Is aansluiting bij een ziekenfonds verplicht?

Inschrijven bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV) is als werknemer of zelfstandige verplicht. Zo krijg je recht op tegemoetkomingen voor gezondheidszorg van de verplichte ziekteverzekering en de Vlaamse sociale bescherming.

Zodra je aan bepaalde voorwaarden voldoet, moet je je direct aansluiten bij een ziekenfonds. Dit geldt als je:

  • ouder bent dan 25 jaar
  • jonger bent dan 25 jaar en al werkt.
  • jonger bent dan 25 jaar, geen werk hebt en een uitkering ontvangt

Wat als ik geen mutualiteit heb?

Is je mutualiteit niet in orde? Ben je niet aangesloten of betaal je de ziekenfondsbijdrage niet? Als je mutualiteit niet in orde is, heb je geen ziekteverzekering en moet je zelf opdraaien voor alle kosten voor raadplegingen bij artsen, onderzoeken of opnames. Aansluiting bij een ziekenfonds is dus best belangrijk. Ziekenfondsen betalen anders niets.

Hoe werkt de verplichte ziekteverzekering?

De verplichte verzekering voor de terugbetaling van medische kosten en uitkeringen werkt op basis van het solidariteitsprincipe, beter bekend als de sociale zekerheid. Zo heeft iedereen recht op en een gelijke mogelijkheid tot zorg.

Dankzij die verplichte aansluiting bij een ziekenfonds heb je recht op sociale zekerheid. Er zijn 3 bronnen die de sociale zekerheid financieren:

  • de overheid
  • de werkgeversbijdrage
  • de werknemersbijdrage van loontrekkenden, zelfstandigen en ambtenaren

Die inkomsten worden ingezameld door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Daarna worden ze verdeeld over de zeven takken van de sociale zekerheid.

Hoe aansluiten bij een mutualiteit?

Wil je van mutualiteit veranderen of is je mutualiteit niet in orde? Aansluiten bij een ander ziekenfonds is niet heel moeilijk. Ten eerste is het helemaal gratis. Je hoeft enkel contact op te nemen met het nieuwe ziekenfonds waarbij je wil aansluiten. Daarna doet je nieuwe mutualiteit de rest. Ze doen de nodige inspanningen om je dossier over te nemen.

Het begin van elk nieuw trimester kan je van mutualiteit veranderen. Let op: je moet wel ruim op tijd zijn met je akkoord voor verandering van ziekenfonds. De deadline is de vijfde van de maand voor het nieuwe trimester begint.

Bijvoorbeeld: wil je in januari bij een nieuw ziekenfonds aansluiten moet je voor 5 december in orde zijn met het akkoord van het ziekenfonds.

Aansluiten ziekenfonds
Aansluiten ziekenfonds: vergelijk verschillende ziekenfondsen.

Wat doet een ziekenfonds voor jou?

Allereerst houden ziekenfondsen zich bezig met het terugbetalen van medische verzorging. Ziekenfondsen betalen bezoeken als de huisarts, tandarts of apotheker terug. Die tegemoetkomingen voor geneeskundige verstrekkingen zijn bij alle ziekenfondsen hetzelfde. Ook regelt het de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en bij zwangerschappen.

Daarnaast nemen mutualiteiten ook enkele administratieve taken van je over. Een voorbeeld hiervan is de inning van de verplichte zorgpremie die de Vlaamse sociale bescherming mogelijk maakt.

Tenslotte zijn er de aanvullende verzekeringen. Dit zijn alle voordelen die het ziekenfonds aanbiedt bovenop de verplichte zorgverzekering. Het ziekenfonds betaalt en bepaalt deze tegemoetkomingen zelf, waardoor het aanbod tussen de verschillende mutualiteiten onderling (sterk) verschilt.

Lidgeld en aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekering maakt dus dat er geschikte ziekenfondsen zijn voor iedereen. Het is dus van belang dat je goed nadenkt over welke aanvullende verzekering je effectief nodig hebt. Daarna kan je verschillende ziekenfondsen met elkaar vergelijken.

Om de aanvullende verzekeringen te bekostigen vraagt het ziekenfonds je een jaarlijkse bijdrage te betalen. Ook hierin verschillen ziekenfondsen. De goedkoopste is de Socialistische Mutualiteit van Brabant met een jaarlijkse bijdrage van 81,60 euro. Bij het Onafhankelijke Ziekenfonds moet je dan weer een lidgeld betalen van 102,48 euro. Dat is een verschil van 22,88 euro per jaar.

Ook zijn er erg specifieke diensten op het vlak van aanvullende verzekeringen, denk aan hospitalisatie, tandzorg, optiek of psychologie. Wie hier vaak beroep op moet doen kijkt best naar welk ziekenfonds hier de beste regeling rond heeft. Kijk dus zeker na welke ziekenfondsen betalen voor welke zaken.

Aansluiten bij een ziekenfonds

Extra bescherming via aanvullende verzekering?

Wie zich aansluit bij een ziekenkas geniet automatisch al extra bescherming via de aanvullende verzekering. Wat dat precies inhoudt, hangt af van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Het verschilt namelijk per fonds.

Daarom is het dus belangrijk goed te checken welk ziekenfonds wat voor aanvullende verzekeringen aanbiedt. Zo is het erg handig als je eerst verschillende ziekenfondsen met elkaar vergelijkt. Maak daarna voor jezelf uit welk voordeel je het meest nuttig vindt voor je een keuze maakt.

Brillendrager? Sommige ziekenfondsen betalen je (gedeeltelijk) terug. Zwanger? Je kan kiezen voor een mutualiteit dat een geboortegeschenk geeft.

Je hebt de mogelijkheid om een extra verzekering tegen ziektekosten af te sluiten. Denk aan een aanvullende hospitalisatieverzekering of een tandzorgverzekering. Het is niet verplicht en kan enkel als je bij een zorgverzekering aangesloten bent.

Wil je geen aanvullende verzekeringen afsluiten? Dan kan je je gratis aansluiten bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Is het verplicht je aan te sluiten bij een ziekenfonds?

Ja, aansluiten bij een ziekenfonds is verplicht. Je mag wel kiezen bij welke ziekenkas aan te sluiten.

Hoeveel moet je betalen voor je aansluiting bij een ziekenfonds?

Hoeveel je moet bijdragen aan je ziekenfonds is afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Het bedrag schommelt tussen 81,60 en 102,48 euro per jaar. Je vindt een overzicht per ziekenfonds in de tabel bovenaan.

Wat moet je doen om in orde te zijn met het ziekenfonds?

Eerst en vooral dien je in orde te zijn met de premiebetalingen. Informeer je op tijd naar de voorwaarde, voordelen en welke documenten je dient in te dienen.

Hoe kies ik het beste ziekenfonds?

Aansluiten bij een ziekenfonds? Om de beste keuze te maken is het handig om eerst te vergelijken wat de verschillende ziekenfondsen aanbieden. Zo kan je vervolgens een keuze maken die het beste bij jou en eventueel je gezin past. Via onderstaand formulier kan je hier snel, gratis en vrijblijvend in contact komen met verschillende ziekenfondsen tegelijk via e-mail.

Vergelijk tarieven en diensten, en vind het beste ziekenfonds op jouw maat. Bij het juiste ziekenfonds aansluiten was nog nooit zo makkelijk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw hoofdactiviteit?
2*. Wat is uw leeftijd?
3*. Bij wie bent u aangesloten?
4*. Bent u gerechtigde of persoon ten laste?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Ziekenfonds
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.