Wat is een Hongaarse punt parketvloer?

Een parketvloer kun je in verschillende legpatronen (laten) leggen. Hongaarse punt, ook wel het chevronpatroon of chevronmotief, is één van de vele opties. 

De individuele, parallellogramvormige planken waaruit het parket bestaat, worden in V-vormige rijen gelegd. Waar de plankjes elkaar raken, ontstaat een V-patroon waardoor een rechte voeg loopt

De Hongaarse punt zou niet afkomstig zijn uit Hongarije, maar uit Italië. Waar de term precies vandaan komt, is niet bekend.

Sergeantstreep

Het patroon doet enigszins denken aan de strepen op het uniform van een sergeant. Hongaarse punt stond daarom vroeger bekend als de sergeantstreep.

Optisch effect

Een vloer in Hongaarse punt heeft kenmerkende rechte lijnen die door het midden van elke V lopen. Die lijnen lokken de aandacht en leiden de blik van de aanschouwer verder en dieper de ruimte in. Daardoor kan een optische vergroting van de ruimte ontstaan.

Vergelijk je graag opties en prijsvoorstellen op maat?
Kom gratis en vrijblijvend in contact met parketspecialisten
arrow Ontvang offertes

Luxueuze uitstraling

Een parket in Hongaarse punt geeft ruimtes een statig, luxueus karakter. Het parket heeft een eerder moderne, wat strakkere uitstraling. Al kan met een zachte hoek (van 60 in plaats van 45 graden) ook een meer organische uitstraling bereikt worden.

Bovenaanzicht van een lichtgekleurd parket met scherpe Hongaarse punt.

Wat is het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt?

Het chevronpatroon lijkt wat op het visgraatpatroon. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

1. Voegpatroon

Eerst en vooral vormt de voeg van een visgraatparket een zigzagpatroon. De voegen lopen dus trapsgewijs. De voegen tussen de delen van een vloer in Hongaarse punt lopen recht door de ruimte.

2. Vorm planken en hoek

Elke plank in een visgraatpatroon heeft een rechthoekige vorm. De plankjes liggen daarom loodrecht tegen elkaar.

De plankjes in het chevronpatroon zijn parallellogramvormig. De zijdes van die plankjes zijn dus schuin. De individuele planken raken elkaar bijgevolg niet loodrecht. Op die manier kan de V-vorm een hoek van 45 (een scherpe hoek) of 60 graden (een zachtere hoek) vormen. 

3. Uitstraling parket

Het visgraatpatroon heeft een eerder krachtige, robuuste uitstraling. Een parket met Hongaarse punt geeft een ruimte een strakkere, meer moderne en bovenal symmetrische uitstraling.

Het visgraatpatroon oogt wat drukker, terwijl de Hongaarse punt net meer rust brengt.

Op onderstaande afbeelding zie je links een visgraatparket, rechts een parket in zachte Hongaarse punt.

Bovenaanzicht van 2 lichtgrijze parketvloeren. Links een parket in visgraatpatroon, rechts een parket in zachte Hongaarse punt.

Wat kost een Hongaarse punt vloer leggen? [Prijzen] 

Richtprijs

Hongaarse punt leggen, is niet eenvoudig. De plaatsingskosten voor een massief parket in Hongaarse punt liggen dan ook vrij hoog. Richt op een kost van zo’n 150 euro per vierkante meter voor een uitvoering in eikenhout.

Kies je voor een duurdere houtsoort als teak, notelaar of wengé? Dan betaal je uiteraard meer.

Besparen? Kies voor lamelparket met Hongaarse punt.

Wat is duurder: visgraat of Hongaarse punt? 

Over het algemeen is een massief parket in Hongaarse punt duurder dan een massief parket met visgraatpatroon. 

Een massief parket in Hongaarse punt leggen is niet eenvoudig. Alle plankjes moeten in de juiste hoek gezaagd worden, en elke lijn moet perfect worden gevolgd. Bij fouten tijdens het plaatsen, kunnen de voegen mettertijd open komen te liggen. 

Verschillende fabrikanten produceren lamelparket met Hongaarse punt. Zo’n parket bestaat uit vloerdelen die bij de productie voorzien worden van het chevronpatroon. Dat maakt de plaatsing eenvoudiger én goedkoper

Kies je voor lamelparket? Dan is het prijsverschil minder significant. De parketspecialist hoeft dan niet aan het puzzelen te slaan en hoeft enkel de vloerdelen te leggen. Voor de parketlegger is er geen verschil tussen het plaatsen van vloerdelen met het ene of het andere motief. 

Meer weten over legpatronen?
Stel je vragen aan een parketspecialist

Hongaarse punt en vloerverwarming combineren 

Het patroon waarin het parket gelegd wordt, heeft weinig van belang voor de eventuele combinatie van parket met vloerverwarming.

Er zijn veel belangrijkere factoren, zoals:

  • Type parket. Lamelparket laat zich doorgaans combineren met vloerverwarming dan massief parket.
  • Dikte van het parket. Te dikke planken of vloerdelen absorberen de opgewerkte warmte.
  • Stabiliteit van de houtsoort. Hoe minder het hout werkt onder invloed van temperatuurschommelingen, hoe geschikter het parket voor de combinatie met vloerverwarming.

Parket op vloerverwarming? Schakel een specialist in. Die bekijkt wat mogelijk is in jouw woning en binnen jouw budget. Hij of zij gaat mee op zoek naar het juiste parkettype, de juiste houtsoort en de ideale dikte.

Bovenaanzicht van honingbruin parket met scherpe Hongaarse punt.

Opties houten vloer met Hongaarse punt

Een parket in chevronpatroon leggen?Je hebt heel wat leuke opties.

1. Massief parket of lamelparket

Massief parket in Hongaarse punt is wat duurder, maar kan meer luxueus aanvoelen dan lamelparket, Lamelparket is goedkoper, eenvoudiger te plaatsen en over het algemeen beter te combineren met vloerverwarming.

Prijzen en opties voor parketvloeren vergelijken?
Ontvang advies en offertes op maat en vind in een handomdraai dé oplossing voor jouw project
arrow Ontvang offertes

2. Afmetingen, hoek en voegen

Het parket kan in verschillende afmetingen, hoeken en voegbreedtes worden gelegd. Je hebt de keuze uit:

  • een brede of smalle voeg.
  • korte of lange plankjes.
  • brede of smalle plankjes.
  • een hoek van 45 graden (scherp) of een hoek van 60 graden (zachter).
Bovenaanzicht van donkerbruin parket met zachte Hongaarse punt.

3. Mogelijke houtsoorten (eik, es, beuk …) 

Hongaarse punt is uitvoerbaar in zowat elke houtsoort. Let bij het kiezen van de houtsoort niet enkel op de uitstraling, maar ook op de technische eigenschappen van het hout.

Zo zijn eikenhout, notelaar en bamboe erg stabiel en vrij tot zeer duurzaam. Ideaal voor verwarmde vloeren en vochtige ruimtes.

Let ook op de ecologische kant van de zaak: tropische hardhoutsoorten zijn geliefd voor hun luxueuze karakter en hoge stabiliteit, maar ze moeten ook geïmporteerd worden. Eikenhout is op dat vlak bijvoorbeeld een meer ecologische keuze.

Bamboe is dan weer een heel hernieuwbare houtsoort: een bamboeplant groeit ongelofelijk snel terug, wat met bomen niet bepaald het geval is.

4. Afwerking parket

Met vernis, olie, beits of was kan de kleur van het hout verdiept of verlicht worden. Met bepaalde middelen, zoals gekleurde olie of beits, kun je de kleur van het hout zelfs verder aanpassen. 

5. In welke richting kun je Hongaarse punt best leggen?

Laat je de rechte voeg langs de langste of kortste kant van de ruimte lopen? Of, kies je voor een diagonale streep doorheen de ruimte?

Het betreft natuurlijk een persoonlijke keuze. Een rechte lijn langs de kortste kant van de ruimte kan een optische verkleining creëren. Een rechte lijn langs de lange kant van de ruimte veroorzaakt een optische vergroting.

6. Omkadering

Vaak wordt een parket in Hongaarse punt afgewerkt met een houten omranding. Langs de muren en plinten legt de parketspecialist rechte planken. Die omkaderen het patroon.

hongaarse-punt-parket-min-1024x538.jpg

Tijd voor een nieuw parket met Hongaarse punt? Vergelijk offertes op maat

Nieuwe houten vloer leggen? Val terug op de kennis en expertise van een parketspecialist. Hij of zij helpt je bij het vinden van de juiste houtsoort, het kiezen van het geschikte type parket en het bepalen van de juiste plaatsing en afwerking.

Vragen over Hongaarse punt of andere legpatronen? Meer weten over de verschillen tussen massief parket en lamelparket? Of, zoek je een parketspecialist in jouw buurt? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo ben je meteen een belangrijke stap dichter bij de ideale oplossing voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Hongaarse punt parket: kenmerken, prijs en opties