Wat is typisch voor een carport aan huis?

Een carport tegen je woning bestaat uit twee belangrijke onderdelen: het frame en het dak. Dit soort carport wordt langs één zijde aan de muur bevestigd en de andere zijde wordt ondersteund door palen. 

Deze overkapping zorgt ervoor dat je wagen beschermd staat tegen het weer. Om je meer ruimte te geven, is de carport steeds aan drie wanden open, hierin verschilt een carport dus van een gebruikelijke garage. De meest voorkomende soorten zijn de houten carport, de aluminium uitvoering en de stalen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat
Vraag en vergelijk prijzen op maat
arrow Ontvang offertes

Welk type dak voor je carport kiezen?

Type 1: Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een schuin aflopend dak waarbij de hoogste kant bevestigd aan de woning. Deze simpele maar toch zeer stevige constructie is niet voor niets de favoriet onder de carports. 

Houten Carport Als Aanbouw

Type 2: Gebogen dak

Een andere populaire variant is het gebogen dak. Hierbij is het dak aan beide kanten even hoog met ertussen een verhoging in boogvorm. Je kan bij een gebogen dak best de korte kant (die met de boog) tegen de woning plaatsen. Op die manier kan water eenvoudig langs de zijkanten wegstromen. 

Carport Aan Huis Vast

Type 3: Zadeldak

Een zadeldak komt sterk overeen met een gebogen dak, namelijk de puntvorm in plaats van een boog. Ook hier heeft de smalle kant de voorkeur om aan de woning bevestigd te worden. Door de steile afloop, verloopt de afwatering zeer vlot. Bovendien kan u hiermee een hogere doorrijhoogte creëren omdat er geen dwarsbalken nodig zijn. 

Uit welk materiaal bestaat een aanbouw carport?

Carports bestaan doorgaans uit een van de drie volgende materialen: hout, aluminium of staal. De carport dakbedekking kan alles zijn van dakshingles tot polycarbonaat. De wanden kunnen uit optionele wanden kan je evenzeer uit deze materialen oprichten.

Op zoek naar een specialist?
Carport hout aanbouw: vraag en vergelijk prijzen op maat
 

1. Houten carport

Een houten carport is een prachtige oplossing voor woningen in landelijke stijl als die in een moderne en strakke stijl. Let wel dat dit natuurlijke materiaal veel meer onderhoud vergt dan bijvoorbeeld aluminium. Om houtrot te voorkomen zal je op regelmatige basis het hout moeten vernissen en eventueel herschilderen. 

Hout is bovendien ook een goedkoop materiaal om een carport tegen je huis te bouwen, dat toch jarenlang meegaat.

2. Carport in aluminium

Carport aluminium aanbouw is een zeer licht materiaal en omdat het volledig recyclebaar is, is het ook nog eens erg duurzaam. Je hebt weinig tot geen onderhoud aan aluminium aangezien er geen mos op groeit. 

Een dak van aluminium zal de constructie niet kunnen houden dus kies je best voor een licht materiaal zoals polycarbonaat. 

3. Carport in staal

Stalen carports zijn enorm sterk en kan met die draagkracht alle soorten daken aan. Dit duurzame materiaal heeft wel een aardig prijskaartje. 

Ook qua onderhoud is carport staal aanbouw er eentje om over naar huis te schrijven. Een likje verf en het ziet er weer zo goed als nieuw uit. Of kies je liever toch voor de industriële kleuren die staal eigen zijn?

Aanbouw carport: zelf bouwen of vakman inschakelen?

Je wil graag een carport bouwen en om geld uit te sparen besluit je dat je het zelf zal bouwen. Zo spaar je het uurloon van een erkend vakman uit. Maar is dat wel zo een goed idee? 

Wil je garant staan voor een kwaliteitsvolle carport? Opteer dan best voor een ervaren vakman. 

Voor een carport die tegen de gevel geplaatst is, zal je geen vergunning nodig hebben. Je hebt wil een meldingsplicht. Deze meldingsplicht geldt voor volgende voorwaarden:

  • De functie van de woning blijft ongewijzigd
  • Je carport meet een maximale hoogte van 4 m
  • De bouwdiepte mag die aanpalend gebouw niet overschrijden
  • Je mag tot aan een bestaande scheidingsmuur bouwen maar deze mag niet gewijzigd worden

Op zoek naar een specialist?
Contacteer een erkend vakman

Zelf carport bouwen

Nog niet overtuigd? We leggen je hieronder in grote lijnen even uit hoe de ervaren vakman bij carports tewerk zal gaan. 

Stap 1: Funderingsankers

Na het uittekenen van de carport zal de vakman de fundering moeten graven en de funderingsankers moeten plaatsen. Vervolgens kan er aan de startprofielen begonnen worden. 

Stap 2: Draagstructuur

Wanneer de carport funderingen veilig in de grond zitten en alles uitgedroogd is, kan de erkend vakman starten met het plaatsen van de draagstructuur van jouw aanbouw carport. In deze fase zit ook de montage om de carport aan je de muur vast te maken.

Stap 3: Dakbedekking

Een carport kan uiteraard geen dakbedekking missen. Hierbij moet er nauwkeurig toegezien worden dat er nergens een lek kan ontstaan. 

Stap 4: Afwerking

Ten slotte kan de vakman de details behandelen. Het plaatsen van carport verlichting waar nodig of een eventueel extra zijpaneel plaatsen. 

Carport Bouwen

Vind vakmannen en vergelijk gratis offertes 

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor carports aan huis. Een carport op maat vraagt om een oplossing voor jouw specifieke situatie en die oplossing is het goedkoopst als je prijzen gaat vergelijken. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Carport
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Carport