Welke soorten levensverzekering wil je berekenen? 

De twee meest voorkomende levensverzekeringen zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering.

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een crematie of begrafenis. Een uitvaartverzekering wordt daarom ook wel eens een begrafenis- of crematieverzekering genoemd. Je betaalt een maandelijkse premie, die voornamelijk afhankelijk is van het bedrag dat je opzij wilt zetten voor je uitvaart. Na je overlijden keert de verzekeraar dat bedrag uit aan je nabestaanden

Een overlijdensrisicoverzekering biedt een financieel vangnet voor je nabestaanden wanneer je komt te overlijden. Het biedt een dekking voor het wegvallen van je inkomen en beschermt je nabestaanden tegen de financiële gevolgen van je overlijden. Je bepaalt zelf de hoogte van het bedrag en de premie. Het verzameld kapitaal wordt enkel uitgekeerd wanneer je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering.

Hoeveel je maandelijks of jaarlijks betaalt voor je levensverzekering is afhankelijk van heel wat factoren, waaronder het type levensverzekering dat je afsluit. In dit artikel ontdek je welke factoren een rol spelen in het bepalen van je premie.

Wie betaalt de premie van de levensverzekering?

Je kunt aangesloten bij een individuele levensverzekering, maar ook bij een groepsverzekering. Bij de individuele levensverzekering betaalt de verzekerde zelf de premies. Hij of zij sluit ook zelf een contract af met de verzekeraar.

Bij een groepsverzekering wordt je als werknemer aangesloten door je werkgever. De premie kan volledig of gedeeltelijk betaald worden door je werkgever. In veel gevallen draag je als werknemer zelf een percentage van je (laatste) loon of een bepaald bedrag bij aan de premie.

Daarnaast kan de verzekeringnemer een levensverzekering afsluiten voor een andere verzekerde. De verzekerde is degene op wie de verzekering betrekking heeft. Als de verzekerde overlijdt, ontvangt de verzekeringnemer (in dat geval ook de begunstigde) de uitkering van de verzekering. Vaak gaat het om huwelijkspartners.

Wie ontvangt de uitkering van de levensverzekering?

De begunstigde van de verzekering ontvangt de verzekeringsuitkering.

Bij een overlijdensverzekering ontvangt de begunstigde de uitkering na het overlijden van de verzekerde. Vaak gaat het om de kinderen of partner van de verzekerde. Bij een schuldsaldoverzekering gaat de uitkering naar de kredietinstelling die de lening verstrekte.

Bij een levensverzekering is de begunstigde diegene die de verzekeringsuitkering ontvangt wanneer de verzekerde nog leeft op de einddatum van het contract. In de meeste gevallen is de verzekeringnemer zelf de begunstigde. De verzekeringsuitkering dient dan bijvoorbeeld als aanvullend pensioen. De begunstigde kan natuurlijk ook een andere aangewezen persoon zijn, bijvoorbeeld een (klein)kind.

Verzekeringsspecialist nodig?
Stel hier je vragen!

Hoe lang betaal je voor een levensverzekering?

Hoe lang je betaalt voor een levensverzekering, is afhankelijk van het soort levensverzekering dat je afsluit en de voorwaarden opgenomen in het contract.

Een tijdelijke levensverzekering loopt gedurende een op voorhand bepaalde periode. Vaak gaat het om een termijn van 5 tot 30 jaar. Kom je voor de eindvervaldag van het contract te overlijden? Dan ontvangt de begunstigde de verzekeringsuitkering.

Een levenslange levensverzekering loopt vanaf het moment dat je de verzekering afsluit tot het moment dat je komt te overlijden. De verzekeringsuitkering is gegarandeerd, en gaat naar de persoon die je als begunstigde van je levensverzekering aanduidt.

Bij een gemengde levensverzekering betaal je gedurende een op voorhand bepaalde periode een verzekeringspremie. Als de verzekerde overlijdt voor het einde van de looptijd, ontvangt de begunstigde de uitkering. Overlijdt de verzekerde niet? Dan wordt de verzekering omgezet naar een levenslange verzekering. In de meeste gevallen vervalt dan de maandelijkse premie.

levensverzekering

Hoe wordt premie levensverzekering berekend?

Wat bepaalt de hoogte van de premie voor je levensverzekering?

Premiebepalende criteria en factoren

De belangrijkste premiebepalende factoren zijn je leeftijd en gezondheidstoestand. Er wordt rekening gehouden met je familiegeschiedenis en levenswijze (bijvoorbeeld of je al dan niet rookt of risicovolle activiteiten uitvoert). Daarvoor wordt vaak een medische vragenlijst voorgelegd. Ook je carrière en waar je woont kunnen je premie beïnvloeden.

Daarnaast zijn de hoogte van het verzekerde kapitaal en de rente van belang. Ook de looptijd van het contract, belastingen en kosten hebben vaak invloed op het premiebedrag.

Wat voor levensverzekering je aangaat, heeft uiteraard ook invloed op het premiebedrag. Dat is voornamelijk zo omdat het verzekerde bedrag bij bijvoorbeeld een uitvaartverzekering doorgaans lager is dan het verzekerde bedrag bij een overlijdensrisicoverzekering.

De uitkeringsvorm beïnvloedt tot slot hoe het premie- en uitkeringsbedrag evolueert. Je uitkering kan gelijk blijven, lineair dalen of annuïtair dalen

Verzekeringskosten

Daarnaast worden ook kosten aangerekend op je levensverzekering. Hoe hoger de gestorte bedragen, hoe hoger de kosten. Ook de looptijd van het contract, het type verzekering en de tarieven van de verzekeraar spelen een belangrijke rol in hoeveel die kosten bedragen.

Enkele typische kosten die aangerekend kunnen worden zijn de instapkosten, beheerkosten en de kosten voor aanvullende verzekeringen. Denk maar aan een overlijdensdekking als aanvulling op je levensverzekering.

Kosten tak 21 versus tak 23

Een tak 21 (zonder roerende voorheffing) gaat meestal gepaard met inventaris-, innings- en acquisitiekosten. Een tak 23 levensverzekering kan gepaard gaan met in- en uitstapkosten en beheerskosten.

Waarop letten bij kosten levensverzekering

Kijk bij het uitkiezen van een levensverzekering niet enkel naar de kosten, maar ook naar de voorwaarden van de verzekering. Uitstapkosten en de mogelijkheid tot en voorwaarden voor het afkopen van de verzekering kunnen een duurdere levensverzekering bijvoorbeeld interessanter maken. Verschillende levensverzekeringen vergelijken, is de beste manier om een levensverzekering te vinden die aansluit bij jouw noden.

Hoeveel kost de premie voor een levensverzekering gemiddeld per maand? 

Zoals je ziet zijn de kosten voor een levensverzekering afhankelijk van heel wat factoren. Hoeveel je maandelijks betaalt, is  onder meer afhankelijk van welke levensverzekering je afsluit, welk bedrag je verzekert, je huidige leeftijd en je gezondheidstoestand.

Hoe ouder je bent, hoe slechter je gezondheid, en hoe groter het verzekerde bedrag, hoe duurder de premie. Het premiebedrag kan variëren van een tiental tot een paar honderd euro per maand. Een echt relevante gemiddelde kost vermelden, is niet mogelijk.

schuldsaldoverzekering

Wil je zelf levensverzekering berekenen? Maak gebruik van een levensverzekering simulatie

Om toch een beeld te krijgen van hoe hoog je verzekeringspremie zou zijn, is het aangewezen om een premie op maat te laten berekenen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld gebruik maken van een online simulatietool. Daarin geef je op welk bedrag je wilt laten verzekeren, welke looptijd je wenst, hoe oud je bent, enzovoort. Zo krijg je een realistische raming van de kosten.

Wil je naast een realistische berekening ook persoonlijk advies inwinnen? Vul dan het formulier onderaan dit artikel in. Je ontvangt niet enkel prijsvoorstellen en voorwaarden van verschillende verzekeraars, maar ook informatie die relevant is voor jouw specifieke situatie.

Ontvang je graag verzekeringsadvies op maat?
Vul dit formulier in en contacteer vrijblijvend adviseurs.
arrow Ontvang offertes

Tips om goedkope levensverzekering te vinden in België

Hoe verzeker je dat je niet te veel betaalt voor je levensverzekering? En hoe vind je een verzekering met de beste voorwaarden?

1. Vraag meerdere offertes aan

De beste manier om zo voordelig mogelijk een levensverzekering met de beste voorwaarden af te sluiten, is het vergelijken van het aanbod van verschillende verzekeraars. Elke verzekeraar zal andere voorwaarden en tarieven hanteren. 

Door verschillende prijsvoorstellen en voorwaarden te vergelijken en advies in te winnen bij een verzekeringsdeskundige, weet je zeker dat je niet meer betaalt dan nodig is. Je krijgt ook meteen een goed overzicht van de voorwaarden.

2. Vermijd opties

Aanvullende verzekeringen en opties kunnen, in bepaalde gevallen, handig van pas komen. Bekijk, bij voorkeur samen met een financieel adviseur, welke opties je echt nodig hebt. Zo houd je de kosten op korte en lange termijn zo laag mogelijk, en optimaliseer je het rendement van je levensverzekering.

3. Zo jong mogelijk een levensverzekering afsluiten

Hoe ouder je bent, hoe hoger je premie. Je sluit een levensverzekering best af op jonge leeftijd. Ook je gezondheid kan het premiebedrag sterk beïnvloeden. Een ernstige aandoening waar je op latere leeftijd mee te maken krijgt, kan ervoor zorgen dat een levensverzekering daarna niet langer betaalbaar of zelfs mogelijk is. Een levensverzekering bied je meerdere waarborgen. Zo kun je een overlijdensdekking opnemen, maar kun je tevens sparen voor een aanvullend pensioen.

4. Bundel dekkingen

De dekking van je levensverzekering bundelen met de verzekering van bijvoorbeeld een voertuig of woning kan voordelig uitkomen. Het samenvoegen van verschillende verzekeringen bij dezelfde verzekeraar kan een goede manier zijn om de kosten te dekken.

Tip: Bekijk samen met een adviseur welke verzekeringen je momenteel hebt en bij welke verzekeraar je die verzekeringen zo voordelig mogelijk kunt bundelen.

5. Controleer de financiële reputatie van de verzekeraar

Het addertje onder het gras: een goedkope verzekering kan je op lange termijn duur komen te staan. Een verzekeringsinstelling die financieel in slechte gezondheid verkeert, kan misschien lage tarieven aanbieden, maar de verplichting tot uitkering niet nakomen eens de looptijd van je verzekering verstrijkt. De verzekeringsinstelling rekent een percentage van het contractbedrag aan voor het beheer van je levensverzekering.

Kijk daarom goed naar de financiële reputatie van de verzekeraars die je op het oog hebt. Een financieel adviseur kan je daarin bijstaan.

De beste levensverzekering vinden? Vraag advies aan specialisten en vergelijk het aanbod

De beste levensverzekering is een verzekering die perfect aansluit op jouw noden en wensen. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen van verschillende verzekeraars. Je krijgt ook advies op maat van ervaren deskundigen. Zo kun jij een goed geïnformeerde keuze maken, en vind je snel en eenvoudig een levensverzekering die echt bij je past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw statuut?
2*. Waarom wenst u een levensverzekering?
3*. Wanneer wenst u een levensverzekering aan te gaan?
4. Aanvullende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat kost levensverzekering per jaar?

+
Hoeveel je jaarlijks betaalt voor je levensverzekering, is afhankelijk van je premiebedrag. Dat premiebedrag wordt beïnvloedt door verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn het soort verzekering, het verzekerde bedrag, de looptijd van de verzekering, en je huidige leeftijd en gezondheidstoestand.

Wat kost een levensverzekering hypotheek?

+
Dat is afhankelijk van het soort levensverzekering dat je afsluit op de hypotheek. Onder meer het geleend en verzekerd bedrag, je leeftijd en voorwaarden in het contract dicteren het premiebedrag van de levens- of schuldsaldoverzekering op je hypotheek.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Levensverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.