Wat is een meerlaags of samengesteld parket? 

Een meerlaags parket heeft verschillende benamingen: halfmassief parket, semimassief parket, samengesteld parket en lamelparket. Dit type parketvloer is opgebouwd uit verschillende lagen hout die onder hoge druk op elkaar verlijmd zijn. 

Een samengesteld parket heeft uitstekende eigenschappen. Het is bijvoorbeeld beter bestand tegen temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid dan een massieve parketvloer. Daarom krimpt het niet en zet het minder snel uit.

De opbouw van een meerlaags parket zorgt er bovendien voor dat de kans op schotelen of vervormen een stuk kleiner is. 

Op zoek naar een specialist?
Ontvang offertes op maat van professionals

Meerlagig parket versus massief parket

Een parketvloer kan je samenstellen met massieve of meerlaagse planken. Een massief parket bestaat uit latten die uit hetzelfde stuk hout zijn gesneden. Een meerlaags parket daarentegen is opgebouwd uit verschillende lagen hout.  

Een massief parket bezit volgende pluspunten: 

 • Robuust. Een massieve parketvloer heeft diepe, duidelijke nerven en is erg stevig. Daarom bezit het een rustieke en karaktervolle uitstraling. 
 • Langere levensduur. Dit type parketvloer gaat gemakkelijk tientallen jaren mee. Slijtage, vlekken en andere beschadigingen zijn eenvoudig weg te schuren en te renoveren. Nadat je de vloer geschuurd hebt, verschijnt een ‘verse’ laag hout. Omdat een massief parket uit één en dezelfde houtsoort bestaat, kan je de houten vloer meerdere keren er als nieuw laten uitzien. Een meerlaags parket mag je daarentegen maximaal 2 keer schuren. De toplaag is niet meer dan 2 tot 3 mm dik. 

Een samengesteld parket heeft de volgende positieve kenmerken: 

 • Stabieler. Massief parket is gevoelig voor temperatuurschommelingen en kan daarom sneller uitzetten en krimpen. Een samengesteld parket heeft hier geen last van. De lagen naaldhout en geperst hout zijn onder druk verlijmd. Wat betekent dat temperatuurverschillen weinig effect hebben. Daarom is een meerlaags parket gebruiksvriendelijker en stabieler. 
 • Eenvoudige installatie. Lamelparket kan je snel plaatsen met het ingebouwde kliksysteem. Bij de installatie hoef je bovendien geen rekening te houden met krimpen of uitzetten. 
 • Kan in combinatie met vloerverwarming. Een meerlagige parketvloer kan je perfect met vloerverwarming installeren. Aangezien een halfmassief parket aan de ondervloer verlijmd wordt, kan de warmte efficiënt naar boven stijgen. Installeer je de houten vloer zwevend en zonder lijm? Dan creëer je een luchtlaag met een isolerende werking. Een massief parket kan je bijvoorbeeld niet met vloerverwarming combineren. Het zou te sterk uitzetten waardoor de houten planken bol komen te staan. 
 • Voordeliger. Voor een meerlaags parket betaal je gemiddeld gezien minder dan voor een massief parket. De onderste twee lagen bestaan namelijk uit goedkopere houtsoorten. Enkel de toplaag is massief hout.  
meerlaags parket

Wat kost een meerlagig parket? 

Een samengesteld parket kost gemiddeld 30 à 60 euro per vierkante meter, exclusief vervoer, installatie en afwerking. De prijs verschilt afhankelijk van het merk, de gebruikte houtsoorten, de dikte, de opbouw en de afwerking.

Via ons offerteformulier ontvang je snel en eenvoudig prijsvoorstellen van 1 of meerdere specialisten uit jouw buurt. Zo vind je de beste en voordeligste optie voor jouw woning. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Opbouw meerlaagse parketvloeren 

Een lamelparket bestaat uit meerdere lagen hout. Meer specifiek ziet de opbouw er als volgt uit: 

 • Een massieve toplaag in edelhout. Verschillende houtsoorten zijn geschikt. Denk bijvoorbeeld aan eik, tropisch hout, bamboe en beuk. Deze laag is minstens 2 mm dik. 
 • Een tussenlaag uit dennenhout, berkenmultiplex, MDF of HDF
 • Een onderlaag bestaande uit naaldhout of multiplex

Bovendien is een samengesteld parket zowel onafgewerkt als met een laagje olie of vernis verkrijgbaar. Daarnaast heb je keuze uit meerdere diktes. Wat betekent dat je het op vloerhoogte of de hoogte van de chape kunt bijstellen.

Tot slot past een meerlaags parket zowel in moderne, landelijke als minimalistische interieurs. Het uitzicht van de parketvloer kan je gemakkelijk zelf bepalen door de toplaag in de gewenste houtsoort te plaatsen. 

Hoe dik is meerlagig parket? 

De dikte van een lamelparket verschilt aanzienlijk. Het aantal houtlagen speelt een belangrijke rol. Er bestaan houten planken met een dikte van 10 mm en een toplaag van 4 mm. Maar meerlagige parketvloeren met een dikte van 18 mm en een bovenlaag van 6 mm zijn zeker ook mogelijk. 

Hoe dik je toplaag is, bepaalt bovendien hoe vaak je het lamelparket kan opschuren. Een bovenlaag van 6 mm kan je zonder problemen meerdere keren behandelen.

Gebruik je jouw parketvloer intensief? Dan kies je best voor een meerlaags parket met een dikkere toplaag.

Toepassingen van een halfmassief parket 

Een halfmassief parket kan je niet alleen in nieuwbouw, maar ook in renovatietoepassingen plaatsen. Het is mogelijk een meerlaagse parketvloer op een bestaande vloer te monteren. 

Eigenlijk zijn zo goed als alle ruimtes in huis geschikt voor een lamelparket, zelfs de keuken en de badkamer. 

Tot slot, je kan een meerlaagse parketvloer perfect combineren met vloerverwarming. 

Interesse in een meerlaags parket voor jouw woning?
Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van meerlaagse vloer in parket 

Een meerlagig parket biedt tal van voordelen, maar heeft ook enkele nadelen. We zetten ze in onderstaand overzicht even op een rij. 

Voordelen 

Een halfmassief parket heeft volgende pluspunten

 • Er bestaat een groot assortiment aan houtsoorten, afwerkingen en uitvoeringen. Je kunt daarom zeker de parketvloer creëren die bij jouw smaak past. Zowel moderne designvloeren als klassieke vloeren met een landelijk of rustiek karakter zijn mogelijk. 
 • Een samengestelde parketvloer is heel stabiel: temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid doen de vloer niet uitzetten of krimpen. De kans op een vervormde houten vloer is met andere woorden klein. 
 • De installatie is eenvoudig. Met voldoende kennis en het juiste gereedschap kan je de vloer in principe zelf plaatsen. 
 • Het is ecologisch gemaakt. De toplaag is inderdaad van edelhout, maar de onderste lagen bestaan uit houtsoorten die een snelle aangroei kennen.  
 • Een meerlaags parket kan je makkelijk in combinatie met vloerverwarming aanleggen. 
 • Over het algemeen betaal je voor een lamelparket minder dan voor een massieve parketvloer. De prijs-kwaliteitverhouding is goed
 • Een halfmassief parket is geschikt voor nieuwbouw en renovatieprojecten. De installatie op een bestaande vloer is simpel en snel. 
plaatsing meerlagig parket

Nadelen 

Let goed op de kwaliteit van de volledige plank met al zijn houtlagen. Vermijd goedkope soorten. Vaak hebben die een dunne toplaag, weinig kwaliteitsvolle onderlagen en/of een slechte verlijming. De kans dat zo’n parketvloer na een korte periode scheurt, is groot.

Over het algemeen gaat een halfmassieve parketvloer niet zo lang mee als een massief parket. 

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk offertes

Heb je na het lezen interesse in een meerlaagse parketvloer voor jouw woning? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met 1 of meerdere vakmannen in jouw regio. Vervolgens ontvang je gratis vrijblijvende offertes op maat.

Verstuur vandaag je aanvraag en kom snel in contact met 1 of meer vakmannen in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Meerlaags parket: Wat is het? + Kosten en toepassingen