Wat is de ziekenfondsbijdrage?

De ziekenfondsbijdrage is het lidgeld waarmee de mutualiteit zijn aanvullende diensten financiert. Elk ziekenfonds heeft een basisaanbod van aanvullende diensten die ze aan al hun leden bieden.

Het ziekenfonds bepaalt zelf welke voordelen en diensten het aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan geboortevoordelen, goedkope jeugdvakanties, (gedeeltelijke) terugbetaling van lenzen… De mutualiteit moet er wel voor zorgen dat:

  • Deze aanvullende voordelen en diensten aan de wettelijke voorwaarden voldoen;
  • De prestaties voor alle leden gelijk zijn. Zijn er toch verschillen, dan moet het ziekenfonds dit op basis van objectieve criteria kunnen rechtvaardigen.

Los van de ziekteverzekering

Deze bijdrage staat los van de wettelijke ziekteverzekering. De kosten van deze verplichte verzekering worden namelijk door de sociale bijdragen gedekt. Alle ziektefondsen moeten volgens deze verplichte verzekering tussenkomen in:

  • De gedeeltelijke of volledige terugbetaling van bepaalde ziektekosten (zoals geneesmiddelen, doktersafspraken, kinesitherapie, …)
  • De uitbetaling van de ziekte-uitkering.
ziekenfonds lidgeld

Overzicht bijdrage per mutualiteit

De ziekenfondsbijdrage verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds en hangt volledig af van het basisaanbod, aangeboden aan hun leden.

In onderstaande tabel vind je het lidgeld per ziekenfonds terug voor 1 volwassene (zonder personen ten laste):

Ziekenfonds Jaarlijkse bijdrage
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds VNZ € 99,96
Christelijke Mutualiteit € 113,16
Liberale Mutualiteiten € 105,00
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen NZVL € 99,96
Helan Onafhankelijk ziekenfonds € 114,00
Socialistische Mutualiteiten € 97,20

Wat is het goedkoopste ziekenfonds?

Het ziekenfonds met de laagste jaarlijkse bijdrage is de Socialistische Mutualiteiten Brabant. Daar betaal je slechts € 97,20 per jaar voor je aansluiting bij de mutualiteit.

Of dit ziekenfonds ook het best bij jou past, hangt uiteraard af van de diensten die de mutualiteit aanbiedt, en jouw specifieke noden. Kies dus niet blind de goedkoopste mutualiteit, maar vergelijk eerst verschillende ziekenfonds.

Bestaat er ook een gratis ziekenfonds?

Wie zich niet wil aansluiten bij een ziekenfonds, moet zich verplicht inschrijven bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Zo ben je in orde met de ziektekostenverzekering.

Aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering is gratis. Je betaalt geen ziekenfondsbijdrage, maar bijgevolg geniet je ook niet van de voordelen van een ziekenfonds. Voor diensten die buiten de verplichte ziekteverzekering vallen, moet je dus de volle pot betalen.

wat kost een ziekenfonds?

Extra kosten naast bijdrage ziekenfonds?

Naast de maandelijkse bijdrage zijn er 2 soorten bijdragen die te betalen zijn aan het ziekenfonds: enerzijds een verplichte bijdrage en anderzijds een niet-verplichte bijdrage.

[1] Zorgpremie voor Vlaamse sociale bescherming (verplicht)

De zorgpremie bedraagt 58 euro en is een verplichte bijdrage op jaarbasis die de Vlaamse sociale bescherming financiert. Elke Vlaamse burger van 26 jaar of ouder betaalt deze premie.

Met de zorgpremie wordt de Vlaamse sociale bescherming dus bekostigd. Dankzij de Vlaamse sociale bescherming maken zwaar zorgbehoevenden (bijvoorbeeld mensen met een handicap of ouderen met een zorgnood) aanspraak maken op bepaalde tegemoetkomingen.

[2] Aanvullende verzekeringen (niet-verplicht)

Zoals gezegd heeft elke mutualiteit een basisaanbod aan diensten ten voordele van hun leden. Daarnaast bieden ziekenfondsen de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten voor een bredere bescherming voor allerlei medische kosten. De bekendste voorbeelden zijn de hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen.

Deze verzekeringen beschermen je tegen hoge medische kosten, maar hebben natuurlijk een bepaalde kostprijs.

aanvullende verzekeringen bij ziekenfonds zorgen voor terugbetaling hospitalisatie

Wat als ik mijn ziekenfondsbijdrage niet betaal?

Wanneer je het maandelijks lidgeld van je mutualiteit niet betaalt, heb je geen recht meer op de voordelen van de aanvullende verzekering via het ziekenfonds. Het ziekenfonds kan je echter niet vervolgen om de betaling af te dwingen.

Wie minder dan 2 jaar niet in orde is, kan zijn dossier regulariseren door het achterstallige bedrag in één keer te betalen. Gebeurt dat niet? Dan kan de mutualiteit zware sancties opleggen na 2 jaar:

  1. Het ziektefonds mag de voordelen van de aanvullende verzekering stopzetten.
  2. Wil je opnieuw in orde zijn met de aanvullende verzekering, dan moet je 24 maanden de bijdragen betalen. Tijdens deze periode heb je geen recht op de aanvullende voordelen van deze verzekering.

Veranderen van ziekenfonds is geen oplossing. De achterstallige bijdragen, de verlies van de voordelen en de wachttijd gaan meer naar het nieuwe ziekenfonds.

Veelgestelde vragen

Hoeveel bedraagt bijdrage ziekenfonds?

Hoeveel je moet bijdragen aan je ziekenfonds is afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Het bedrag schommelt tussen 97,20 en 114 euro per jaar. Je vindt een overzicht per ziekenfonds in de tabel bovenaan.

Is de ziekenfondsbijdrage verplicht?

Sinds 2012 is iedereen verplicht een ziekenfondsbijdrage, ook wel aanvullende verzekering genoemd, te leveren.

Bijdrage per mutualiteit vergelijken

Voor wie puur op prijs afgaat, is ziekenfondsen vergelijken niet moeilijk. Je kan gewoon de goedkoopste mutualiteit kiezen, maar we raden dit toch af.

Zoek eerder naar het ziekenfonds dat het best bij jou past. Heb je kinderen die op jeugdvakantie willen? Heb je een bril? Of is een extra tandzorgverzekering interessant? Vergelijk daarom de extra voordelen van verschillende ziekenfondsen en vind een mutualiteit op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw hoofdactiviteit?
2*. Wat is uw leeftijd?
3*. Bij wie bent u aangesloten?
4*. Bent u gerechtigde of persoon ten laste?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Ziekenfonds
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.