Wat is lamelparket? 

Lamelparket is niet helemaal hetzelfde als het alomgekende klassieke parket. Het grote verschilpunt tussen de twee vloeren is de manier waarop het gemaakt wordt. Heb je het over parket, dan spreek je in de meeste gevallen over een massief houten vloer.

Lamelparket bestaat uit een massief houten toplaag met minstens 1 onderliggende laag, bij voorkeur multiplex. Het voordeel aan de onderliggende laag is dat lamelparket zijn vorm beter kan behouden. Krimpen en uitzetten neemt tot wel 90 % af. De vloer vereist bijgevolg minder onderhoud.

Contacteer parketspecialisten
Ontvang advies op maat en vrijblijvende offertes

Hoe zorgt een houten vloer voor een warme uitstraling?

Door de massieve toplaag van lamelparket krijgt deze vloer hetzelfde tijdloze uitzicht als eender welke parketvloer. Het zorgt ervoor dat de warme uitstraling behouden blijft.

Kies je nu voor een lichte, neutrale houtkleur of ga je voor een diepe, warme tint. Het zorgt steeds voor een aangename, gezellige uitstraling

Warme tinten lamelparket

Meerdere diktes, breedtes, lengtes en soorten toplagen 

Je moet heel wat keuzes maken, wanneer je beslist een lamelparket te laten plaatsen. 

Als eerste kies je de gewenste dikte. Hier geldt: hoe dikker, hoe langer het meegaat. Daarmee hangt samen dat een dikkere hardhouten toplaag wat meer kost dan een dunne laag.

De breedte en de lengte van de toplaag hangt af van de legwijze, maar ook van jouw persoonlijke voorkeur. Brede lamellen kunnen een ruimte groter laten lijken. Verschillende lengtes creëren dan weer een dynamisch en natuurlijk effect.

Welke soort toplaag je kiest is de laatste, maar zeker niet minst belangrijke keuze. Elk hout heeft zijn eigen specifieke uitstraling en beïnvloedt de sfeer van de kamer. Kies daarom niet enkel een houtsoort die past bij jou smaak, maar zorg dat het ook perfect aansluit bij de stijl van jouw woning.

De kleuren van de houtsoorten lichten we hieronder verder uitgebreid toe.

lamelparket verschillende lagen

Verschillende beschikbare kleuren (wit en donkere kleuren) 

De eindeloze kleurvariaties bieden veel mogelijkheden. Je kan daardoor de perfecte tint kiezen voor jouw kamer.

Met natuurlijke houttinten kan je nooit fout gaan. Eikenhout, walnoot of esdoorn zorgen voor een tijdloos interieur.

Bepaalde houtsoorten hebben van zichzelf een warmere kleur. Denk hierbij maar aan kersenhout of mahonie. Het warme hout heeft een natuurlijke uitstraling, maar creëert ook een sfeer van gezelligheid.

Je kan ook van nature wat grijzer hout kiezen. Dat is meestal een kleur die pas na verloop van tijd naar boven komt. Maar ze kan ook gestimuleerd worden. Vaak wordt dit type afwerking gekozen omdat het neutraal en rustgevend is. Het is alvast heel geschikt voor moderne ruimtes.

Lamelparket natuurlijk

Naast klassieke kleuren kan je voor een uiterste kiezen met wit of net heel donker:

Witte lamelparketvloeren stralen een soort tijdloze elegantie uit. Ze vergroten een ruimte en laten het lichter ogen. Ze passen zowel in een modern als klassiek interieur. De wittere kleur kan ook bekomen worden met behulp van ‘white wash’. Dit is een meer eigentijdse uitwerking. De toplaag krijgt hiermee een lichte, doorgeleefde uitstraling. 

Heb je ruimte en wil je graag een donkerdere vloer? Kies voor een diepe en intens donkere houtkleur. Een donkere vloer geeft een luxueus en elegant gevoel. De ruimte wordt hier wat verfijnder door. Daarnaast kan het contrast met een lichter interieur heel mooi zijn.

Wil je extra contrast in de vloer?

Combineer dan een donkere vloer met white wash. Het blijft achter in de nerven waardoor de tekening duidelijker zal afsteken. 

Welke ondervloeren zijn geschikt voor (eiken) lamelparket?

Een geschikte ondervloer plaatsen is belangrijk om een juiste installatie te garanderen. Het zorgt daarnaast voor een duurzame en comfortabele vloer. Heb je de ondervloer perfect op jouw noden afgestemd? Dan zal de vloer ook comfortabel blijven doorheen de jaren.

De vier meest voorkomende ondervloeren, en de reden wanneer je welke moet kiezen, geven we hieronder:

1. Dampwerende folie 

Dampwerende folie beschermt de vloer tegen vocht uit de onderliggende constructie. Deze folie wordt meestal gebruikt op een betonnen vloer, aangezien beton vocht makkelijk doorlaat.

2. Geluiddempende ondervloer 

Een geluiddempende ondervloer vermindert geluidsoverdracht. Dat is vooral aangenaam in appartementsgebouwen of bij het leggen van een vloer op een bovenverdieping.

3. Egaliserende ondervloeren 

Egaliserende onderlagen compenseren kleine oneffenheden in de ondervloer. Een gladde ondergrond is noodzakelijk voor een correcte installatie en om problemen in de toekomst te vermijden.

Gebruik deze ondervloer daarom bij voorkeur voor een oneven vloer. 

4. Warmte-isolerende ondervloer 

De laatste ondervloer helpt de warmte-isolatie van een vloer te verbeteren. Hierdoor ontstaat er een aangenamer binnenklimaat. Dit type ondervloer wordt vooral gekozen in combinatie met vloerverwarming. Het helpt de warmte beter te verdelen en verhoogt de efficiëntie van het verwarmingssysteem.

Heb je geen vloerverwarming? Dan is een isolerende ondervloer nog steeds een goed idee. Het zorgt ervoor dat de warmte in de juiste ruimte blijft. Het draagt dus bij tot lagere energiekosten.

Onderlaag lamelparket

Hoe lamelparket leggen?  

Er zijn twee manieren om een samengesteld parket te plaatsen: lijmen en nagelen of een zwevende installatie. Beide met hun eigen techniek en voordelen. We leggen ze hieronder kort uit.

Professioneel advies nodig?
Ontdek de beste installatiemethode voor jouw toekomstige lamelparket
arrow Ontvang offertes

1. Lamelparket vernagelen en lijmen

De traditionele manier van installatie, het vastlijmen en vernagelen van parket, biedt veel stabiliteit en duurzaamheid. Het brengt nog andere voordelen met zich mee:

  • De massief houten toplaag zal minder uitzetten en krimpen bij temperatuursverschillen
  • Je hebt minder last van loopgeluid en andere soorten geluiden

Combineer je lamelparket met vloerverwarming? Dan moet je deze installatiemethode kiezen.

Lamelparket lijmen

2. Vloeren zwevend plaatsen 

Een (eiken) lamelparket vernagelen en lijmen zorgt voor een permanente plaatsing. Het grote voordeel bij een zwevende installatie is dat je elke plank na installatie opnieuw kan losklikken.

Een zwevende installatie is daarnaast niet moeilijk. Met een beetje handigheid kan je de vloer makkelijk zelf leggen. Het bespaart je heel wat kosten.

Zwevend lamelparket kliksysteem

Lamelparket behandelen: enkele mogelijkheden 

Hout behandelen is belangrijk om zo lang mogelijk van het lamelparket te kunnen genieten. Het wordt op die manier beschermd tegen slijtage, vochtindringing, insecten en schimmels. De natuurlijke kleur en uitstraling blijft beter behouden en je parket zal heel wat langer meegaan.

Lees hieronder op welke manier je best jouw lamelparket verzorgt.

1. Roken 

Ondanks de term wordt er bij het roken van een lamelparket niet echt gebruik gemaakt van rook. De houten toplaag zal vrijgesteld worden aan ammoniakdamp. De chemische reactie die hierdoor ontstaat zal het hout donkerder, grijzig en onregelmatiger maken. Dit zal bij elke plank verschillen. Het zorgt voor een karakteristieke vloer. 

Roken gaat enkel bij eiken lamelparket. Andere houtsoorten bevatten niet, of te weinig van de juiste stof om een chemische reactie te verkrijgen.

2. Borstelen 

Borstelen is een dankbare techniek bij houtsoorten met een sterke tekening zoals grenen of eiken lamelparket. Afhankelijk van de manier van borstelen zal je een fijne of net een ruwere afwerking krijgen. Beide afwerkingen hebben als doel de tekening nog beter tot z’n recht te laten komen.

Doordat de oppervlakte wat ruwer wordt zal frequentere reiniging nodig zijn. Ook zal het parket sneller weer afgeschuurd moeten worden wat het effect van borstelen weghaalt. Na het schuren kan je de toplaag gewoon opnieuw borstelen.

3. Olie (met of zonder kleur) 

Voor een goede behandeling met olie is het noodzakelijk dat de toplaag eerst wordt afgeschuurd. De vloer heeft daardoor zijn natuurlijke uitstraling terug.

Behandel het hout daarna met olie, dan kan het volledig indringen. Olie zorgt dat hout blijft ademen, terwijl het toch goed gevoed is. 

Lamelparket behandelen met olie met kleur

Hoe lang gaat een lamelparket mee? 

Hoe lang een lamelparket meegaat hangt af van de dikte van de toplaag. Die is meestal tussen 3 en 6 mm dik.

Afhankelijk van de dikte kan je berekenen hoe lang jouw vloer zal meegaan. 

Om de 10 tot 15 jaar moet de vloer volledig opgeschuurd en opnieuw behandeld worden. Bij het schuren zal een professional maximaal 0,8 mm wegschuren. Afhankelijk van de ervaring van de specialist zal er tot amper 0,4 mm weggeschuurd worden. 

Een toplaag van 3 mm zal daarom minstens 30 jaar, en in het beste geval meer dan 50 jaar meekunnen.

Lamelparket onderhouden

Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis prijzen op maat 

Wil je graag lamelparket in huis installeren en ben je op zoek naar deskundig advies? Vul het offerteformulier hier kosteloos in en kom in contact met installateurs uit jouw buurt. Ontvang daarnaast 1 of meerdere offertes op maat van jouw woning, wensen en budget.

Vergelijk gratis offertes en ontdek hoe jij kan besparen op kosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Lamelparket: ondervloeren, plaatsingsmethodes en behandelingen