Overzicht mutualiteiten in België

In België is er een verplichte verzekering voor de terugbetaling van medische verzorging en uitkeringen. Om aan deze verplichte ziekteverzekering te voldoen moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

Hoeveel ziekenfondsen zijn er in België?

België telt een brede waaier aan ziekenfondsen. Hieronder vind je een overzicht van alle ziekenfondsen waarbij je kunt aansluiten in Vlaanderen (inclusief gewestelijke diensten), samen met hun, samen met hun jaarlijkse ziekenfondsbijdrage:

Ziekenfonds Jaarlijkse bijdrage
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds VNZ € 99,96
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen NZVL € 99,96
Helan Onafhankelijk ziekenfonds € 114,00
Christelijke Mutualiteit CM € 113,16
Liberale Mutualiteiten € 105,00
Socialistische Mutualiteiten € 97,20

Welke ziekenfondsen zijn er in België?

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds VNZ 203

Het VNZ is ontstaan in 1916 en is daarmee één van de oudste ziekenfondsen in België. Vandaag telt het 43 kantoren verspreid over Vlaanderen met zijn hoofdkantoor in Mechelen. Het zorgt voor een correcte uitbetaling van ziekte-uitkeringen en terugbetaling van ziektekosten.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 99,96 per jaar (€ 8,33 per maand); een koppel betaalt € 199,92 per jaar (€ 16,66 per maand).

Identificatienummer Vlaams & Neutraal Ziekenfonds: 203

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen NZVL 235

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen is een mutualiteit verbonden aan de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen dat de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging regelt. Het NZVL telt 58 kantoren in Vlaanderen.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 99,96 per jaar (€ 8,33 per maand).

Identificatienummer Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen: 235

Helan Onafhankelijk ziekenfonds 526

Helan is een welzijnsgroep met een bredere kijk op jouw welzijn. Helan telt 69 kantoren verspreid over gans Vlaanderen. Daarnaast zet het sterk in op digitale selfservice via een uitgebreid digitaal klantenportaal Mijn Helan en de app.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 114,00 per jaar (€ 9,50 per maand).

Identificatienummer Helan Onafhankelijk ziekenfonds: 526

Christelijke Mutualiteit CM 100

De Christelijke Mutualiteit CM behoort tot de Landsbond der christelijke mutualiteiten. Het is de grootste mutualiteit in België met 251 kantoren verspreid over het hele land.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 113,16 per jaar (€ 9,43 per maand); een koppel betaalt € 226,32 per jaar (€ 18,86 per maand).

Identificatienummer Christelijke Mutualiteit: 100

Liberale Mutualiteit MUTPLUS.be 403

De Liberale Mutualiteit MUTPLUS.be is één van de ziekenfondsen van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Deze mutualiteit telt 65 kantoren en zorgt voor de verlichte verzekering voor geneeskundige verzorging en ziekte-uitkeringen in België.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 105,00 per jaar (€ 8,75 per maand).

Identificatienummer Liberale Mutualiteit MUTPLUS.be: 403

Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen 407

De Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen behoort tot de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Deze mutualiteit telt 36 kantoren waar men de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging in Oost-Vlaanderen regelt.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 105,00 per jaar (€ 8,75 per maand).

Identificatienummer Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen: 407

Liberale Mutualiteit PLUS 417

De Liberale Mutualiteit PLUS maakt deel uit van de groep ziekenfondsen van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Het zorgt voor de uitbetalingen van ziekte-uitkeringen en de terugbetaling van geneeskundige verzorging. De mutualiteit telt 104 kantoren in gans België.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 105,00 per jaar (€ 8,75 per maand).

Identificatienummer Liberale Mutualiteit PLUS: 417

Socialistische Mutualiteiten 306

De Socialistische Mutualiteiten Brabant behoort tot het Nationaal verbond van socialistische mutualiteiten. Deze mutualiteit telt 193 kantoren.

Bijdrage: Een volwassene betaalt € 97,20 per jaar (€ 8,10 per maand).

Identificatienummer Socialistische Mutualiteiten: 306

Op zoek naar het ideale ziekenfonds in België?

Om het beste ziekenfonds voor jou te kiezen raden we je aan om verschillende ziekenfondsen te vergelijken. Bekijk hun tarieven en ga na welke voordelen, tussenkomsten en dienstverlening ze aanbieden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw hoofdactiviteit?
2*. Wat is uw leeftijd?
3*. Bij wie bent u aangesloten?
4*. Bent u gerechtigde of persoon ten laste?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Ziekenfonds
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.