Wie heeft recht op een zorgpremie?

Vlaams Gewest

Woon je in het Vlaamse Gewest en ben je ouder dan 25 jaar? Dan ben je verplicht om je aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming. Je moet jouw jaarlijkse zorgpremie aan het Zorgverzekeringsfonds betalen. Zo help je iemand die veel zorg nodig heeft en kan je ook rekenen op de solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming. Als je tweemaal de zorgverzekeringspremie niet betaalt, krijg je een boete.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als inwoner van Brussel kan je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij de Vlaamse sociale zekerheid. Je maakt deel uit van de Vlaamse Solidariteit voor de Sociale Bescherming door jouw ziekteverzekeringspremies jaarlijks te betalen aan het Zorgfonds. Ook als je veel zorg nodig heeft, kan je erop vertrouwen. Meld je op tijd aan, anders moet je even wachten op je zorgbudget.

Anders

Wie niet in Vlaanderen of het Brusselse Gewest woont maar er wel werkt, moet of kan zich soms nog inschrijven bij de Vlaamse sociale zekerheid en premies voor de ziektekostenverzekering betalen.

zorgpremie betalen

Wat is de zorgpremie?

Elk jaar betalen meer dan 4,5 miljoen mensen onmiddellijk na hun 25ste zorg voor de Vlaamse Sociale Zekerheid. De jaarlijkse zorgpremie voor de ziektekostenverzekering is 58 euro en 29 euro voor mensen met een laag inkomen.

De Vlaamse Sociale Zekerheid gebruikt deze zorgpremies om maandelijks meer dan 300.000 zorgbehoevenden te voorzien van zorgbudgetten. Het geeft je ook recht op de voordelen en solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming als je veel zorg nodig hebt. De huidige premie voor de zorgverzekering is € 58 per jaar.

Laat je gratis adviseren

Ontvang je graag persoonlijk info en advies op maat?
Stel nu al je vragen aan specialisten
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoeveel bedraagt de zorgpremie?

De standaard ziektekostenpremie die u aan het ziekenfonds moet betalen is 58 euro per jaar. De verlaagde zorgverzekeringspremie is 29 euro.

Je betaalt een verlaagde zorgpremie van 29 euro als je aan volgende voorwaarden voldoet vanaf 2022:

Je moet op 1 januari van het voorgaande jaar recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming.

Je moet minimaal 5 jaar aaneengesloten in Vlaanderen of Brussel hebben gewoond voor het betreffende jaar (maar niet noodzakelijk direct daarna) of in een EU-lidstaat of een ander land van een EU-lidstaat sociaal verzekerd bent.

Vanaf de Medicare-premie van 2022 moet je aan beide voorwaarden voldoen om de verlaagde Medicare-premie te betalen. Je kan voor vragen altijd terecht bij de Vlaamse zorgkas (ziekenfonds van de Vlaamse overheid).

zorgbudget

Wie krijgt zorgbudget?

Een zorgbudget is een maandelijkse toelage voor mensen die veel zorg nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ernstige gezondheidsproblemen of beperkingen. Wie toegang heeft tot een zorgbudget, kan daar vrij gebruik van maken. Dit geeft mensen de vrijheid om de zorg en hulp te kiezen waarvoor ze willen betalen, om een ​​normaal en gelukkig leven te leiden.

Zwaar zorgbehoevenden

Vroeger heette dit ‘zorgverzekering’. Voor iemand die veel zorg nodig heeft, is dit een zorgbudget van € 130,- per maand. Dit zijn bijvoorbeeld senioren die in verpleeghuizen wonen of mensen van alle leeftijden die substantiële (eventueel professionele) ondersteuning thuis nodig hebben.

Ouderen met zorgnood

Dit stond vroeger bekend als de ‘verouderingstoeslag’. Dit is een zorgbudget voor 65-plussers met een zorgvraag. De hoogte van dit budget is afhankelijk van het inkomen en het zorgniveau van de senior. Tot 656 EUR/maand.

Gehandicaptenzorg

Dit wordt ook wel het ‘basisondersteuningsbudget’ genoemd. Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking (erkende handicap door fod sociale zekerheid) die aan bepaalde voorwaarden voldoen, bedraagt ​​het maandelijks zorgbudget € 300,-. Ze krijgen het automatisch zonder dat ze erom hoeven te vragen.

Zorgpremie betalen: vraag advies

Ontvang gratis en vrijblijvend advies via onderstaand offerteformulier om meer informatie te verkijgen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw hoofdactiviteit?
2*. Wat is uw leeftijd?
3*. Bij wie bent u aangesloten?
4*. Bent u gerechtigde of persoon ten laste?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Ziekenfonds
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.