zijn om je belastingaangifte te optimaliseren en zo minder belastingen te betalen.

Een spaar- of beleggingsverzekering kan verschillende doelen hebben, zoals sparen voor je pensioen of je geld laten renderen. Als je belastingplichtig bent en/of beroepsinkomsten hebt, kunnen deze drie individuele levensverzekeringen ook gunstig zijn voor je belastingaangifte.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze verzekeringen, moet je deze vóór je 65e afsluiten en alleen op je eigen naam. De begunstigingsclausule van je contract moet voldoen aan de fiscale voorschriften en er zijn beperkingen van toepassing.

1. Langetermijnsparen 

Langetermijnsparen biedt de mogelijkheid om te profiteren van een belastingvoordeel van 30% op de betaalde premies. Momenteel is het maximaal toegestane bedrag dat per jaar gestort kan worden 2.260 euro, wat resulteert in een belastingvoordeel van 678 euro.

Daarnaast betaal je ook minder gemeentebelastingen. Houd er wel rekening mee dat er op je 60e verjaardag (of op de 10e verjaardag van het contract als je het hebt afgesloten vanaf de leeftijd van 55 jaar) een anticiperende heffing van 8% van toepassing is.

2. Pensioensparen

Met een pensioenspaarverzekering kun je profiteren van een gegarandeerde rentevoet en bovendien is het fiscaal voordelig: je kunt 30% van je premie terugkrijgen via belastingen. Dit betekent een besparing van 282 euro op een premie van 940 euro (het fiscale maximum).

Als gezin kun je dus tot 564 euro per jaar besparen. Let op, op je 60e verjaardag (of op de 10e verjaardag van het contract als je het hebt afgesloten vanaf de leeftijd van 55 jaar), is er een anticiperende heffing van 8%.

3. Schuldsaldoverzekering

De schuldsaldoverzekering biedt ook mogelijkheden voor fiscale optimalisatie.

Premies invullen op de belastingbrief

Wanneer jouw fiscale korf nog niet volledig gevuld is met kapitaalaflossingen en interesten van jouw woonkrediet, kan je ook de premies van jouw schuldsaldoverzekering invullen op jouw belastingaangifte om zo jouw fiscale voordeel te optimaliseren.

Dit is vooral voordelig als je aan het einde van het jaar een lening afsluit en de premie voor jouw schuldsaldoverzekering in één keer betaalt.

Premies niet in brengen

Soms kan het fiscaal voordeliger zijn om de premies van jouw schuldsaldoverzekering niet af te trekken van jouw belastingaangifte. Hierdoor ontvang je uiteraard geen belastingvoordeel, maar als gevolg hiervan wordt het eindkapitaal van jouw verzekering ook niet belast.

Levensverzekering belasting tips

Ontvang extra advies en vergelijk gratis meerdere verzekeraars

Door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen en advies te krijgen over levensverzekeringen en de belastingen ervan, kun je een beter inzicht krijgen in wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Bovendien kun je op deze manier gemakkelijk prijzen en verzekeringen vergelijken en zo de meest voordelige en passende optie vinden.

Advies op maat aanvragen over levensverzekeringen loont, omdat het complexe product verschillende factoren bevat, zoals persoonlijke omstandigheden, dekkingsopties en premies.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.