Wat is een zwevende houten vloer? 

Om parket zwevend te leggen, plaatst een parketspecialist doorgaans eerst een ondervloer op de ondergrond of dekvloer. Op die ondervloer wordt de zwevende parketvloer geplaatst. De individuele delen van de houten vloer kunnen met elkaar verlijmd worden. Over de verschillende plaatsingstechnieken lees je verder in dit artikel meer.

Een zwevend parket ligt in ieder geval los op de dekvloer. In principe kun je de vloer weer van de dekvloer verwijderen en meenemen als je bijvoorbeeld verhuist.

Een man met blauw hemd en zwart met gele handschoenen legt zwevend donkerbruin parket op een reflecterende, isolerende en waterbestendige tussenvloer.

Hoe leg je een zwevende vloer? 3 technieken voor lamelparket, klikparket en massief parket

Hoe plaats je een zwevende houten vloer? Er zijn 3 gangbare technieken.

Een expert inschakelen?
Vergelijk offertes voor parketvloeren

Techniek 1: Lijmen met nadenlijm 

De individuele panelen waaruit het parket bestaat, worden met nadenlijm aan elkaar verlijmd. Het parket wordt zo een enkel zwevend vlak.

Omdat de panelen verlijmd zijn, zitten er geen open naden tussen de individuele delen van het parket. Ideaal om het indringen van vocht te voorkomen.

Techniek 2: Spanveren of plintveren 

Je kunt er ook voor kiezen om span- of plintveren langs muren en onder plinten te plaatsen. Dat zijn ijzeren klemmen die het parket bij elkaar houden.

Met spanveren houd je de individuele delen van het parket goed bij elkaar, net als met nadenlijm. Het voordeel van deze techniek?Achteraf kun je het parket als je dat weer verwijderen en hergebruiken. Kies je voor een plaatsing met nadenlijm, is hergebruik geen optie meer.

Techniek 3: Zwevend parket met klikverbinding of tand en groef

Een laatste optie is het plaatsen van zogenaamd klikparket. Dat bestaat uit verschillende panelen die je aan elkaar bevestigt met het ingebouwde kliksysteem. Een alternatief is een parket met tand- en groefsysteem. De planken in een tand- en groefparket worden wel vaak aan elkaar verlijmd.

De plaatsing verloopt vlot en eenvoudig – ideaal voor doe-het-zelvers. Net als met span- of plintveren kun je een klikparket achteraf verwijderen en hergebruiken

Zwevend parket in combinatie met vloerverwarming

In principe kun je zwevend parket op een verwarmde vloer plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld als de vloerverwarming als bijverwarming en niet als hoofdverwarming fungeert. 

Houd er rekening mee dat zwevend parket doorgaans op een ondervloer wordt gelegd, en dus niet rechtstreeks op de verwarmde dekvloer ligt. Een te dikke ondervloer in combinatie met een dik parket kan de opgewekte warmte absorberen.

De beste keuze voor ruimtes met vloerverwarming (als hoofdverwarming)? Dat is en blijft verlijmd lamelparket. 

Kies voor kwalitatief parket dat bestand is tegen temperatuurschommelingen.

Een man legt zwevend parket op een vloer met vloerverwarming.

Zelf zwevend parket leggen: een handig stappenplan 

Volg onderstaande stappen om zelf een zwevende parketvloer te leggen.

1

Laat het parket acclimatiseren

Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van de houtsoort en het type parket. Massief parket moet het langst acclimatiseren. Met acclimatisatie vermijd je dat de planken te zeer uitzetten of krimpen na plaatsing.

2

Plaats een tussenvloer

Een onder- of tussenvloer werkt geluiddempend en voorkomt vochtproblemen. Je kunt bijvoorbeeld werken met een vochtwerende folie of spaanplaat. 

3

Plaats de individuele planken in wildverband

Het betekent dat je de planken evenwijdig, maar niet gelijk naast elkaar legt. De voegen aan de korte kanten van de planken vormen dus geen rechte lijn doorheen de ruimte. Dat is cruciaal voor de stabiliteit van je parket.

4

Zet de vloer vast.

Gebruik spanveren, breng nadenlijm aan, of klik de planken in elkaar.

Ondervloer is belangrijk 

Afhankelijk van de ondergrond, plaats je een ander soort ondervloer. Sommige ondervloeren zijn geluiddempend, andere werken vochtwerend en/of isolerend. En nog andere types combineren beide functies. Ligt er vloerverwarming in de ruimte? Dan werk je met een ondervloer geschikt voor verwarmde vloeren.

Het kiezen van de juiste ondervloer is maatwerk

Het type dekvloer (een oud parket, tegels, beton, kurk- of gietvloer) en de functie van de ruimte (slaapkamer, badkamer, keuken of woonkamer) bepaalt mee welke ondervloer nodig is.

Vraag een expert om advies op maat via het formulier onderaan deze pagina.

Doorsnede van een vloer met zwevend parket. Zichtbaar zijn de ondervloer (betonblok), de tussenvloer (een isolerende mat) en het zwevend parket.

Wat is beter: parket zwevend leggen of verlijmen? 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een verlijmde en zwevende houten vloer? Een handig schematisch overzicht.

  Zwevend parket Verlijmd parket
Kosten Lager Hoger
Plaatsing Eenvoudiger Complexer
Hergebruik na verwijderen parket Mogelijk als de naden niet verlijmd zijn Niet mogelijk
Geluidsdemping Enkel met geschikte tussenvloer Van nature weinig tot geen loopgeluid, nog beter met geschikte ondervloer
Stabiliteit en werking Minder stabiel, grotere neiging tot werken op vochtige dagen en bij seizoenswisseling

Stabiel mits correcte plaatsing, ook met vloerverwarming of in vochtige ruimtes. Werkt gemiddeld 50 procent minder dan zwevend parket.

Ondergrond Mag oneffen zijn Moet zo egaal mogelijk zijn
Vloerverwarming Minder geschikt Beste optie
Beste optie voor … Lamelparket, massief parket in mindere mate Lamelparket en massief parket
Resultaat Vloer die wat meebeweegt, volledig vlak leggen is zelfs met ondervloer moeilijk Vlak parket dat niet mee beweegt, hogere kwaliteit
Opties op maat verkennen?
Vergelijk het aanbod en ontvang vrijblijvende offertes

Wanneer kies je voor verlijmd of zwevend parket?

Je kiest voor zwevend parket om de kosten te drukken, wanneer je  overweegt het parket zelf te leggen en wanneer je het parket graag mee verhuist. In huurwoningen is het vaak niet toegestaan om parket te verlijmen: ook daar kies je voor zwevend parket. 

Wanneer het parket gerust tientallen jaren mag blijven liggen, je met plezier investeert in een hoogwaardige vloer en je de taak uitbesteedt aan iemand met de nodige kennis en expertise, kies je voor verlijmd parket. Ook in ruimtes met vloerverwarming en voor het beperken van loopgeluid is verlijmd parket de beste optie. 

Parket zelf plaatsen? Kies dan voor een handig klikparket.

Een man legt zelf een zwevend lichtbruin parket.

Waarom houten vloer wel of niet zwevend leggen?

Waarom kies je wel of niet voor een zwevende plaatsing van je parketvloer? Een kort overzicht van de voor- en nadelen.

Voordelen 

Zwevend parket is:

  • Over het algemeen goedkoper.
  • Eenvoudig te plaatsen.
  • Makkelijk te verwijderen.
  • Geschikt voor huurwoningen.
  • Toleranter voor een oneffen ondergrond.

Nadelen 

Daartegenover staat dat zwevend parket minder stabiel is. Het parket veert mee op plekken waar de vloer niet goed aansluit op de ondergrond. Bij temperatuurschommelingen en een hoge luchtvochtigheid kan het zwevend parket uitzetten, krimpen en kromtrekken.

Zwevend parket is ook minder geluiddempend en minder geschikt voor ruimtes met vloerverwarming.

Gebruik een geschikte ondervloer en kies voor een zwaarder zwevend parket om bovenstaande problemen te verlichten.

Een man met blauwe sneakers en geel met grijze handschoenen legt zwevend honignbruin parket op een grijze ondervloer.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan parketspecialisten

Een nieuw parket (laten) plaatsen? Bereid je alvast goed voor! Het kiezen van het juiste type parket, een geschikte houtsoort en de correcte plaatsingstechniek, vragen wat kennis en ervaring.

Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend advies op maat. Ontvang ook 1 of meerdere offertes van parketspecialisten in jouw regio. Zo kan je de nodige informatie verzamelen, je opties verkennen, en een oplossing vinden op maat van jouw wensen en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Zwevend parket: Hoe leggen? 3 Technieken