Waarom aansluiten bij een ziekenfonds als zelfstandige?

Het is in België wettelijk verplicht om je als zelfstandige aan te sluiten bij een ziekenfonds, zoals bijvoorbeeld het ziekenfonds voor zelfstandigen. Zo dien je dan ook elke drie maanden sociale bijdragen te betalen. Het fonds waar je bij aansluit mag je zelf kiezen.

Dankzij die sociale bijdragen aan het sociale verzekeringsfonds verkrijg je recht op een ziekteverzekering. Je beschermt jezelf en je zaak ermee. De sociale zekerheid steunt je dan bij zowel grote als kleine gezondheidsproblemen.

Het is naast verplicht dus ook gewoon handig en nodig dat je aangesloten bent bij een ziekenfonds als zelfstandige. Aansluiten kan door contact op te nemen met een ziekenfonds en een attest van een sociaal verzekeringsfonds op te leggen.

Vergeten aan te sluiten bij een ziekenkas als zelfstandige? Eerst vraagt het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen dit in orde te brengen, gebeurt dit niet sluiten ze je automatisch aan bij de Nationale Hulpkas voor Zelfstandigen.

Heb ik recht op een ziekte-uitkering als zelfstandige?

Wie als zelfstandige aangesloten is bij een ziekenfonds heeft recht op 1 of meerdere ziekteverzekeringen. Je hebt recht op een gezondheidsverzekering en een uitkeringsverzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Gezondheidsverzekering

Met de gezondheidsverzekering word je beschermd tegen kleine en grote gezondheidsrisico’s. Je ziekenfonds staat je dan bij wanneer je naar de huisarts moet voor een verkoudheid, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op consultatie moet of een paar dagen in het ziekenhuis moet verblijven.

Uitkeringsverzekering bij arbeidsongeschiktheid

Wanneer een zelfstandige arbeidsongeschikt is heeft hij recht op een uitkering, dit werkt met dagvergoedingen. Het zit wel niet zo makkelijk in elkaar als het lijkt.

Je hebt niet onmiddellijk recht op sociale bescherming. De eerste maand wordt namelijk niet vergoed. Vanaf de tweede maand arbeidsongeschiktheid heb je recht op een forfaitaire uitkering. Als je na twee jaar nog arbeidsongeschikt bent verhoogt dit bedrag. Als zelfstandige arbeidsongeschikt zijn hoeft zo toch niet het einde van je bedrijf te betekenen en kan je toch omzet blijven genereren.

Een maand is natuurlijk erg lang en kan je zo behoorlijk veel geld kosten. Hier valt iets tegen te doen. Er is bijvoorbeeld de verzekering gewaarborgd inkomen. Zo ben je als zelfstandige vanaf het begin verzekert tegen arbeidsongeschiktheid.

Hoeveel bedraagt die verzekering? Met deze verzekering heb je recht op een uitkering tot 80 % van je bruto belastbaar inkomen. Ook is de premie 100 % fiscaal aftrekbaar, je kan dit laten meetellen als beroepskost. In bepaalde gevallen wordt een arbeidsongeschikte zelfstandige vrijgesteld van bijdrageplicht. Voor deze sociale bescherming betaal je dus aan een ziekenfonds.

ziekenfonds zelfstandige

Aansluiten bij een ziekenfonds als zelfstandige

Bij een ziekenfonds voor zelfstandigen aansluiten is verplicht. Wat is de eerste stap om je aan te sluiten? Hoe moet je een aansluiting voltooien? Dit is verschillend wanneer je zelfstandige in hoofd- of in bijberoep bent.

In hoofdberoep

Allereerst is het zaak om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Hierbij moet je vier keer per jaar sociale bijdragen blijven betalen. Zo geniet je van verschillende voordelen. Je hebt recht op verschillende sociale uitkeringen en gezondheidszorg dankzij je sociaal verzekeringsfonds en de bijbehorende sociale bijdragen die je betaalt. Wie bij controle geen attest kan voorleggen riskeert een boete van 2.000 euro, het is dus aangeraden om je aansluiting bij een ziekenfonds tijdig in orde te brengen. .

Het bedrag aan sociale bijdragen dat je aan je sociaal verzekeringsfonds moet betalen wordt berekend op basis van je netto belastbaar inkomen van drie jaar geleden. Als dit bedrag sterk afwijkt van je huidige inkomen kan je aanvragen om deze berekening aan te passen, zodat je in de toekomst minder sociale bijdragen dient te betalen.

Na zo’n twee jaar worden je bijdragen herzien door je sociaal verzekeringsfonds. Het kan dus zijn dat je achteraf nog moet bijbetalen of toch nog geld terugkrijgt van je sociale verzekeringsfonds. Ben je een beginnende zelfstandige wordt je een minimumbijdrage aangerekend met de kans dat je achteraf nog bij zal moeten betalen.

Start je als beginnende zelfstandige? Goed nieuws, je bespaart geld, het wettelijk vastgestelde bijdragepercentage ligt lager bij starters. Je eerste kwartaalbijdrage moet wel al betaald worden voor je ingeschreven kan worden in het ziekenfonds. De prijs die je aan je ziekenfonds als zelfstandige betaalt is afhankelijk van je inkomen.

Meteen beginnen als zelfstandige als schoolverlater? Neem zeker contact op met de uitbetaler van de kinderbijslag. Je hebt als zelfstandige in hoofdberoep namelijk geen recht meer op kinderbijslag.

Wanneer je eenmaal aangesloten bent ontvang je een bewijs van aansluiting. Dit bewijs moet je ziekenfonds hebben om je aansluiting als zelfstandige in orde te kunnen brengen.

Ook een meewerkende echtgenoot of echtgenote moet aangesloten worden voor het volledige sociaal statuut, ook wel het maxistatuut genoemd. Hiermee bouwt hij of zij haar eigen sociale rechten op.

In bijberoep

Ook een zelfstandige in bijberoep dient zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Net als een zelfstandige in hoofdberoep krijg je als zelfstandige in bijberoep hiervoor een attest dat je moet bezorgen aan je ziektefonds.

Het verschil zit in de sociale rechten en het bedrag dat je moet betalen. Je bouwt geen sociale rechten op als zelfstandige met een beperkte beroepsactiviteit. Die blijf je opbouwen met je zelfstandige activiteit zijnde je hoofdberoep als loontrekkende of ambtenaar.

Bepaalde terugbetalingen zoals de tandarts, behandelende arts, adviserend geneesheer of andere geneeskundige zorgen of medische kosten worden dan ook geregeld vanuit het statuut van je hoofdactiviteit.

Als zelfstandige in bijberoep betaal je een bedrag op je werkelijk verdiende inkomen. Is dat inkomen erg laag is er zelfs een kans dat je helemaal niets van bijdragen hoeft te betalen. Je moet wel als zelfstandige in bijberoep actief blijven, anders dient dit aangepast te worden.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat krijgt een zelfstandige bij ziekte?

Hoeveel je als zelfstandige bij ziekte krijgt is afhankelijk van je gezinssituatie. Met gezinslast ontvang je 70,26 euro, als alleenstaande krijg je 55,95 euro per dag en samenwonend heb je recht op 42,91 euro per dag.

Hoeveel kost ziekenfonds voor een zelfstandige?

De prijzen van ziekenfondsen voor zelfstandigen variëren tussen de verschillende ziekenfondsen. Ook is het afhankelijk van of je zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep bent.

Welk ziekenfonds als zelfstandige?

Er zijn verschillende ziekenfondsen waaruit je als zelfstandige kan kiezen. Ze voorzien allemaal hetzelfde, maar bepaalde ziekenfondsen hebben andere voordelen, die interessant kunnen zijn wanneer je zelfstandige bent.

Wat doet een een ziekenfonds voor zelfstandigen?

Een ziekenfonds doet voor zelfstandigen nagenoeg hetzelfde als voor werknemers. Als zelfstandige heb je ook recht op ziekteverzekering en tussenkomsten bij ziekte of ongevallen.

Ziekenfondsen vergelijken als zelfstandige

Interesse om te beginnen als zelfstandige en nog een ziekenfonds nodig, of gewoon op zoek naar een ziektefonds als zelfstandige? Van plan om zo snel mogelijk van ziekenfonds te veranderen of gewoon interesse om verschillende ziekenfondsen voor zelfstandigen te vergelijken?

Hier kan je gratis en makkelijk in contact gebracht worden met verschillende ziekenfondsen. Zo kan je ze met elkaar vergelijken en het  beste ziekenfonds voor zelfstandigen uitkiezen zodat je het ziekenfonds op jouw maat kan vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw hoofdactiviteit?
2*. Wat is uw leeftijd?
3*. Bij wie bent u aangesloten?
4*. Bent u gerechtigde of persoon ten laste?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Ziekenfonds
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.