Wat is een waterontharder met co2-injectie?

Een waterontharder met CO²-injectie voorkomt dat kalk zich aan de leidingen vasthecht, in tegenstelling tot een een waterverzachter met zout die kalkaanslag verhindert door het leidingwater te ontharden. Met co2 waterontharder blijft de kalk in het water zitten.

Hoe werkt een co2 waterontharder precies?

De waterverzachter wordt meestal vlak na de teller geïnstalleerd en voorziet zo je hele huis van “zacht” water. Om de kalk onschadelijk te maken injecteert het toestel koolzuurgas (H²CO³) in de waterleidingen. Het koolzuur reageert dan met de kalk – in de chemie spreken we over calciumcarbonaat (CaCO³) – in je leidingen. Uit deze reactie ontstaat calciumwaterstofcarbonaat (Ca(HCO²CO³)²). Deze stof is volstrekt onschadelijk en zal zich niet op je leidingen vastzetten.

Koolzuurgas is dus niet schadelijk voor de gezondheid. Bij een co2 waterontharder wordt het koolzuurgas in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd aan het water, terwijl het in grote hoeveelheden aanwezig is in bruisende dranken zoals spuitwater of frisdrank. Je zal koolzuur ook niet proeven en de pH waarde van je leidingwater zal maar zeer licht stijgen.

Het koolzuurgas bevindt zich in een gascilinder die slecht één keer per jaar (voor een gezin van 4 personen en een totaalverbruik van ongeveer 100m³ kraantjeswater) vervangen moet worden.

Voordelen

  • Eenvoudige installatie en onderhoudsvriendelijk
  • Geen milieubelastend zout
  • Geen waterverbruik door afwezigheid van een regeneratiefilter
  • Geen last meer van zware zoutzakken en het tijdig aanvullen

Nadelen

  • Relatief hoge prijs (ca. 1.750 euro)
  • Omvangrijkheid gascilinder
  • Installatie en vervangen van de gascilinder kan best gebeuren door een ervaren vakman
  • Werkt op stroom. Heeft dus een aansluiting nodig
  • Verhoging van pH kan voorkomen bij schommelingen in de waterhardheid

Prijs waterontharder met co2-injectie

De prijs van een waterontharder met CO²-injectie betaal je tussen € 1.500 – 2.000, exclusief plaatsing. De onderhoudskost zal neerkomen op ongeveer € 100 per jaar voor aanschaf en installatie van nieuwe cilinders.

Ontharder met co2-injectie: bekende merken

Hydrokube

Greenside nv is een Belgisch familiebedrijf dat de Hydrokube in eigen land produceert. De Hydrokube is doeltreffende en natuurvriendelijke co2 waterontharder.

Met een certificaat van het Belgische Ecochim laboratorium ben je ervan verzekerd dat jouw Hydrokube 100% efficiënt is.
De Hydrokube co2 waterontharders komen in verschillende modellen en vanaf de eerste upgrade is er een boost-optie die je leidingen voor een groot deel zal reinigen van al gedane kalk- en magnesiumafzetting.

SoluCalc

SoluCalc heeft zijn eigen oplossing om kalk uit het water te filteren. Hun co2 waterontharder werkt met een gascilinder en is vrij compact. Daarom is het een uitstekende optie voor waterontharding met CO²-injecties.

Alternatieven: waterontharders met of zonder zout

De gloednieuwe techniek van waterontharders met co2 caat de concurrentie aan met de klassieke waterverzachter met zout. Deze ontharders zijn doorgaans goedkoper dan co2 ontharder en halen de kalk daadwerkelijk ui het leidingwater, maar ze hebben ook enkele nadelen. Zo zijn ze niet zo milieuvriendelijk en moeten ze steeds opnieuw aangevuld worden.

Hieronder kan je een overzicht vinden van alle waterontharders zonder zout, ook wel mechanische waterontharders genoemd.

Waterontharder zonder zout

Magnetische/Elektromagnetische waterverzachter prijs vermelden (schatting)

Een magnetische of elektromagnetische waterverzachter werkt aan de hand van een klein toestel dat rond de leiding wordt aangebracht. Het magnetische veld zou voorkomen dat de kalk zich vasthecht aan leidingen en huishoudtoestellen, zodat er van kalkaanslag geen sprake meer is. Deze methode is echter nog niet voldoende bewezen.

Voor een elektromagnetische waterverzachter betaal je tussen de € 30 en € 500, incl. BTW.

Waterontharder met zinken anode

Deze mechanische waterontharder is een gepatenteerde ontwikkeling van het Duitse ION onder de naam Aquabion. De zinkanode wordt zeer eenvoudig in jouw leiding geïnstalleerd. De actieve zinkanode met zeer hoge reinigingsgraad geeft een elektrochemische reactie die een vrije zinkion zal afgeven die zich zal binden aan kalk.

Hiervoor zal je tussen de € 500 en € 1.500 betalen, inclu. BTW.

Waterverzachter met polyfosfaten

Dit compacte tussenstuk sluit je aan op de waterleiding en laat het water doorheen een patroon stromen met polyfosfaten. Deze patronen moeten wel elke 6 maanden vervangen worden voor om en bij de 10 euro.

Deze technologie steunt op het feit dat de polyfosfaatzouten zich met de calcium en magnesium in het leidingwater vermengen. Door deze vermenging belemmert de vorming van kalk. Let wel op, de samenstelling van het water blijft hetzelfde, dus dit type ontharder is minder efficiënt dan een waterverzachter met zout.

Voor een waterverzachter met polyfosfaten betaal je ongeveer € 100 à € 150, inclu. BTW.

Waterverzachter met omgekeerde osmose

Deze mechanische waterontharder perst water doorheen een membraan dat werkelijk alles kan filteren, dus ook kalk. Deze toepassing is voornamelijk interessant voor bedrijven en laboratoria die toegang tot compleet zuiver water nodig hebben.

Waterverzachter met zout

Deze methode werkt aan de hand van harskorrels die calcium omzetten naar natrium-ionen. Deze korrels zullen na een tijdje verzadigd geraken en met dan gereinigd of vervangen worden. Die reinigingen of regeneratie gebeurd in het zoutreservoir waarbij de harskorrels door zout water gespoeld worden. Dit zoutreservoir zal veelvuldig aangevuld moeten worden.

De prijs van een waterverzachter met zout ligt rond de € 750 à € 900 maar daar komt nog een maandelijkse onderhoudskost bij van € 70 euro. Jaarlijks verbruik je ongeveer € 40 aan zout.

Waterontharder met co2-injectie kopen: vergelijk gratis offertes

Omdat geen enkele methode de meest geschikte is voor alle situaties is het verstandig om raad te vragen bij een ervaren vakman. Vraag hier gratis offertes aan voor een op maat gemaakt advies zodat jij en je apparaten kunnen genieten van zacht water.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter